Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Η επιβίωση δεν είναι αρκετή για την Ευρωζώνη - Ελλιπής ο ρόλος της ΕΚΤ

Economist: Η επιβίωση δεν είναι αρκετή για την Ευρωζώνη - Ελλιπής ο ρόλος της ΕΚΤ
Θολές παραμένουν οι προοπτικές για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας
"Η επιβίωση δεν είναι αρκετή...". Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει προς την Ευρωζώνη το περιοδικό Economist, επαναδιατυπώνοντας τις ανησυχίες του για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, απευθυνόμενο στους Ευρωπαίους ηγέτες, το μεγάλο στοίχημα για την Ευρωζώνη δεν είναι άλλο από την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών. Η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσω του δύσκολου δρόμου, ήτοι μέσω της εσωτερικής υποτίμησης και της μείωσης μισθών και τιμών. Πρόκειται σαφώς για έναν επώδυνο δρόμο, αλλά δεν υπάρχει άλλος, σπεύδει να επισημάνει ο Economist.
Όπως προσθέτει, για μια σειρά από λόγους το ευρώ κατόρθωσε επιβιώσει παρά το γεγονός πως η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη μετρά ήδη τρία χρόνια ζωής. Ωστόσο, η επιβίωση του ευρώ από μόνη της δεν είναι αρκετή. Μια τέτοια επιβίωση ισοδυναμεί με Πύρρειο Νίκη. Γιατί οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας εμφανίζονται ακόμη εξαιρετικά θολές. Οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη εμφανίζονται τουλάχιστον... ταλαίπωρες.
Η πρώτη ανησυχητική ένδειξη ήταν η προφανής: Η υπερβολική δημοσιονομική προσαρμογή που επιβλήθηκε κυρίως στις χώρες του Νότου (μέσω μειώσεων μισθών, συντάξεων και αυξήσεων φόρου) έπληξε τελικά την ανάπτυξη...
Κατά τον Economist, τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ευρωζώνης ξεκινούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όπως τονίζει το περιοδικό, η ΕΚΤ δίνει μάχη για να παταχθεί ο κίνδυνος εμφάνισης αποπληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, η δράση της θα έπρεπε να είναι διαφορετική και με περισσότερη έμφαση στην προώθηση της ανάπτυξης.
"Η αποστολή της ΕΚΤ δεν θα έπρεπε να περιορίζεται στη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών. Θα έπρεπε να είναι πιο ευρεία... Αλλά η αποστολή της ΕΚΤ καθορίστηκε από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ... Και είναι γνωστή η απροθυμία των Ευρωπαίων να τροποποιούν τις ευρωπαϊκές συνθήκες", καταλήγει ο Economist.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης