Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τουρκία - Anadolu: O Μητσοτάκης μας απειλεί λέγοντας «αν θέλετε ειρήνη προετοιμαστείτε για πόλεμο»

Τουρκία - Anadolu: O Μητσοτάκης μας απειλεί λέγοντας «αν θέλετε ειρήνη προετοιμαστείτε για πόλεμο»
Το δημοσίευμα επικαλείται την ελληνική θέση για τις αμυντικές δαπάνες, επικαλούμενο το σχόλιο του κ. Μητσοτάκη πως «η Ελλάδα δεν είχε ποτέ μέρισμα ειρήνης»
H τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου προκάλεσε έντονη ανησυχία στην Τουρκία, καθώς το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu κάνει λόγο για νέο δογμα του Έλληνα πρωθυπουργού που θα μπορούσε να συμπυκνωθεί στη φράση «αν θέλετε ειρήνη, προετοιμαστείτε για πόλεμο». 
Καθίσταται ξεκάθαρο από το σχετικό ρεπορτάζ ότι στην τουρκική κοινή γνώμη οι δηλώσεις Μητσοτάκη ερμηνέυονται ως προπέτασμα απειλών προς την Άγκυρα.
«Μιλώντας σε μια συζήτηση με θέμα Currency for Change: World Politics on a Budget κατά τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ο Μητσοτάκης είπε "Αν θέλετε ειρήνη, προετοιμαστείτε για πόλεμο", τονίζει σχετικά το Anadolu σε δημοσίευμά του.
Eν συνεχεία, το κρατικό πρακτορειό της Τουρκίας παραθέτει αναλυτικά της δηλώσεις Μητσοτάκη στη Διάσκεψη.
«Όλοι πρέπει να ξοδεύουμε περισσότερα για την άμυνα, αλλά πρέπει επίσης να είμαστε πιο έξυπνοι στην κατανομή πόρων, σε μια εποχή υψηλών επιτοκίων, πίεσης στους προϋπολογισμούς και πρόσθετων δαπανών μετά την πανδημία» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην ομιλία του.
Ωστόσο, οι Τούρκοι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα και για την ελληνική στάση στον πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς μεταφέρουν την αναφορά του πρωθυπουργού ότι «ένας πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης, που φαινόταν αδιανόητος πριν από τέσσερα ή πέντε χρόνια, υπαγορεύει τώρα νέες πραγματικότητες».
Τέλος, το δημοσίευμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνική θέση για τις αμυντικές δαπάνες, επικαλούμενο το σχόλιο του κ. Μητσοτάκη πως «η Ελλάδα δεν είχε ποτέ μέρισμα ειρήνης. Βρισκόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με γεωπολιτικές απειλές στη γειτονιά μας και, ακόμη και σε δύσκολες στιγμές, ξοδεύουμε περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα».
Εντούτοις, φαίνεται πως αυτές οι δηλώσεις εκλήφθηκαν από τους γείτονες ως ... εκτόξευση απειλών, σε μια περίοδο μάλιστα που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πλέουν σε ήρεμα νερά.

anadolu_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης