Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Ανοίγει» η ψαλίδα μεταξύ Βορρά και Νότου - Προς μία… τέλεια καταιγίδα «βαδίζει» η Ευρώπη - Κυβέρνηση, κόμματα και πολίτευμα οι εκφάνσεις της ανισότητας - Στο 46% το «χάσμα» επί της εμπιστοσύνης στη Δημοκρατία

«Ανοίγει» η ψαλίδα μεταξύ Βορρά και Νότου - Προς μία… τέλεια καταιγίδα «βαδίζει» η Ευρώπη - Κυβέρνηση, κόμματα και πολίτευμα οι εκφάνσεις της ανισότητας - Στο 46% το «χάσμα» επί της εμπιστοσύνης στη Δημοκρατία
Η «ψαλίδα» μεταξύ Βορρά και Νότου «ανοίγει» επικίνδυνα και ωθεί την Ευρώπη σε μία… τέλεια καταιγίδα, προειδοποιεί η Sonia Alonso αναλύτρια της the Social Science Research Center Berlin (WZB).
Αξιοποιώντας τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, η Ισπανίδα αναλύτρια καταδεικνύει την ολοένα και μεγαλύτερη ανισότητα μεταξύ Βορρά και Νότου, η οποία αποτελεί προϊόν της οικονομικής και ιδεολογικής κρίσης των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.
Το άνοιγμα της «ψαλίδα» εκδηλώνεται σε πολλές εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής των Ευρωπαίων πολιτών.
Η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση, το πολιτικά κόμματα αλλά και την ίδια την δημοκρατία αποτελούν μερικές μόνο πτυχές, οι οποίες κάτω από τις συνθήκες της κρίσης, αντανακλούν την μεγέθυνση του χάσματος μεταξύ Βορρά και Νότου.
Επικαλούμενη στοιχεία της Eurostat, η S. Alonso άντλησε τα εξής ενδιαφέροντα δεδομένα:
1. Στις χώρες του Νότου(Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία) οι πολίτες επιδεικνύουν εξαιρετικά λιγότερη εμπιστοσύνη προς την κυβέρνησή τους, εν συγκρίσει με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, ελέω των σκληρών πολιτικών της λιτότητας και της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ειδικότερα, ενώ η ψαλίδα το 2002 βρισκόταν μόλις στο 9%, το 2012 εκτινάχθηκε στο 32%(!), καθώς η εμπιστοσύνη στις χώρες του Νότου από το 40% υποχώρησε στο 15%, ενώ αντιθέτως στον Βορρά παρέμεινε σχετικά αμετάβλητη.
2. Επίσης, η αντίστοιχη ψαλίδα όσον αφορά την εμπιστοσύνη προς τα πολιτικά κόμματα, εκτινάχθηκε από το 6% στο 25%, καθώς στον Νότο το 2002 το ποσοστό εμπιστοσύνης προς τα κόμματα βρισκόταν λίγο κάτω από το 20% ενώ τώρα διολίσθησε στο 8%.
3. Εξόχως ανησυχητική είναι και τα δείγματα για την λειτουργία της δημοκρατίας, καθώς η ψαλίδα μεταξύ Βορρά και Νότου από το 21% εκτινάχθηκε το 2012 στο 46%.
Όπως καθίσταται πρόδηλο, υπό το βάρος της ύφεσης, της ανισότητας, της αδύναμης οικονομίας αλλά και των δυσοίωνων προβλέψεων, οι πολίτες του Νότου «χάνουν» την εμπιστοσύνη τους προς το πολιτικό γίγνεσθαι, αποστρεφόμενοι μάλιστα, τούτο.
Ως εκ τούτου, το χάσμα μεταξύ των πιστωτών του Βορρά και των «χρεωμένων» του Νότου αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς, υπό το βάρος της ακολουθούσας περιοριστικής πολιτικής.

Chart 1: Evolution of trust in government (2002-2012)

 

Chart 2: Evolution of trust in political parties (2002-2012)

Source: Eurobarometer 2002-2012

Chart 3: Evolution of satisfaction with democracy (2002-2012)


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης