Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch - Ανισορροπίες για τις τράπεζες Ελλάδας και Κύπρου - Αδύναμη η κερδοφορία

Fitch - Ανισορροπίες για τις τράπεζες Ελλάδας και Κύπρου - Αδύναμη η κερδοφορία
Σταθερό το outlook για όλες τις ελληνικές τράπεζες
Μεικτές χαρακτηρίζονται οι προοπτικές για τις τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Fitch,  επιχειρώντας να προβλέψει την πορεία του κλάδου το 2014.
Παρουσιάζοντας η Fitch τα στοιχεία για τις αξιολογήσεις που δίδει στις τράπεζες της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας, διαπιστώνει πως το 60% των αξιολογήσεων λαμβάνουν αρνητικό outlook.
Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η Fitch, τα outlook για τις τραπεζικές αξιολογήσεις της περιφέρειας ποικίλουν από χώρα σε χώρα:
- Όλες οι τράπεζες στην Ελλάδα και τη Μάλτα λαμβάνουν σταθερό outlook
- Όλες οι τράπεζες στην Πορτογαλία λαμβάνουν αρνητικό outlook
- Η πλειοψηφία των τραπεζών σε Ισπανία και Ιταλία λαμβάνει αρνητικό outlook
Όπως εξηγεί η Fitch, μπορεί τα χαρακτηριστικά των τραπεζών του Νότου να διαφέρουν από χώρα σε χώρα, ωστόσο τα τραπεζικά συστήματα της ευρωπαϊκής περιφέρειας έχουν ένα κοινό: Όλες οι τράπεζες επηρεάζονται από τις αδύναμες συνθήκες των οικονομιών τους, παρά τη σταδιακή έξοδο από την ύφεση.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι προοπτικές για την κερδοφορία των τραπεζών του Νότου παραμένουν περιορισμένες, υπό το βάρος των χαμηλών επιτοκίων και στη σκιά των υψηλών ποσοστών των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
"Τα χρηματοδοτικά προφίλ και τα επίπεδα ρευστότητας έχουν σταθεροποιηθεί για τις τράπεζες των χωρών του Νότου, εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, όπου οι χρηματοδοτικές ανισορροπίες θα παραμείνουν και το 2014", καταλήγει η Fitch.

ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης