Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Τροχοπέδη στην ευρωπαϊκή ανάκαμψη οι τράπεζες του Νότου

Capital Economics: Τροχοπέδη στην ευρωπαϊκή ανάκαμψη οι τράπεζες του Νότου
Oι 4 παράγοντες που βάζουν... φρένο στην ανάκαμψη
Τους παράγοντες, οι οποίοι «στερούν» το θετικό momentum από την ευρωπαϊκή ανάκαμψη, σκιαγραφεί η Capital Economics.
Σύμφωνα με τον βρετανικό επενδυτικό οίκο, ορισμένοι οικονομικοί και δημοσιονομικοί παράγοντες στέκονται… εμπόδιο σε μία ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης.
Αυτοί οι παράγοντες είναι οι εξής:
-    Οι τράπεζες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια παραμένουν αδύναμες. Η «κάνουλα» της δανειοδότησης προς τις επιχειρήσεις διατηρείται «κλειστή», γεγονός που απομυζεί τις επιχειρήσεις της περιφέρειας.
-    Το σύνολο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων έχει λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2014, παρατείνοντας έτσι, την πολιτική της λιτότητας και το επόμενο έτος. Έτσι, η εθνική οικονομία στερείται των δημοσίων επενδύσεων, οι οποίες υπολογίζονται στο 1/5 των συνολικών δαπανών!
-    Ο κατασκευαστικός τομέας ενδεχομένως, θα παραμείνει αδύναμος, καθώς οι τιμές κατοικιών βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση σε όλη την Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένου της Γαλλίας και της Ολλανδίας.
-    Η δομική ανεργία αναμένεται να διατηρηθεί σε ανοδική τροχιά, γεγονός που συνιστά «βαρίδι» για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης.
Συνοψίζοντας, οι 4 προαναφερθέντες παράγοντες αφενός «τρενάρουν» την ανάκαμψη και αφετέρου, υποσκάπτουν την δυνατότητα εξόδου των κρατών – μελών από την κρίση.



Όνειρο απατηλό η… βιομηχανική ανάκαμψη
Η ευρωπαϊκή βιομηχανική παραγωγή παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Η επιτευχθείσα ανάκαμψη είναι εξαιρετικά εύθραυστη, με την συνολική παραγωγή το γ’ 3μηνο του 2013 να συρρικνώνεται κατά -0,2%, έναντι του β’ 3μηνου.
Ωστόσο, σε ετήσια βάση, οι βιομηχανικοί δείκτες διαμορφώνονται σε υψηλό 2 ετών.
Στην Ισπανία, η βιομηχανία συρρικνώθηκε κατά 0,8% ενώ στην Γερμανία αναπτύχθηκε κατά 0,5%.
Ως εκ τούτου, οι εκτιμήσεις για ετήσια άνοδο 1% φαίνεται πως επιβεβαιώνονται.
Παρά ταύτα, δεν αναμένεται μία ραγδαία και πειστική ανάπτυξη το προσεχές διάστημα…



Σε ήπιους ρυθμούς η επενδυτική ανάκαμψη
Οι επενδυτικοί δείκτες διαγράφουν μία ανοδική πορεία, η οποία υποδεικνύει πως οι επιχειρήσεις αρχίζουν να… δαπανούν χρήματα.
Ωστόσο, η ανάκαμψη στις επενδυτικές δαπάνες παραμένει σε υποτονικό επίπεδο.
Οι επενδύσεις αναπτύχθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 6 μηνών, με την συνολική άνοδο να κυμαίνεται στο 0,6%. Πρόκειται μάλιστα, για την πρώτη αύξηση από το 2010!



Αισιόδοξα ήταν παράλληλα, και τα στοιχεία σε εθνικό επίπεδο, με τον βιομηχανικό τομέα να επουλώνει σταδιακά τις πληγές της κρίσης.
Αφού πρώτα, οι δαπάνες συρρικνώθηκαν στα επίπεδα του 1999, πλέον ο τομέα της επένδυσης τραβά την… ανηφόρα, με οδηγό τις οικονομίες του πυρήνα και ειδικότερα την Γερμανία…



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης