Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ο Erdogan «καθαρίζει» τον δρόμο για τη συνάντηση με Biden - Bγάζει την Τουρκία από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη

Ο Erdogan «καθαρίζει» τον δρόμο για τη συνάντηση με Biden - Bγάζει την Τουρκία από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη
Η απόφαση της Τουρκίας σηματοδότησε τη βελτίωση των δεσμών με τις ΗΠΑ ενόψει της προγραμματισμένης συνάντησης Erdogan και Biden στην Ουάσιγκτον
Σχετικά Άρθρα
Τον… δρόμο για τη συνάντηση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden, τον επόμενο μήνα στην Ουάσιγκτον, καθαρίζει ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan.
Ειδικότερα, με απόφαση του Erdogan, η Τουρκία αποσύρεται από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE). Η απόφαση, που υπέγραψε ο πρόεδρος της Τουρκίας δημοσιεύτηκε στο σημερινό φύλλο της τουρκικής Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και έχει ισχύ από τις 8 Απριλίου.
Πρόκειται για συνθήκη που υπογράφηκε το 1990, μόλις ένα χρόνο μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Έθετε όρια στον συμβατικό στρατιωτικό εξοπλισμό που μπορούσε να αναπτύξει το ΝΑΤΟ και το τότε Σύμφωνο της Βαρσοβίας, ώστε να μην μπορούν να συγκεντρώνουν δυνάμεις που θα επέτρεπαν στη μία πλευρά να εξαπολύσει ταχεία επίθεση εναντίον της άλλης στην Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία αποσύρθηκε επισήμως από τη συνθήκη CFE τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο είχε αναστείλει την ενεργό συμμετοχή της πριν από πολλά χρόνια.
Η κίνηση ευθυγραμμίζει την Τουρκία με παρόμοια βήματα από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία ως απάντηση στην απόσυρση της Ρωσίας τον Νοέμβριο. Εκείνη την εποχή, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η απόφασή τους θα ενισχύσει την αποτρεπτική και αμυντική ικανότητα της συμμαχίας με την άρση των περιορισμών που επηρεάζουν τον στρατιωτικό σχεδιασμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης