Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πυρετός διαβουλεύσεων ενόψει της έλευσης της τρόικας - Νέα συνάντηση σήμερα Σαμαρά - Βενιζέλου για το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών - Πρόσθετες βελτιώσεις στον ενιαίο φόρο ακινήτων συμφώνησαν οι δύο εταίροι

Πυρετός διαβουλεύσεων ενόψει της έλευσης της τρόικας - Νέα συνάντηση σήμερα Σαμαρά - Βενιζέλου για το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών - Πρόσθετες βελτιώσεις στον ενιαίο φόρο ακινήτων συμφώνησαν οι δύο εταίροι
(upd6)Σε πλήρη συναγερμό βρίσκεται η κυβέρνηση, ενόψει της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.
Όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχουν και νέα συνάντηση σήμερα Πέμπτη, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών με αντικείμενο το ΕΣΠΑ και την υπόθεση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των αμυντικών βιομηχανιών.
Στη χθεσινή συνάντηση των δύο κυβερνητικών εταίρων (διήρκησε περί τις 2 ώρες), Σαμαράς και Βενιζέλος φέρεται να κατέληξαν σε συμφωνία για πρόσθετες βελτιώσεις στον ενιαίο φόρο ακινήτων που έχει προκαλέσει την αντίδραση πολλών βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Τη συμφωνία αυτή προανήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Μιλώντας με δημοσιογράφους, μετά το πέρας της αποψινής συνάντησής του με τον κ. Βενιζέλο, αναφερόμενος στον φόρο των ακινήτων και των αγροτεμαχίων, ο κ. Σαμαράς δήλωσε χαρακτηριστικά πως "όπου μπορούν να υπάρξουν λογικές βελτιώσεις θα γίνουν".
"Οι βελτιώσεις θα είναι συνεχείς, όχι μόνο υπό την πίεση των βουλευτών, αλλά γιατί έχουμε συναίσθηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κοινωνία", τόνισε από την πλευρά του μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Βενιζέλος.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

Εν μέσω ισχυρών ενδοκυβερνητικών τριγμών και αντιδράσεων για το νέο φόρο στα ακίνητα αλλά και της καθυστέρησης που καταγράφεται στην κατάθεση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, από το οποίο το κυβερνητικό επιτελείο προσδοκά να αντλήσει περίπου 500 εκατ.ευρώ - όση υπολογίζει το υπ. Οικονομικών πως είναι η "τρύπα" για το 2014 - η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει όλα τα «ανοιχτά μέτωπα» ενόψει της επιστροφής της τρόικα στην Αθήνα εντός της ερχόμενης εβδομάδας και να αρχίσει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων.

Σε μια προσπάθεια καλύτερου συντονισμού του κυβερνητικού έργου και προκειμένου να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες στις νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα συναντώνται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Από το Μέγαρο Μαξίμου παρέχονται διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης του 1 δις ευρώ καθώς και ότι η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της.
Οι επικεφαλής της τρόικα αναμένονται στην Ελλάδα εντός της επόμενης εβδομάδας, με πιθανότερη ημερομηνία άφιξης να είναι η προσεχής Δευτέρα αρχικά για τα τεχνικά κλιμάκια και κατόπιν (εντός δύο 24ωρων το αργότερο) για τους επικεφαλής.
Ωστόσο, το μείζον ζήτημα εξακολουθεί να παραμένει το χρηματοδοτικό κενό για το 2014 (η ελληνική πλευρά το εκτιμά στα 500 εκατομμύρια ευρώ και η τρόικα στα 2 με 2,5 δις ευρώ). Η προσπάθεια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αναφορικά με την εξεύρεση πολιτικής λύσης τόσο για το χρηματοδοτικό κενό όσο και για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους δεν φαίνεται να έχει αποδώσει καρπούς, αν κρίνει κανείς από τις αντιδράσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας, Angela Merkel και του προέδρου του Eurogroup, J.Dijsselbloem, οι οποίοι ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα, αναβάλλοντας επί της ουσίας κάθε πολιτική διαπραγμάτευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που προέχει την παρούσα φάση είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την εκταμίευση της δόσης του 1 δις ευρώ με κύριο «αγκάθι» να παραμένει η «τύχη» των αμυντικών βιομηχανιών.
Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, θα ακολουθήσει η αναθεώρηση του μνημονίου για τα νέα προαπαιτούμενα για το 2014.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει πρόοδος, αν είναι δυνατό έως και το Eurogroup του Νοεμβρίου, προκειμένου να αποφασιστεί το τι θα γίνει και με το χρηματοδοτικό κενό του 2014.
Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού να έχει επιλυθεί πριν αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. από την 1η Ιανουαρίου του 2014.
Υπό αυτό το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη και τις αντιδράσεις των βουλευτών της, οι οποίοι έχουν διαμηνύσει με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν νέα μέτρα.
Άλλωστε οι αντιδράσεις για το νέο φόρο στα ακίνητα είναι ένα πρώτο «καμπανάκι» προς το κυβερνητικό επιτελείο.
Εν τω μεταξύ, σύσκεψη με τους 24 διαμαρτυρόμενους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που θεωρούν άδικη τη φορολόγηση αγροτεμαχίων και οικοπέδων με τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, θα έχει απόψε στις 20:30, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
Ο υπουργός υποδέχθηκε νωρίτερα σήμερα σε μη προκαθορισμένο ραντεβού 10 από τους εν λόγω βουλευτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης