Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Έγκλημα πολέμου από Μαξίμου - Στέλνει απαγορευμένα βλήματα λευκού φωσφόρου στην Ουκρανία – Ρωσία: Σκληρά αντίποινα

Έγκλημα πολέμου από Μαξίμου - Στέλνει απαγορευμένα βλήματα λευκού φωσφόρου στην Ουκρανία – Ρωσία: Σκληρά αντίποινα
Σε θανάσιμο κίνδυνο η Ελλάδα με την ακραία πολεμική εμπλοκή, που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση της ΝΔ
Σχετικά Άρθρα
Σάλος έχει προκληθεί στη Ρωσία με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να πουλήσει δεκάδες χιλιάδες απαγορευμένα πυρομαχικά λευκού φωσφόρου στην Τσεχία με σκοπό να παραδοθούν στην Ουκρανία.
Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στον ρωσικό Τύπο ενώ η Μόσχα έχει διαμηνύσει ότι τα απαγορευμένα από όλες τις Διεθνείς Συνθήκες πυρομαχικά λευκού φωσφόρου θα επιφέρουν σκληρά αντίποινα κατά της Ελλάδας.
Η κυβέρνηση, που από την πρώτη στιγμή επέλεξε τη λάθος πλευρά της ιστορίας, εμβαθύνει την πολεμική εμπλοκή της, εκθέτοντας την Ελλάδα σε θανάσιμο κίνδυνο.
Ξεπερνώντας κάθε όριο βυθίζει την Ελλάδα σε έναν πόλεμο, που λαμβάνει εκρητικές διαστάσεις με την εμπλοκή της Γαλλίας.
Στον νέο κατάλογο με οπλικά συστήματα και πυρομαχικά προς πώληση, που υπέβαλε στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής, περιλαμβάνονται δεκάδες χιλιάδες βλήματα αρμάτων μάχης, που περιέχουν τη χημική ουσία του λευκού φωσφόρου προς την Τσεχία, με τελικό προορισμό την Ουκρανία.

Η Ελλάδα στέλνει στην Ουκρανία πυρομαχικά αξίας 150 εκατ. ευρώ

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik φιλοξενεί μάλιστα δήλωση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Παπαναστάση, ο οποίος καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ ότι δημιουργεί τις συνθήκες για τη διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων πολέμου.
Η Ελλάδα σχεδιάζει να στείλει στην Ουκρανία πυρομαχικά αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της Τσεχίας και ζητά έγκριση από αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Στα μέσα Μαρτίου 2024 έγινε γνωστό πως η Αθήνα προγραμματίζει να στείλει χιλιάδες ρουκέτες και εκατομμύρια σφαίρες στο Κίεβο.
Η Ελλάδα σκοπεύει να αγοράσει στρατιωτικές προμήθειες από την Τσεχία και να τις μεταφέρει απευθείας στην Ουκρανία.
Οι προμήθειες περιλαμβάνουν 2.000 μη κατευθυνόμενους πυραύλους Zuni 5 ιντσών, 180 αντιαρματικούς πυραύλους 2,75 ιντσών, 90.000 αντιαρματικά βλήματα των 90 mm, αντιαεροπορικά όπλα και 4 εκατομμύρια σφαίρες.
Η Ελλάδα σχεδιάζει επίσης να δώσει στην Ουκρανία 70 οβιδοβόλα M114A1 των 155 mm από το δικό της οπλοστάσιο.

Αυστηρή προειδοποίηση Ρωσίας

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ενάντια στις συνεχιζόμενες παραδόσεις όπλων στο Κίεβο, λέγοντας ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης. Τον Απρίλιο του 2022, η Ρωσία έστειλε διπλωματική νότα σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ για το θέμα των προμηθειών όπλων στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov προειδοποίησε ότι οποιοδήποτε φορτίο που περιέχει όπλα για την Ουκρανία θα γίνει νόμιμος στόχος των ρωσικών επιδρομών και άλλων αντιποίνων.
Έτσι με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη η Ελλάδα μπαίνει στο κάδρο των σκληρών αντιποίνων από τη Ρωσία, κατάσταση που επιδεινώνεται με την αποστολή των απαγορευμένων βλημάτων λευκού φωσφόρου.
greece_4.JPG



Απαγορευμένος από όλες τις διεθνείς συνθήκες ο λευκός φώσφορος

Λευκό φώσφορο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Γάζα έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί το Ισραήλ.
Η Human Rights Watch καταγγέλλει ότι η χρήση αυτών των πυρομαχικών θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των αμάχων, προκαλώντας σοβαρούς και διαρκείς τραυματισμούς.
Ο λευκός φώσφορος εγείρει ηθικά και νομικά ερωτήματα, πυροδοτώντας συζητήσεις για τα στρατηγικά του πλεονεκτήματα έναντι πιθανής βλάβης, καθώς προκαλεί φρικτά βασανιστικά εγκαύματα στα θύματά του.
Ο λευκός φώσφορος χρησιμοποιείται για τη δημιουργία προπετάσματος καπνού στο πεδίο μάχης, ωστόσο προσκολλάται στο δέρμα του ανθρώπου και προκαλεί εγκαύματα μέχρι το κόκαλο, με αποτέλεσμα να επιφέρει τον θάνατο ή να προκαλεί στους επιζήσαντες επώδυνες πληγές, η επούλωση των οποίων είναι χρονοβόρα.
Η κατάποση ή η εισπνοή του μπορούν επίσης να αποβούν θανατηφόρες.

Η στρατιωτική βοήθεια της Ελλάδας στην Ουκρανία και το διμερές σύμφωνο 

Το καλοκαίρι 2023, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky επισκέφτηκε την Ελλάδα.
Κατά την επίσκεψή του, ανακοίνωσε ότι η Αθήνα θα εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους σε μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Ο Zelensky είπε επίσης ότι η Ουκρανία βασίστηκε στην Ελλάδα για την αεράμυνα στη Μαύρη Θάλασσα.
Αργότερα, αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα ανέστειλε τη χρηματοδότηση για προγράμματα υποστήριξης και συντήρησης αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων της σοβιετικής εποχής, καθώς ενδέχεται να μεταφερθούν στην Ουκρανία στο μέλλον.
Πρόσφατα, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, Σπύρος Λαμπρίδης, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Εξάλλου ο Zelensky έχει αποκαλύψει – εκθέτοντας το Μαξίμου – ότι η Ουκρανία επιταχύνει τις διαδικασίες για την υπογραφή διμερούς Συμφωνίας Ασφαλείας με την Ελλάδα, επί τη βάσει της Διακήρυξης των G7, όπως αυτή σχηματοποιήθηκε στο Vilnius προ μηνών.
Πρόκειται για μια ακόμη κομβική, διπλωματική επιλογή της χώρας, και μάλιστα στη λάθος πλευρά της ιστορίας, που μεθοδεύτηκε εν κρυπτώ και παραβύστω, που έγινε γνωστή από τον λογαριασμό του Ουκρανού προέδρου στο Χ.
Στο σχετικό του μήνυμα ο Zelensky αναφέρθηκε στην εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν κατά την επίσκεψή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Οδησσό, καθώς και τη συνεχιζόμενη αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Ουκρανίας, «ιδιαίτερα όσον αφορά την ενίσχυση της αεράμυνας μας».
«Στις 6 Μαρτίου στην Οδησσό, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης μπόρεσε να δει από πρώτο χέρι τη σημασία της αξιόπιστης προστασίας του ουρανού μας» τόνισε σχετικά ο Volodymyr Zelensky.
Ωστόσο, η πλέον βαρύνουσα ανακοίνωση του Ουκρανού προέδρου αφορά στην υπογραφή Διμερούς Συμφώνου Ασφαλείας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το οποίο εμπλέκει τη χώρα βαθύτερα στους νατοϊκούς σχεδιασμούς, στο πλευρό της Δύσης και απέναντι στη διαχρονική σύμμαχο Ρωσία.
«Συμφωνήσαμε να επιταχύνουμε τις εργασίες για μια διμερή συμφωνία ασφάλειας που βασίζεται στη Δήλωση του Vlinius των G7» επιβεβαίωσε ο Zelensky, φέρνοντας στο προσκήνιο διπλωματικές διεργασίες που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποκρύψει πλήρως από την ελληνική κοινή γνώμη, όπως άλλωστε συνέβη και στην περίπτωση της αποστολής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης