Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποίηση - Αν η Ελλάδα υπαναχωρήσει υποκύπτοντας στην πολιτική ατολμία και δεν ζητήσει επίσημα haircut στο χρέος και δεν υλοποιηθεί ούτε ένα στοιχειώδες σχέδιο αναδιάρθρωσης απλά ξεχάστε ράλι στο χρηματιστήριο

 Προειδοποίηση - Αν η Ελλάδα υπαναχωρήσει υποκύπτοντας στην πολιτική ατολμία και δεν ζητήσει επίσημα haircut στο χρέος και δεν υλοποιηθεί ούτε ένα στοιχειώδες σχέδιο αναδιάρθρωσης απλά ξεχάστε ράλι στο χρηματιστήριο
Το ιδανικό σενάριο για το ελληνικό χρηματιστήριο θα ήταν ένα γενναίο και επιθετικό haircut π.χ. 40% με 50% που θα μείωνε το ελληνικό χρέος κατά 100 με 122 δισεκ. ευρώ.
Σε ένα τέτοιο σενάριο το ελληνικό χρηματιστήριο θα εκτοξευόταν, σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν λάθος ο εγκλωβισμός των κεφαλαίων στις καταθέσεις, ίσως οι πολίτες θα έπρεπε να αναλάβουν μεγαλύτερο επενδυτικό ρίσκο.

Όμως αυτό το σενάριο προσκρούει στην ελληνική πολιτική ατολμία, προσκρούει στην Γερμανική άρνηση, προσκρούει στην ευθυνοφοβία των Ελλήνων.
Η Ελλάδα θα έπρεπε να παρουσιάσει για πρώτη φορά το μεγάλο σχέδιο.
Να ζητήσει haircut στο χρέος και να προετοιμάσει ένα μεγάλο σχέδιο ανταλλαγμάτων που η ίδια θα προτείνει για να διασώσει τις καταθέσεις.
Ένα τέτοιο σχέδιο θα μείωνε δραστικά το χρέος της Ελλάδος, θα υποθήκευε πλούτο που ο Έλληνας δεν αξιοποιεί όπως ο ενεργειακός πλούτος και η κοινωνία θα άρχιζε να βλέπει φως στο βάθος του τούνελ.
Αν δεν υλοποιηθεί το ιδανικό σενάριο που θα ήταν haircut και αρνηθούν ακόμη και μια υποτυπώδης αναδιάρθρωση π.χ. μέσω επιμήκυνσης και μείωσης των επιτοκίων και η Ευρώπη μείνει μόνο στο νέο δάνειο που θα κινηθεί μεταξύ 10 δισεκ., όπως εκτίμησε ο έλληνας ΥΠΟΙΚ και έως 17 δισεκ. όπως εκτίμησαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μην περιμένετε ράλι στο χρηματιστήριο.
Επενδυτές... απλά ξεχάστε το ράλι.
Αν τώρα υπάρξουν αναλαμπές ή ακόμη και άνοδος 150-200 μονάδων, λυπούμαστε αλλά μια τέτοια άνοδος δεν συγκρίνεται με την άνοδο που θα ερχόταν στο ελληνικό χρηματιστήριο αν προχωρούσε το σχέδιο ενός μεγάλου haircut.
Ο επενδυτής πρέπει να επιθυμεί ένα μεγάλο haircut. Θα ήταν ένα θετικό σοκ στην οικονομία, την αγορά και την κοινωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης