Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τα παίρνει όλα ο Erdogan: Η Γερμανία θα εγκρίνει την προμήθεια Eurofighter - Eπιστολή από ΗΠΑ για 40 νέα F-16

Τα παίρνει όλα ο Erdogan: Η Γερμανία θα εγκρίνει την προμήθεια Eurofighter - Eπιστολή από ΗΠΑ για 40 νέα F-16
Έφτασε στην Άγκυρα το «Σχέδιο προσφοράς και επιστολή αποδοχής» από τις ΗΠΑ για την προμήθεια 40 νέων F-16
Σχετικά Άρθρα
Όχι μόνο F-16 αλλά και Eurofighter, ετοιμάζεται να προμηθευτεί η Τουρκία, με τον πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan να αποδεικνύει -ακόμα μία φορά- τις… ικανότητες στα... παζάρια, αλλά και ότι δεν σταματά μέχρι να πάρει να πετύχει τον στόχο του.
Ειδικότερα, κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, ανακοινώθηκε ότι η Άγκυρα έλαβε το «Σχέδιο προσφοράς και επιστολή αποδοχής» από τις ΗΠΑ για τα F-16, που περιλαμβάνει την προμήθεια 40 νέων αμερικανικών μαχητικών αλλά και τον εκσυγχρονισμό 79 υφιστάμενων F-16. Πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι οι αρμόδιες μονάδες άρχισαν να εξετάζουν και να αξιολογούν την προσφορά και την επιστολή αποδοχής από τις ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή, τουρκικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα πηγές από το υπουργείο Άμυνας μεταδίδουν ότι αναμένεται πως η Γερμανία θα άρει τις αντιρρήσεις όσον αφορά την προμήθεια Eurofighter.
Tourkia_1.JPG
Η προμήθεια αμερικανικών F-16

Όσον αφορά την προμήθεια αμερικανικών F-16, «πηγές» του τουρκικού υπουργείου Άμυνας επεσήμαναν: «Όπως είχε ανακοινωθεί προηγουμένως, και τα δύο μέρη (σσ. Τουρκία και ΗΠΑ) θα συναντηθούν μετά την ολοκλήρωση των ερευνών τους. Σε αυτή τη συνάντηση θα γίνουν κοινές εξετάσεις και αξιολογήσεις. Στη συνέχεια, η συμφωνία θα οριστικοποιηθεί και το ημερολόγιο θα αρχίσει να τρέχει. Η τιμολόγηση θα γίνει με βάση τη λίστα και τα προϊόντα. Όταν έρθει η φάση της τελικής συμφωνίας, θα αποκαλυφθεί το συνολικό κόστος αυτής της συμφωνίας. Η πρότασή μας για την πραγματοποίηση δραστηριοτήτων παραγωγής και εκσυγχρονισμού στην Τουρκία έχει διαβιβαστεί στις αρχές των ΗΠΑ».

Η Γερμανία αναμένεται να εγκρίνει την προμήθεια Eurofighter

Την ίδια στιγμή, «πηγές» του τουρκικού υπουργείου Άμυνας απάντησαν και σε ερώτηση για την επίσκεψη του υπουργού Yaşar Güler στην Αγγλία και τα αεροσκάφη Eurofighter. Όπως αναφέρθηκε, κατά τις επαφές του υπουργού Güler με το Ηνωμένο Βασίλειο συζητήθηκαν διμερή και περιφερειακά ζητήματα. «Ένα από τα θέματα της ατζέντας κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης ήταν το ζήτημα των Eurofighter.
Μια θετική προσέγγιση στο θέμα αυτό αναμένεται από τη Γερμανία, μια από τις χώρες της κοινοπραξίας Eurofighter. Οι τεχνικές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με το Ηνωμένο Βασίλειο και τους εκπροσώπους της κατασκευαστικής εταιρείας» επεσήμαναν οι ίδιες «πηγές».

Οι αντιρρήσεις της Γερμανίας για τα Eurofighter 

Τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter κατασκευάζονται από ευρωπαϊκή κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γερμανία. Ενώ το Λονδίνο και η Μαδρίτη έχουν ήδη δηλώσει ότι ενδιαφέρονται για την επικερδή συμφωνία με την Άγκυρα, το Βερολίνο έχει σταθεί μέχρι στιγμής εμπόδιο.
Σύμφωνα με γεωπολιτικούς αναλυτέρς, δεν θα είναι εύκολο για τη γερμανική κυβέρνηση να δικαιολογήσει το βέτο της στο θέμα του Eurofighter, τη στιγμή που το Βερολίνο συμπεριλαμβάνει την Τουρκία στη στρατηγικής σημασίας πρωτοβουλία της δυτικής αεράμυνας.
Εξάλλου, το Βερολίνο άλλαξε στάση απέναντι στη Σαουδική Αραβία εγκρίνοντας την πώληση Eurofighter. Η έγκριση της πώλησης των αεροσκαφών αυτών στο Ριάντ έχει δικαιολογημένα τροφοδοτήσει τουρκικές προσδοκίες, ενώ φιλοδυτική στροφή του Erdogan αυξάνει την πίεση στο Βερολίνο να αναθεωρήσει τη στάση του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης