Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σύνοδος: Σύμπλευση Ευρωπαίων και ΕΚΤ για την τραπεζική ένωση - Merkel: Νέα Σύνοδος για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στις 12/11 στο Παρίσι - Πρωτοβουλία Γαλλίας - Γερμανίας για συνεννόηση με ΗΠΑ - Τον Δεκέμβρη οι αποφάσεις για μετανάστευση

Σύνοδος: Σύμπλευση Ευρωπαίων και ΕΚΤ για την τραπεζική ένωση - Merkel: Νέα Σύνοδος για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στις 12/11 στο Παρίσι - Πρωτοβουλία Γαλλίας - Γερμανίας για συνεννόηση με ΗΠΑ - Τον Δεκέμβρη οι αποφάσεις για μετανάστευση
(upd15)Τη σύμπλευση μεταξύ Ευρωπαίων ηγετών και ΕΚΤ, αναφορικά με τα σχέδια για την προώθηση της τραπεζικής ένωσης, επιβεβαίωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μerkel, μιλώντας μετά το πέρας των εργασιών της διήμερης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
"Ο διοικητής της ΕΚΤ Μario Draghi στηρίζει τα σχέδια των Ευρωπαίων ηγετών για την τραπεζική ένωση. Αυτό έγινε αντιληπτό κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου", δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος.
Ταυτόχρονα, η Merkel γνωστοποίησε πως θα διεξαχθεί νέα Σύνοδος των Ευρωπαίων - αποκλειστικά για θέματα καταπολέμησης της ανεργίας των νέων - στο Παρίσι στις 12 Νοεμβρίου.
Στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου θα ληφθούν οι αποφάσεις για την παράνομη μετανάστευση, γνωστοποίησε ο πρόεδρος της ΕΕ, H. V. Rompuy. Όπως διευκρίνισε ο Rompuy, η στρατηγική των Ευρωπαίων για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης συνοψίζεται στο τρίπτυχο αποτροπή - προστασία - αλληλεγγύη.
"Απαιτείται ισχυρή νομοθεσία για τους κανόνες που διέπουν τις μυστικές υπηρεσίες", δήλωσε μετά το πέρας της Συνόδου ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, J. C. Juncker, αποδεικνύοντας πως το θέμα των υποκλοπών βρέθηκε πρώτο στην ατζέντα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.
"Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν ένα βήμα μπροστά, όσον αφορά στην ατζέντα της ψηφιακής φορολόγησης και των τηλεπικοινωνιών", δήλωσε από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ε. Letta.
"Η πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων θα ξεκινήσει δυναμικά εντός του 2014", γνωστοποίησε ο Ισπανός πρωθυπουργός, M. Rajoy.
"H βρετανική οικονομία πράγματι ανακάμπτει", δήλωσε με τη σειρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός D. Cameron.

Tο παρασκήνιο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής


Το μήνυμα πως η "Ελλάδα δεν αντέχει νέα μέτρα" μετέφερε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς στις Βρυξέλλες και ειδικά στη Γερμανίδα Καγκελάριο A. Merkel με την οποία είχε κατ' ιδίαν συνάντηση, στο περιθώριο των εργασιών της πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών. "Δεν θα περάσουν νέα μέτρα στην Ελλάδα. Οι Έλληνες δεν αντέχουν νέους φόρους", διεμήνυσε ο κ. Σαμαράς προς τους Ευρωπαίους εταίρους.
Το θρίλερ των υποκλοπών από τις αμερικανικές υπηρεσίες άλλαξε άρδην την ατζέντα των συζητήσεων στη Σύνοδο, με την κατασκοπεία να έρχεται σε πρώτο πλάνο και την οικονομία να περνά σε δεύτερη μοίρα...
Η Γαλλία και η Γερμανία ανέλαβαν κοινή πρωτοβουλία, με την υποστήριξη και των άλλων Ευρωπαίων, για να βρεθεί ως το τέλος του χρόνου ένα πεδίο συνεννόησης με τις ΗΠΑ στα θέματα των πληροφοριών, μετά τις αποκαλύψεις για το εύρος της αμερικανικής κατασκοπείας.
"Πρέπει να σταματήσει και να απαιτήσουμε εξηγήσεις", δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Francois Hollande στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την πρώτη ημέρα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
Η γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία παρουσιάσθηκε κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, "με στόχο να καταλήξουμε πριν από το τέλος της χρονιάς σε μια συμφωνία για τις αμοιβαίες σχέσεις" Ευρωπαίων και Αμερικανών σε ό,τι αφορά τη συλλογή πληροφοριών, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy.
"Είμαστε όλοι σύμφωνοι πάνω στο κείμενο, και οι 28", διευκρίνισε ο Βαν Ρόμπαϊ, καθώς υπήρχαν πληροφορίες για αντιρρήσεις των Βρετανών, παραδοσιακών συμμάχων των ΗΠΑ που έχουν και οι ίδιοι κατηγορηθεί ότι κατασκοπεύουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα την Ιταλία.
Ο βρετανός πρωθυπουργός David Cameron, είχε "θετική στάση", δήλωσε ο ιταλός ομόλογός του Enrico Letta. Πράγμα σπάνιο, ο Cameron δεν έκανε δηλώσεις ούτε κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής ούτε κατά την έξοδό του.
Η συζήτηση στους ευρωπαϊκούς κύκλους για το θέμα των παρακολουθήσεων έχει λάβει διαστάσεις. Οι πληροφορίες από τους διαδρόμους των Βρυξελλών κάνουν λόγο για έντονη διαμάχη μεταξύ του Ιταλού πρωθυπουργού Ε.  Letta και του Βρετανού ομολόγου του D. Cameron, αναφορικά με θέματα κατασκοπείας. Ωστόσο, Ιταλοί και Βρετανοί διπλωμάτες διαψεύδουν τις φήμες...
Ο Λευκός Οίκος μάλιστα απέφυγε την Πέμπτη να διευκρινίσει εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούσαν στο παρελθόν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες της Γερμανίδας Καγκελαρίου A. Merkel. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου J. Carney τόνισε ότι "δεν θα σχολιάζει δημοσίως κάθε υποτιθέμενη δραστηριότητα των υπηρεσιών πληροφοριών". Την Τετάρτη, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ δεν παρακολουθούν τα τηλεφωνήματα της Merkel και δεν πρόκειται να κάνουν κάτι τέτοιο στο μέλλον, μια δήλωση που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουν γίνει τέτοιες παρακολουθήσεις στο παρελθόν....
Αίσθηση όμως έχει προκαλέσει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, το οποίο επικαλείται έγγραφα του πρώην πράκτορα της NSA, E. Snowden. Κατά το δημοσίευμα αυτό, τουλάχιστον 35 ξένοι ηγέτες ήταν «θύματα» παρακολούθησης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών!
"Έφτασε η ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να μιλήσει με μια φωνή ισχυρή και ενιαία στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για το θέμα των υποκλοπών", διαμηνύει από την πλευρά της η Κομισιόν, μετά και από τις νέες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στην Ευρώπη.

Τετ α τετ Σαμαρά - Merkel  - Δικαιωμένος ο πρωθυπουργός για τις προσπάθειες της Ελλάδας

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη διάρκεια της 20λεπτης συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με την Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μerkel το απόγευμα, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε τα ελληνικά επιχειρήματα, τα οποία όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, δικαιώνουν την ελληνική πλευρά.

Σαμαράς: Οξύ και μακροχρόνιο το πρόβλημα της μετανάστευσης


Το οξύ και μακροχρόνιο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, που αντιμετωπίζουν κυρίως οι χώρες της Νότιας Μεσογείου, υπογράμμισε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός δήλωσε τα εξής: "Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για την ψηφιακή οικονομία, την τραπεζική ενοποίηση, για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, κυρίως για την απασχόληση των νέων. Είμαστε όμως εδώ και για να βρούμε λύση σε ένα οξύ και μακροχρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι χώρες της Νότιας Μεσογείου και έχει να κάνει με τη λαθρομετανάστευση. Έχουν τεθεί πολλοί στόχοι και προχωράμε".
Νωρίτερα, στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Σαμαράς είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας A. Merkel.

Εύσημα Merkel προς Αναστασιάδη - Η Λευκωσία τηρεί τις δεσμεύσεις της - Η Γερμανία στηρίζει την Κύπρο


Το κυπριακό, καθώς και η πορεία της κυπριακής οικονομίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής κατ' ιδίαν συνάντησης μεταξύ του Κύπριου προέδρου Ν. Αναστασιάδη και της Γερμανίδας Καγκελαρίου A. Merkel, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.
Κατά τις πληροφορίες, η Merkel συνεχάρη τον Kύπριο πρόεδρο για την επιτυχημένη πρώτη αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας από την τρόικα, επισημαίνοντας ότι η Λευκωσία τήρησε απόλυτα τις δεσμεύσεις. Η Καγκελάριος υπογράμμισε στον πρόεδρο ότι η Γερμανία είναι πρόθυμη να παράσχει βοήθεια στην Κύπρο εάν χρειαστεί.
Αναφορικά με το Κυπριακό, η Merkel διεμήνυσε στον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι συμφωνεί απόλυτα στο θέμα της αναβάθμισης του ρόλου της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Merkel: Απαράδεκτη η κατασκοπεία συμμάχων από τις ΗΠΑ


Απολύτως απαράδεκτη χαρακτήρισε την κατασκοπεία των ΗΠΑ σε βάρος των συμμάχων της η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
Κατά τις πληροφορίες, η Merkel, στην πρώτη της δήλωση μετά την είδηση πως η NSA παρακολουθούσε το τηλέφωνό της, ανέφερε πως οι ΗΠΑ πρέπει να είναι διαφανείς για τις κατασκοπευτικές τους ενέργειες στη Γερμανία, είτε αφορούν την ίδια είτε τους πολίτες.
"Χρειαζόμαστε εμπιστοσύνη ανάμεσα στους συμμάχους και τους εταίρους και αυτή η εμπιστοσύνη πρέπει να χτιστεί από την αρχή" πρόσθεσε η Merkel.

Παρέμβαση Schulz για το μεταναστευτικό - Να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας


"Η Ευρώπη είναι η πλουσιότερη ήπειρος του πλανήτη. Σίγουρα μπορούμε να πράξουμε περισσότερα αν δουλέψουμε μαζί, αν ψάξουμε να βρούμε λύσεις κι αν μαζί αναλάβουμε τις ευθύνες μας" δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, M. Schulz, μιλώντας για το ζήτημα της μετανάστευσης στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
"Η Λαμπεντούζα έχει γίνει σύμβολο της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής", σημείωσε ο Schulz, προσθέτοντας ότι πρέπει να αποτελέσει και σημείο καμπής για την πολιτική αυτή. Στη συνέχεια, ζήτησε περισσότερη στήριξη για τις μεσογειακές χώρες, από τις οποίες εισέρχονται οι περισσότεροι λαθρομετανάστες αλλά και γενικότερα περισσότερη συνεργασία, αλληλεγγύη και ευελιξία στη μεταναστευτική πολιτική.
"Τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι έχουν χάσει τα τελευταία 20 χρόνια τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κι άλλους θανάτους" δήλωσε, μεταφέροντας την απογοήτευση του Ευρωκοινοβουλίου για την άρνηση των κρατών μελών να επιτρέψουν κάποια ευελιξία στην πολιτική ασύλου.
"Οφείλουμε να στηρίξουμε τις μεσογειακές χώρες στην υποδοχή των προσφύγων και να οργανώσουμε μια δίκαιη κατανομή τους μεταξύ των κρατών μελών" υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για θέμα αλληλεγγύης, που θα έπρεπε να κυριαρχεί στις εργασίες, αλλά αντ’αυτού τοποθετήθηκε στο τέλος του προγράμματος της Συνόδου.
Σύμφωνα με τον Schulz, η Ευρώπη πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα για να βοηθήσει εκείνους που κινδυνεύουν στη θάλασσα αλλά και ένα σύστημα νόμιμης μετανάστευσης για να μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

Με "κλειδωμένη" την προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης και ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί το στόχο για παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς θα επιχειρήσει να στείλει σαφή μηνύματα προς τους Ευρωπαίους εταίρους - σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο - αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα.
Με όπλο την παραδοχή πως η ελληνική οικονομία κάνει σήμερα μια "επανεκκίνηση", ο κ. Σαμαράς θα καταστήσει σαφές προς τους Ευρωπαίους πως σε αυτήν την προσπάθεια είναι απαραίτητη - στην παρούσα χρονική συγκυρία - η στήριξη της Ευρωζώνης, μέσω της υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στην Ελλάδα.
Με επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης πως "η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα μέτρα", ο πρωθυπουργός θα ζητήσει εδώ και τώρα πρωτοβουλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά και δράση για τη στήριξη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. "Άσο στο μανίκι" του κ. Σαμαρά θα αποτελέσει και η τελευταία έκθεση οικονομολόγων της Κομισιόν, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της οποίας η λιτότητα έπληξε την ανάπτυξη του Νότου και επιδείνωσε την κρίση χρέους.
Οι επαφές του πρωθυπουργού - σήμερα και αύριο - στις Βρυξέλλες θα είναι κρίσιμες, ενώ οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Σαμαρά να επιδιώκει και κατ' ιδίαν συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel, ενώ θα πραγματοποιήσει μπαράζ συναντήσεων και με άλλους ηγέτες, στο περιθώριο της Συνόδου.
Όπως άλλωστε προκύπτει από την προγραμματική συμφωνία των 43 σημείων της κυβέρνησης, η οποία δόθηκε χθες στο φως της δημοσιότητας, η ελληνική πλευρά θέτει ως άμεσες προτεραιότητες την απαλλαγή της χώρας από το μνημόνιο και τη ρύθμιση του ζητήματος με το ελληνικό χρέος χωρίς να πρέπει να ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα, τα οποία είναι πλέον σαφές σε όλους πως όχι μόνο θα εξαντλήσουν την όποια εναπομείνασα αντοχή των πολιτών (και θα ακυρώσουν την κυβερνητική αισιοδοξία για φως στο τούνελ) αλλά κυρίως ότι δεν πρόκειται να περάσουν από τη Βουλή με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την πολιτική σταθερότητα και την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα.

Οικονομική πολιτική, τραπεζική ένωση, καταπολέμηση ανεργίας και μετανάστευση στην επίσημη ατζέντα της Συνόδου

Τρόπους για την ενίσχυση του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής των ευρωπαϊκών κρατών, με έμφαση στην κοινωνική της διάσταση και στο πρόβλημα της ανεργίας, αναμένεται να αναζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, κατά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής.
Ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου βρίσκεται επίσης το ζήτημα των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, μετά τα τραγικά γεγονότα στην Λαμπεντούζα της Ιταλίας.
Πάντως σύμφωνα με αξιωματούχους της Ε.Ε. δεν αναμένεται η λήψη σημαντικών αποφάσεων και στόχος είναι η λήψη αποφάσεων στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Οικονομική και κοινωνική πολιτική

Η οικονομική και κοινωνική πολιτική και η Οικονομική και Νομισματική Ένωση θα συζητηθούν σήμερα Πέμπτη - πρώτη ημέρα της Συνόδου - κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας των ηγετών, παρουσία του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μario Draghi.
Στη συζήτηση αναμένεται να δοθεί έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Σε συνέχεια των αποφάσεων της Συνόδου του Ιουνίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να επαναλάβουν την ανάγκη να τεθούν σε λειτουργία τάχιστα τα εργαλεία για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων: να εφαρμοστούν δηλαδή από 1ης Ιανουαρίου 2014 η Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων και το Ταμείο Εγγύησης για τους Νέους.
Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση της οικονομίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναζητήσουν τρόπους για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, με βάση την έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας ο Draghi θα παρουσιάσει στους ηγέτες τα επόμενα βήματα για την τραπεζική ένωση, μετά και τις χθεσινές επίσημες ανακοινώσεις για τους όρους, τη μεθοδολογία και το πλαίσιο του νέου γύρου των stress tests που θα διεξάγει η ΕΚΤ.
Μετανάστευση
Η αυριανή - δεύτερη - ημέρα της Συνόδου θα αφιερωθεί, κατά κύριο λόγο, στο ζήτημα της μετανάστευσης. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις για την πρόληψη συμβάντων όπως αυτό της Λαμπεντούζα, ενώ αναμένεται να αναζητηθούν λύσεις για την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές εννέα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ζητούν να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, παράγραφος που θα επισημαίνει την ενίσχυση της Frontex (κοινοτική υπηρεσία για τη φύλαξη των συνόρων), καθώς και τη σύσταση ειδικής ομάδας δράσης, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το αίτημα αυτό υποστηρίζουν μια ομάδα χωρών, κυρίως της Μεσογείου και ειδικότερα, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Κροατία.

Οι στόχοι της Γερμανίας

Μια κοινή θέση για τον ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης των τραπεζών μέχρι το τέλος του 2013, είναι ο στόχος της Γερμανίας κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με δηλώσεις Γερμανού αξιωματούχου.
Επίσης, ο ίδιος αξιωματούχος αναμένει ότι θα τεθεί επί τάπητος το χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης.
Ο Γερμανός αξιωματούχος διέψευσε τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία η Γερμανία θα παρουσιάσει εναλλακτικό σχέδιο για την τραπεζική ένωση.
Υπενθυμίζεται ότι στο Ecofin της 15ης Οκτωβρίου, εγκρίθηκε ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας (SSM) των τραπεζών - ρόλος που θα αναλάβει η ΕΚΤ) - και ο οποίος αποτελεί ένα από τα κύρια στοιχεία της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso, δήλωσε ότι η τελική έγκριση της Ενιαίας Εποπτικής Αρχής είναι το πρώτο βήμα προς την τραπεζική ένωση, ενώ ο Επίτροπος Barnier, χαρακτήρισε ιστορική την απόφαση.
Αλλαγή της γερμανικής νομοθεσίας απαιτεί η παροχή απευθείας στήριξης προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες από τον ESM, είχε δηλώσει  ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ecofin στο Λουξεμβούργο.
"H αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν είναι δυνατή επί του παρόντος" ανέφερε ο Schaeuble.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης, προσπαθούν να βρουν έναν κοινό τόπο ώστε να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, μέσω μιας συμφωνίας για το πλαίσιο της προωθούμενης τραπεζικής ένωσης.
Ωστόσο, ο  Schaeuble «θάβει» τις όποιες ελπίδες για απευθείας βοήθεια στις τράπεζες από τον ESM, χωρίς να είναι υπεύθυνες οι κυβερνήσεις για την αποπληρωμή της βοήθειας.

(Πρώτη ενημέρωση: 07:53, 24 Οκτωβρίου 2013)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης