Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ύμνοι CNBC σε Erdogan: Έχει μεγάλη... ευχέρεια κινήσεων - Ο 2ος μεγαλύτερος στρατός στο ΝΑΤΟ, ελέγχει τη Μαύρη Θάλασσα

Ύμνοι CNBC σε Erdogan: Έχει μεγάλη... ευχέρεια κινήσεων - Ο 2ος μεγαλύτερος στρατός στο ΝΑΤΟ, ελέγχει τη Μαύρη Θάλασσα
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στις φιλικές σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα
Σε ένα κείμενο όπου αναλύονται όλα τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Τουρκίας που έχει «χτίσει» ο Recep Tayyip Erdogan, το CNBC περιγράφει την ικανότητα του Τούρκου προέδρου να ξεπερνά τα όρια και ταυτόχρονα με μια -και μόνο μία- αλλαγή θέσης (βλέπε ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ) να είναι και πάλι ευπρόσδεκτος με ανοιχτές αγκάλες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο θέμα, που βρίσκεται στην πρώτη θέση της ιστοσελίδας του αμερικανικού δικτύου, υπάρχει μόλις μία αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κι αυτή στην προτελευταία παράγραφο. Και μάλιστα η εν λόγω αναφορά γίνεται για να σημειωθεί ότι η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα μπορούσε να κλιμακωθεί, ανάλογα με τις εξελίξεις εντός της Τουρκίας αλλά και τις εξελίξεις στην περιοχή.
CNBC_2.JPG
Εν ολίγοις, στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η Τουρκία:
  1. Διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ
  2. Ελέγχει την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα
  3. Είναι βασικός παίκτης στην περιφερειακή ασφάλεια, συνορεύοντας με τη Ρωσία, τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν, και ως χώρα διέλευσης για ενεργειακούς αγωγούς που είναι κρίσιμοι για τις διεθνείς αγορές
  4. Αποτελεί κομβικό σημείο απογείωσης για τις εξόδους της Δύσης στη Μέση Ανατολή, όπως οι πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τη Συρία και το Ιράκ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας κατά του Ισλαμικού Κράτος
  5. Φιλοξενεί περίπου 50 αμερικανικές πυρηνικές κεφαλές.
  6. Έχει μεγαλύτερη ευχέρεια «από ό,τι θα μπορούσαν να απολαμβάνουν μικρότερα ή λιγότερο στρατηγικά τοποθετημένα μέλη».

Η Σουηδία, τα F-16 και τα F-35 από τις ΗΠΑ

Το δημοσίευμα του CNBC αρχίζει με την αλλαγή στάσης της Τουρκίας όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Μέσα σε λίγες ώρες από την απόφαση της Άγκυρας, οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία αξίας 23 δισ. δολαρίων, η οποία είχε καθυστερήσει από το 2021. Η Victoria Nuland του State Department δήλωσε ότι η Τουρκία θα αρχίσει αμέσως να λαμβάνει κιτ εκσυγχρονισμού για τα F-16 της και ότι η Ουάσινγκτον θα ήταν "ευτυχής" να καλωσορίσει την Τουρκία πίσω στο πρόγραμμα F-35 για το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος του ΝΑΤΟ, μόλις οι σύμμαχοι λύσουν το ζήτημα των αγορών ρωσικών οπλικών συστημάτων από την Τουρκία» επισημαίνεται με τον David Lepeska, αρθρογράφος για θέματα Τουρκίας και Ανατολικής Μεσογείου στο The National των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, να σχολιάζει: «Καμία χώρα εντός της δυτικής τροχιάς δεν έχει κάνει τόσα πολλά προβληματικά βήματα μόνο και μόνο για να την υποδεχτούν ξανά με ανοιχτές αγκάλες».
Σύμφωνα με πάντα με το CNBC, «η Τουρκία φαίνεται ότι έχει μια μοναδική θέση που της επιτρέπει να ξεπερνά τα όρια και να ξεπερνά τις γραμμές με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ. Και είναι επίσης ευπρόσδεκτη πίσω με ανοιχτές αγκάλες μετά από μία μόνο αλλαγή θέσης, παρά τις εκκλήσεις για αυστηρότερη λογοδοσία από ορισμένους Αμερικανούς νομοθέτες.
«Η έγκρισή μου για το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει αεροσκάφη F-16 εξαρτήθηκε από την έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αλλά μην κάνετε κανένα λάθος: Δεν ήταν μια απόφαση στην οποία κατέληξα ελαφρά τη καρδία», ανέφερε σε δήλωσή του ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ben Cardin, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Κρίσιμος στρατηγικός σύμμαχος

Γεωπολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν στο CNBC, ότι όσο περισσότερο μια χώρα είναι απαραίτητη στους συμμάχους και στους εταίρους της σε στρατηγικό ή οικονομικό επίπεδο, τόσο περισσότερο μπορεί η ίδια χώρα να ξεφύγει.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η Τουρκία διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ, η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ αποτελεί κομβικό σημείο απογείωσης για τις εξόδους της Δύσης στη Μέση Ανατολή, όπως οι πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τη Συρία και το Ιράκ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας κατά του Ισλαμικού Κράτος, και φιλοξενεί περίπου 50 αμερικανικές πυρηνικές κεφαλές.
«Ιστορικά, η Τουρκία ήταν ένα κρίσιμο μέλος του ΝΑΤΟ, δεδομένης της γεωστρατηγικής της θέσης που εκτείνεται μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και ελέγχει την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε στο CNBC ο Hakan Akbas, ανώτερος σύμβουλος στην Albright Stonebridge Group.
Η Τουρκία ελέγχει τα Στενά του Βοσπόρου, μια κρίσιμη θαλάσσια οδό για το διεθνές εμπόριο τροφίμων και γεωργικών προϊόντων και τη στρατιωτική εφοδιαστική. Είναι επίσης «ουσιαστικός εταίρος σε διάφορες στρατιωτικές επιχειρήσεις και αποστολές που λειτουργούν δίπλα στις ΗΠΑ», πιο πρόσφατα στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο Akbas.
Όμως η στρατηγική αξία της Τουρκίας για το ΝΑΤΟ υπερβαίνει τον στρατιωτικό της ρόλο. «Χρησιμεύει ως βασικός παίκτης στην περιφερειακή ασφάλεια, συνορεύοντας με τη Ρωσία, τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν, και ως χώρα διέλευσης για ενεργειακούς αγωγούς που είναι κρίσιμοι για τις παγκόσμιες αγορές», πρόσθεσε ο Akbas. «Αυτή η θέση δίνει στην Άγκυρα σημαντική μόχλευση στις συναλλαγές της με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, επιτρέποντάς της μεγαλύτερη ευχέρεια από ό,τι θα μπορούσαν να απολαμβάνουν μικρότερα ή λιγότερο στρατηγικά τοποθετημένα μέλη».

Οι σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας

Την ίδια στιγμή, οι φιλικές σχέσεις της Τουρκίας προς τη Ρωσία μπορεί να προκαλεί ανησυχία σε πολλά μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά ταυτόχρονα της επιτρέπει να κάνει πράγματα όπως η διαμεσολάβηση για τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα και η ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Η απόφαση της Ουάσινγκτον να προχωρήσει γρήγορα στην πώληση των F-16 στην Τουρκία «μπορεί να θεωρηθεί ως χειρονομία καλής θέλησης από τις ΗΠΑ και αναγνώριση του κρίσιμου ρόλου της Τουρκίας εντός της συμμαχίας», δήλωσε ο Akbas, «κρατώντας την πιο κοντά απέναντι στη Ρωσία, εξισορροπώντας τις ανάγκες ασφαλείας της με τις ευρύτερες ανησυχίες για την περιφερειακή σταθερότητα». «Υπογραμμίζει την ισχυρή και συνάμα προσαρμοστική φύση των σχέσεων ΝΑΤΟ-Τουρκίας», πρόσθεσε, «όπου οι στρατηγικές επιταγές συχνά οδηγούν σε ενδεχόμενους συμβιβασμούς και παραχωρήσεις από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές».

Τα σημεία τριβής

Η Τουρκία και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ, ιδίως οι ΗΠΑ, εξακολουθούν να συγκρούονται σε διάφορους ευαίσθητους τομείς.
Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, η αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια των αμυντικών συστημάτων του ΝΑΤΟ., Στο πλαίσιο αυτό, το 2019, η Τουρκία αποκλείστηκε από το πρόγραμμα F-35 του ΝΑΤΟ, το οποίο θα την έβλεπε να συμμετέχει στην κατασκευή και απόκτηση των προηγμένων stealth αεροσκαφών.
Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα καταδικάζει ανοιχτά την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τις κουρδικές πολιτοφυλακές στη Συρία, τις οποίες θεωρεί μέρος μιας κουρδικής τρομοκρατικής ομάδας που απειλεί την Τουρκία. Οι στρατιωτικές εκστρατείες της εναντίον αυτών των ομάδων στη Συρία έχουν οδηγήσει ακόμη και σε σποραδικές έμμεσες συγκρούσεις με τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή.
Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan έχει επίσης εκφράσει την υποστήριξή του προς την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Hamas.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το CNBC αναφέρει τα εξής: «οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας σχετικά με τις θαλάσσιες διαφορές με τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Κύπρο, έχουν επίσης προκαλέσει επικρίσεις από τη συμμαχία.
"Οποιοδήποτε από αυτά τα ζητήματα θα μπορούσε γρήγορα να κλιμακωθεί, ανάλογα με τις εσωτερικές πολιτικές ή οικονομικές εξελίξεις στην Τουρκία, τις αλλαγές στο τοπίο της περιφερειακής ασφάλειας ή τις αλλαγές στις πολιτικές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Akbas. "Ο δυναμικός χαρακτήρας της γεωπολιτικής στις περιοχές σημαίνει ότι, ενώ ορισμένες διαφορές μπορεί να επιλυθούν προσωρινά ή να αποκλιμακωθούν, μπορούν να επανεμφανιστούν ως σημαντικές προκλήσεις για τη συνοχή και τη συνεργασία της συμμαχίας"».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης