Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays: Η συζήτηση για το ελληνικό χρέος την άνοιξη του 2014 θα φέρει αστάθεια στις αγορές

Barclays: Η συζήτηση για το ελληνικό χρέος την άνοιξη του 2014 θα φέρει αστάθεια στις αγορές
Στο +0,5% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2014 και στο +1,8% το 2015, σύμφωνα με τη βρετανική τράπεζα
Επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη το 2014 αναμένει η Barclays, στηρίζοντας τις επίσημες προβλέψεις ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας για το τέλος της ύφεσης την επόμενη χρονιά.
"Η Ελλάδα θα κατορθώσει να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014", υποστηρίζει η βρετανική επενδυτική τράπεζα, στην τελευταία έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Global Outlook - Window for risk assets narrowing", την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Barclays, η Ελλάδα θα σημειώσει ανάπτυξη +0,5% το 2014 και +1,8% το 2015. Υπενθυμίζεται εδώ πως κυβέρνηση και δανειστές τοποθετούν στο +0,6% τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη το 2014.
Η βρετανική τράπεζα μπορεί να εμφανίζεται αισιόδοξη για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο σπεύδει να προειδοποιήσει για τους επικείμενους κινδύνους. Ποιοι είναι αυτοί; Όπως τονίζει, οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους την άνοιξη του 2014 θα είναι εξαιρετικά δύσκολες και δεν αποκλείεται να πυροδοτήσουν νέο γύρο αστάθειας στις διεθνείς αγορές. "Οι διαπραγματεύσεις για τη νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν θα είναι εύκολες. Το Eurogroup καλείται να λάβει δύσκολες αποφάσεις την ερχόμενη άνοιξη. Ο κίνδυνος προσωρινών κλυδωνισμών στις αγορές δεν μπορεί να αποκλειστεί", διαμηνύουν οι αναλυτές της Barclays.
"Mπορεί το 2013 η Ελλάδα να κατέγραψε σημαντική πρόοδο, στην κατεύθυνση μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος, ωστόσο απαιτούνται ακόμη πολλά να γίνουν στο σκέλος του περιορισμού του χρέους", υποστηρίζουν.
"Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρό χρηματοδοτικό κενό τα επόμενα χρόνια", προσθέτει η Barclays, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις ισχυρές αντιδράσεις τις οποίες θα συναντήσει η Αθήνα - κυρίως από τη Γερμανία και τις άλλες χώρες του ισχυρού Βορρά - όταν θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2014.
Ποια είναι όμως η εκτίμηση της βρετανικής τράπεζας για την πορεία της Ευρωζώνης και τον κίνδυνο διάσπασης του ευρώ; "Το ακραίο σενάριο περί διάσπασης της Ευρωζώνης έχει μειωθεί. Πίσω από αυτή τη θετική εξέλιξη κρύβονται τα δύο μεγαλύτερα όπλα στη φαρέτρα της ΕΚΤ, το LTRO (πρόγραμμα χορήγησης φθηνών τριετών δανείων προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες) και το ΟΜΤ (πρόγραμμα μαζικών αγορών κρατικών ομολόγων)", εξηγεί η Barclays. "H Eυρωζώνη είτε θα ανακάμψει πραγματικά, είτε θα βρεθεί περισσότερο εκτεθειμένη απέναντι στον κίνδυνο εμφάνισης αποπληθωριστικών πιέσεων", προειδοποιεί η βρετανική τράπεζα, ωστόσο καθιστά σαφές πως το βασικό της σενάριο προβλέπει ουσιαστική ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Τι προβλέπει ωστόσο η Barclays για τις διεθνείς αγορές; Δηλώνει overweight για τις ευρωπαϊκές αγορές και προσδοκά κέρδη έως 27% για αυτές εντός του 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης