Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Επιβεβλημένη για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης η διαρκής χορήγηση ρευστότητας στο ευρωπαϊκό banking - Eνεργή παραμένει η ΕΚΤ

tags :
Citigroup: Επιβεβλημένη για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης η διαρκής χορήγηση ρευστότητας στο ευρωπαϊκό banking - Eνεργή παραμένει η ΕΚΤ
Η ΕΚΤ πρέπει να αναλάβει δράση για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη
Ζήτημα μείζονος σημασίας αποτελεί για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα η διαρκής χορήγηση ρευστότητας, στην τρέχουσα συγκυρία, από την πλευρά της ΕΚΤ, καθώς κρίνεται απαραίτητη προϋπόθεση για τη θωράκιση της ανάκαμψης της Ευρωζώνης.Τα ανωτέρω υποστηρίζει η Citigroup, σε νέα σημερινή έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Europe - Sovereign Debt Update: ECB Ponders a Sort of Funding for Lending LTRO", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όπως εκτιμά η αμερικανική τράπεζα, η τάση αυτή αναμένεται να διατηρηθεί κατά το προσεχές διάστημα, αφού η δέσμευση της ΕΚΤ να στηρίζει τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ακόμη ζωντανή.
Το αν η ΕΚΤ θα επισφραγίσει τη δέσμευση αυτή με την προώθηση ενός νέου, τρίτου κατά σειρά, προγράμματος χορήγησης φθηνών 3ετών δανείων (LTROs) θα εξαρτηθεί από την πορεία του ευρωπαϊκού νομίσματος στην αγορά συναλλάγματος, σε άμεση ωστόσο συνάρτηση με την κατάσταση την οποία παρουσιάζουν οι ισολογισμοί των ευρωπαϊκών τραπεζών.
"H ανάγκη για παροχή ρευστότητας στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα παραμένει ακόμη υψηλή", προειδοποιούν οι αναλυτές της Citigroup.
Η αμερικανική τράπεζα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη, απευθύνοντας έμμεσο, αλλά σαφές μήνυμα προς την ΕΚΤ να αναλάβει δράση, για τη στήριξή τους.
Όπως διαμηνύει η Citigroup, υπάρχουν πολλοί λόγοι τη δεδομένη στιγμή, ώστε η ΕΚΤ να αναλάβει πρόσθετη δράση, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από το εξής: Από τη διάθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αποδείξει στις αγορές πως παραμένει ακόμη "ενεργή".
Άλλωστε, κατά την αμερικανική τράπεζα, η ΕΚΤ απέδειξε ήδη πως παραμένει άκρως ενεργή και σε πλήρη ετοιμότητα, όταν προχώρησε στη μείωση του βασικού της επιτοκίου δανεισμού στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% πριν από μερικές εβδομάδες.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης