Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poor's: Υποβάθμισε σε CCC+ από B- προηγουμένως την Αργεντινή - Αρνητικό το outlook - Kίνδυνος ανικανότητας εξυπηρέτησης του χρέους της, στη σκιά των δικαστικών υποθέσεων που αντιμετωπίζει - Μια στις 3 οι πιθανότητες νέας υποβάθμισης

tags :
Standard & Poor's: Υποβάθμισε σε CCC+ από B- προηγουμένως την Αργεντινή - Αρνητικό το outlook - Kίνδυνος ανικανότητας εξυπηρέτησης του χρέους της, στη σκιά των δικαστικών υποθέσεων που αντιμετωπίζει - Μια στις 3 οι πιθανότητες νέας υποβάθμισης
Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Αργεντινής, σε CCC+ από Β- προηγουμένως, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's. Aρνητικό το outlook.
Tαυτόχρονα η S&P υποβάθμισε και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της χώρας, σε C από Β προηγουμένως.
Για την απόφασή του να υποβαθμίσει τις αξιολογήσεις της Αργεντινής, ο οίκος επικαλείται τους αυξημένους κινδύνους όσον αφορά στην εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας, στη σκιά των νομικών υποθέσεων που αντιμετωπίζει.
Όπως εξηγεί η S&P, οι πρόσφατες μηνύσεις που έχει δεχθεί από ομολογιούχους - πιστωτές η Αργεντινή ενδεχομένως να διακόψουν τη διαδικασία αποπληρωμής ομολόγων ή πιθανότατα να οδηγήσουν τη χώρα σε μια δυσμενή διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων.
Αν συμβούν τα ανωτέρω, προειδοποιεί η S&P, τότε είναι ορατός ο κίνδυνος και νέας υποβάθμισης, σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default - SD).
Mάλιστα ο οίκος διαμηνύει πως οι πιθανότητες νέας υποβάθμισης της αξιολόγησης της Αργεντινής, σε ορίζοντα 12 μηνών, είναι μια στις τρεις.
"Εκτιμούμε πως η Αργεντινή θα κατορθώσει να εξυπηρετήσει το χρέος της, ωστόσο η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με την αύξηση των ανισορροπιών σε μακροοικονομικό επίπεδο και τη ραγδαία μείωση των αποθεμάτων της", σημειώνει στην έκθεσή της η S&P.
Για την απόφασή του να υποβαθμίσει την Αργεντινή ο οίκος αξιολόγησης έλαβε υπόψιν του τις εξελίξεις της 23ης Αυγούστου.
Πιο συγκεκριμένα, στις 23/8, το Δεύτερο Εφετείο των Ηνωμένων Πολιτειών έθεσε νέο «στοπ» στην έφεση που είχε ασκήσει η κυβέρνηση της Αργεντινής, για την υπόθεση της αποζημίωσης που διεκδικούν 19 fund και πιστωτές της λατινοαμερικανικής χώρας, όταν αυτοί έχασαν τα χρήματά τους κατά την πτώχευση το 2001.
Το αμερικανικό εφετείο έδωσε εντολή στην κυβέρνηση της Αργεντινής να καταβάλει 1,4 δισ. δολάρια ως αποζημίωση, στα επενδυτικά fund NML Capital, Elliott Management LLC και Aurelius Capital Management και 16 άλλους πιστωτές, επικυρώνοντας την πρωτόδικη απόφαση του 2012.
Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, κατά την πτώχευση της Αργεντινής το 2001, τα ομόλογα της χώρας έχασαν όλη τους την αξία, ενώ η κυβέρνηση αδυνατούσε να καταβάλει έστω και ένα συμβολικό αντίτιμο. Ωστόσο, 19 πιστωτές της χώρας προσέφυγαν στα αμερικανικά δικαστήρια διεκδικώντας τα κεφάλαια τους από την κυβέρνηση της Αργεντινής.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης