Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Το εγχείρημα της Ευρωζώνης εξάγεται στην Αφρική! – Τα συν και τα πλην

tags :
Economist: Το εγχείρημα της Ευρωζώνης εξάγεται στην Αφρική! – Τα συν και τα πλην
Το δικό της, κοινό νόμισμα επιθυμεί να αποκτήσει η Μαύρη Ήπειρος
Η ευρωπαϊκή κρίση έχει θέσει εν αμφιβόλου πολλά, διεθνή εγχειρήματα νομισματικής ένωσης αλά… Ευρωζώνης. Ωστόσο, στην Αφρική φαίνεται πως δεν… λαμβάνουν υπόψη το ευρωπαϊκό «πείραμα», καθώς οι ηγέτες της αφρικανικής ηπείρου προβαίνουν στα απαιτούμενα «βήματα» προκειμένου να πραγματωθεί η ιδέα του κοινού νομίσματος!
Τον Νοέμβριο οι ηγέτες των 5 κρατών της East African Community(EAC) συμφώνησαν να δημιουργήσουν μία νομισματική ένωση, με ορίζοντα 10ετίας.
Τον Οκτώβριο, οι αρχηγοί των δυτικών κρατών κατέληξαν σε ένα σχέδιο υιοθέτησης ενός νέου, κοινού νομίσματος, εν ονόματι «eco».
Το «eco» θα εισαχθεί στην οικονομία 6 αφρικανικών κρατών, αρχής γενομένης από το 2015. Πέντε χρόνια αργότερα, το «eco» θα υιοθετηθεί και από τα μέλη της West African Economic and Monetary Union, γνωστά και ως UEMOA, τα οποία μέχρι στιγμής χρησιμοποιούν ένα έτερο κοινό νόμισμα, εν ονόματι «West African CFA franc».
Ως εκ τούτου, το 2020 το «eco» θα χρησιμοποιείται από 300 εκ. και πλέον Αφρικανούς.



Οι δυτικές αφρικανικές χώρες «πιέζουν» για περαιτέρω ενοποίηση των χωρών, καθώς το κοινό νόμισμα αναμένεται να στεφθεί υπό απόλυτη επιτυχία. Ήδη τα μέλη της UEMOA ακολουθούν μία αρκετά σοβαρή δημοσιονομική πειθαρχία, έναντι των έτερων κρατών. Μάλιστα, η Γαλλία υποσχέθηκε την μετατροπή του «West African CFA franc» σε ευρώ, με την ισοτιμία να ορίζεται στα 0,0015 ευρώ.
Ως εκ τούτου, εξασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό, η νομισματική σταθερότητα του αφρικανικού νομίσματος, γεγονός που συντελεί στην εκτίναξη την εμπορικών δραστηριοτήτων των κρατών – μελών της UEMOA.
 
Τα… πλην του κοινού νομίσματος
Οι οικονομίες της UEMOA κινούνται με εντελώς διαφορετική ταχύτητα. Σύμφωνα με έρευνα του Καθολικού Πανεπιστημίου του Βελγίου, οι οικονομικές εξελίξεις είναι «φτωχά» συνδεδεμένες μεταξύ των κρατών μελών. Από το 2007 έως το 2012, η συσχέτιση μεταξύ των επιχειρηματικών δεικτών της Σενεγάλης με τις υπόλοιπες χώρες του «συνδέσμου», είναι σχεδόν μηδενική.
Ως εκ τούτου, παρατηρείται μεγάλο εύρος μεταξύ των επιτοκίων δανεισμού των κεντρικών τραπεζών των κρατών. Έτσι, η νομισματική και συναλλαγματική ευελιξία είναι αρκετά δύσκολη.
Από το 2000 έως το 2012 η μέση ετήσια ανάπτυξη των μελών της UEMOA αριθμεί μόλις το 50% της ανάπτυξης των οικονομιών της υπο-Σαχάριας Αφρικής.

Το παράδειγμα της… Νιγηρίας
Η προτεινόμενη οικονομική ένωση ενδέχεται να υποπέσει σε μοιραία ατοπήματα, καθώς οι οικονομίες παρουσιάζουν αξιοσημείωτη ποικιλομορφία.
Για παράδειγμα, η Νιγηρία  διαθέτει ΑΕΠ ύψους 260 δισ. δολαρίων. Η χώρα με το δεύτερο μεγαλύτερο ΑΕΠ είναι η Γκάνα, το οποίο ωστόσο, δεν ξεπερνάει τα… 40 δισ. δολάρια.
Ρόλο καταλύτη στις εθνικές οικονομίες της Αφρικής διαδραματίζει το πετρέλαιο, καθώς παράγει το 33% του ετήσιου ΑΕΠ. Επομένως, η Νιγηρία, η οποία αποτελεί μία πετρελαιοπαραγωγός χώρα, διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των υπόλοιπων μελών της UEMOA, γεγονός που της παρέχει καλύτερη αφετηρία…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης