Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ο Δημήτριος Χούπης (Αρχηγός ΓΕΕΘΑ) στις συνόδους στρατιωτικών επιτροπών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ – Η Ρωσία στο επίκεντρο

Ο Δημήτριος Χούπης (Αρχηγός ΓΕΕΘΑ) στις συνόδους στρατιωτικών επιτροπών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ – Η Ρωσία στο επίκεντρο

Θα μπορούσε να λείψει η Ρωσία από τις διαβουλεύσεις ευρωπαίων Στρατηγών; 

Σχετικά Άρθρα

Σημαντική θα μπορούσε να θεωρηθεί η παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στα δύο συνέδρια, κυρίως για να δούμε και τι θέση μπορεί να πήρε στο ζήτημα που απασχόλησε πολύ τους ευρωπαίους και δεν είναι άλλο από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Την Τετάρτη 15 και την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, συμμετείχε αντίστοιχα στις Συνόδους σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων των Στρατιωτικών Επιτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Military Committee – EUMC) και του NATO (Military Committee Conference in Chiefs of Defence Session – MCCS), οι οποίες διεξήχθησαν στις Βρυξέλλες.
Αρχικά, την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 έλαβε χώρα στο Συμβούλιο της ΕΕ η EUMC, την έναρξη της οποίας κήρυξε ο Πρόεδρός της General Robert Brieger.

Κατά την διεξαγωγή της συζητήθηκε:

  • Η τρέχουσα κατάσταση σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.
  • Η εξέλιξη των αποστολών της ΕΕ στην περιοχή του Σαχέλ για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία της Αφρικής.
  • Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και οι συνέπειες του ρωσικού αναθεωρητισμού για το περιβάλλον και την αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης και πέραν αυτής.
  • Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της επιχείρησης European Union´s Naval Force Operation (EUNAVFOR) ASPIDES στην Ερυθρά Θάλασσα καθώς και η εξέλιξη αυτής.
  • Η πρόοδος υλοποίησης των κύριων στόχων του Θεσμικού Κειμένου της «Στρατηγικής Πυξίδας» (Strategic Compass).

Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024 έλαβε χώρα στο Στρατηγείο της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες η MCCS, την έναρξη της οποίας κήρυξε ο Πρόεδρός της Admiral Rob Bauer, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας κ. Jens Stoltenberg.

Κατά τη σύνοδο, οι Αρχηγοί συζήτησαν αναφορικά με:

  • Την εξελισσόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
  • Την υλοποίηση των προβλέψεων του νέου Θεσμικού Κειμένου της Συμμαχίας για την «Αποτροπή και Άμυνα στην Ευρω-Ατλαντική Περιοχή» (Deterrence and Defence of the Euro-Atlantic Area – DDA).
  • Την πρόοδο υλοποίησης του νέου «Προεξάρχοντος Κειμένου Διεξαγωγής Πολέμου» (ΝΑΤΟ Warfighting Capstone Concept – NWCC).
  • Την εφαρμογή της Ατζέντας Ανάπτυξης Πολέμου (Warfare Development Agenda – WDA) και την ικανότητα της Συμμαχίας στη διεξαγωγή Πολύ-Πεδιακών Επιχειρήσεων (Multi-Domain Operations).
  • Το πλέγμα των λειτουργιών της Military Instrument of Power (MIoP), αποδίδοντας τους αντίστοιχους βαθμούς προτεραιότητας υλοποίησης των προτεινόμενων για υλοποίηση δράσεων.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης