Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Έλληνες Κριμαίας προς κυβέρνηση Μητσοτάκη: Μη στέλνετε όπλα στην Ουκρανία, έχετε γίνει «υπηρέτες» των ΗΠΑ

Έλληνες Κριμαίας προς κυβέρνηση Μητσοτάκη: Μη στέλνετε όπλα στην Ουκρανία, έχετε γίνει «υπηρέτες» των ΗΠΑ
Η Ρωσία και η Ελλάδα είναι μαργαριτάρια ιστορικής, πολιτιστικής, πνευματικής κληρονομιάς και για τους προσκυνητές
Έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση, που έχει συνταχθεί με τους εχθρούς της Ρωσίας, καλώντας τη να μη μεταφέρει άλλα όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, απηύθυνε ο επικεφαλής του συλλόγου των Ελλήνων της Κριμαίας «Ταυρίδα» Ιβάν Σόνους.
Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, σε επιστολή του προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πρότεινε η Ελλάδα να μεταφέρει ή να πουλήσει όπλα στην Ουκρανία και σε αντάλλαγμα η Αμερική θα διερευνήσει τη δυνατότητα παροχής στην Αθήνα πρόσθετη βοήθεια ύψους έως και 200 εκατομμύρια δολάρια.
Από αυτή την άποψη, τα ελληνικά ΜΜΕ αναρωτιούνται εάν η Αθήνα θα παραδώσει τα υπάρχοντα ρωσικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας: τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300 (S-300 PMU-1) και TOR-M1, αλλά και τα συστήματα αεράμυνας Osa-AKM.
«Η ιστορία της φιλίας μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας έχει βαθιές ρίζες.
Η Ρωσία και η Ελλάδα είναι μαργαριτάρια ιστορικής, πολιτιστικής, πνευματικής κληρονομιάς και για τους προσκυνητές - μαργαριτάρια της ορθόδοξης θρησκείας.
Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να μην ακολουθήσει το παράδειγμα των Αμερικανών και να μην μεταφέρει όπλα στις εγκληματικές αρχές της Ουκρανίας, που μισούν τον ρωσικό και τον ορθόδοξο κόσμο» δήλωσε ο Σόνους στο RIA Novosti.
Πρόσθεσε δε ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να ακολουθήσουν μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, που να ανταποκρίνεται στα εθνικά συμφέροντα του ελληνικού λαού και να μην υπηρετούν τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με τον Σούνους, στέλνοντας όπλα στην Ουκρανία, η Ελλάδα αποδυναμώνεται διακυβεύοντας τη δική της ασφάλεια, καθώς υπονομεύει τα θεμέλια της ρωσοελληνικής φιλίας.
«Οι ελληνικές αρχές δεν πρέπει να ξεχνούν ότι χάρη στη Ρωσία η χώρα τους απέκτησε και διατήρησε την ανεξαρτησία της» τόνισε ο Σόνους και πρόσθεσε ότι οι Έλληνες της Κριμαίας υποστηρίζουν πλήρως την εσωτερική και εξωτερική πολιτική του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin.
Υπενθυμίζεται πως η Κριμαία έγινε ρωσική περιοχή τον Μάρτιο του 2014 μετά από δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στην Ουκρανία.
Στο δημοψήφισμα, το 96,77% των ψηφοφόρων στην Κριμαία και το 95,6% στη Σεβαστούπολη ήταν υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία.
Από την άλλη, η Ουκρανία εξακολουθεί να θεωρεί την Κριμαία προσωρινά κατεχόμενο έδαφός της ενώ πολλές δυτικές χώρες υποστηρίζουν το Κίεβο σε αυτό το θέμα.
Από την πλευρά της, η ρωσική ηγεσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι κάτοικοι της Κριμαίας ψήφισαν υπέρ της επανένωσης με τη Ρωσία με δημοκρατικά μέσα, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin, το ζήτημα της Κριμαίας «επιτέλους έκλεισε».

Έλληνες της Κριμαίας

Οι πληθυσμοί των Ρουμέων (από το "Ρωμαίοι", Ρουμ στα Τούρκικα) της Ταυρικής ανήκουν στους παλαιότερους κατοίκους της Κριμαίας και είναι βέβαιο ότι προϋπήρχαν των Τατάρων και των Καραϊτών, που το νεοσύστατο Ουκρανικό κράτος ανεγνώρισε ως μόνες «γηγενείς εθνότητες», μάλλον λόγω της ολιγωρίας των ελληνικών κυβερνήσεων οι οποίες, μετά το 1991, δε ζήτησαν ανάλογη μεταχείριση και για τους ντόπιους Μαριουπολίτες Έλληνες. Γνωστή είναι η έξοδος των ελληνόφωνων (Ρουμέων) και ταταρόφωνων (Ουρούμ) ορθοδόξων το 1778, όταν ο θρησκευτικός τους εθνάρχης (μιλέτ μπασί) μητροπολίτης Γοτθίας και Καφά, Ιγνάντιος Γκοζαδίνος (από τη νήσο Τζια) τους οδήγησε στα μέρη της Μαριούπολης, όπου τους εγκατέστησε με αυτοκρατορικό ουκάζιο η Αικατερίνη η Μεγάλη.
Όταν ο P.S. Pallas έκανε το 1793-1794, με εντολή της Μεγάλης Αικατερίνης, την επιστημονική καταγραφή της Ταυρικής χερσονήσου διαπίστωσε ότι σε όλη την νότια παραλιακή ζώνη τα ίχνη της μακρόχρονης παρουσίας των Ελλήνων ήταν καταφανεί τόσο στους άδειους οικισμούς τους όσο και στις καλλιέργειες. Από τις περιγραφές του γερμανού αυτού επιστήμονα, που αποτελούν πάντα πολύτιμη πηγή για την ιστορία της Κριμαίας στο τέλος του 18ου αιώνα, απομονώσαμε το τοπωνυμικό των ελληνικών χωριών, πολλά από τα οποία ξανακτίστηκαν στη περιοχή της Μαριούπολης, στο Ντονιέσκ, στα παράλια της «Χρυσής Μαιωτίδας» όπου υπάρχουν μέχρι σήμερα.
Ο Πάλλας αναφέρει σχετικά:
«Ο πληθυσμός της Κριμαίας έφτανε προηγουμένως τουλάχιστον το μισό εκατομμύριο. Η πρώτη πληθυσμιακή μείωση έγινε το 1778, όταν σαν επακόλουθο της ειρήνης που σύναψε η Ρωσία με την Τουρκία, πάνω από τριάντα χιλιάδες χριστιανοί, τόσο Έλληνες όσο και Αρμένιοι που ήσαν προηγουμένων εγκατεστημένοι στην Κριμαϊκή Ταρταρία (Crim Tartary), μεταφέρθηκαν στις περιοχές που βρίσκονται ανάμεσα στους ποταμούς Ντον και Μπέρντα, προς την Θάλασσα Αζόφ. Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η έξοδος των Τάταρων, ευθύς ως η Ρωσία ανέλαβε την κατοχή της Κριμαίας, στη διάρκεια των ετών 1785-1788[ [...]
»Έτσι, το 1783, όταν έγινε απογραφή πληθυσμού σε όλη την (Ρωσική) Αυτοκρατορία (διαπιστώθηκε ότι) κατοικούσαν σε όλη την περιφέρεια του τότε κυβερνείου, ή oblast της Ταυρίδας, μόνο 85.805 άντρες και 71.328 γυναίκες, ήτοι συνολικά 157.125 άτομα όλων των ηλικιών.»
Μεταξύ των κατοίκων αυτών μαθαίνουμε, από τα στοιχεία που παραθέτει ο Πάλλας, ότι περιλαμβάνονταν 1.751 Έλληνες του «αλβανικού λόχου» (1.165 άντρες και 586 γυναίκες) οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Μπαλουκλαβά (Balaklava) και διαχέονταν εμπορευόμενοι στα κυριότερα αστικά κέντρα της χερσονήσου, όπως και 3.659 (1.987 άντρες και 1.672 γυναίκες) έποικοι που εγκατέστησαν οι ευγενείς στις νέες κτηματικές τους περιουσίες. Από διάφορες άλλες, επί μέρους, αναφορές του Πάλλας, προκύπτει ότι πολλοί από τους έποικους αυτούς ήταν γηγενείς Ρουμέοι που ζήτησαν να επανέλθουν στους παραθαλάσσιους πατρογονικούς τους οικισμούς και ορισμένοι ευγενείς τους το επέτρεψαν, επειδή γνώριζαν να καλλιεργούν τα αμπέλια και τα ελαιόδεντρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης