Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στο στόμα του λύκου έβαλε την Ελλάδα η κυβέρνηση – Στη Λάρισα το αρχηγείο για επιχειρήσεις κατά Houthi στην Ερυθρά Θάλασσα

Στο στόμα του λύκου έβαλε την Ελλάδα η κυβέρνηση  – Στη Λάρισα το αρχηγείο για  επιχειρήσεις κατά Houthi στην Ερυθρά Θάλασσα
Η Ελλάδα χάνει οριστικά και αμετάκλητα τη φιλία αραβικών κρατών που απολάμβανε για δεκαετίες, αφού με την απόφαση αυτή και μεσούσης της σφαγής στη Γάζα γίνεται εχθρός μίας σειράς χωρών της περιοχής
(upd 2) Επικίνδυνα βαθαίνει η εμπλοκή της Ελλάδας σε πολεμικές περιπέτειες με υπαιτιότητα της κυβέρνησης ενώ παράλληλα καθίσταται κοντινός αλλά και νευραλγικός στόχος διαφόρων ισλαμιστικών οργανώσεων της Μέσης Ανατολής.
Επίσης χάνει οριστικά και αμετάκλητα τη φιλία αραβικών κρατών που απολάμβανε για δεκαετίες, αφού με την απόφαση αυτή και μεσούσης της σφαγής στη Γάζα γίνεται εχθρός μίας σειράς χωρών της περιοχής.  
Έτσι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμπλέκει και μάλιστα με πρωταγωνιστικό ρόλο τη χώρα σε μία πολεμική ζώνη με γενικευμένη περιφερειακή αστάθεια.
Παράλληλα πρόκειται γία μία σημαντική απόφαση για την οποία δεν ενημερώθηκε κανένα πολιτικό κόμμα, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση συμπεριφέρεται άκρως αλαζονικά.

Το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ έκανε δεκτή την ελληνική πρόταση το Στρατηγείο της Λάρισας, να καταστεί Στρατηγείο για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα.
Τη σχετική ενημέρωση έκανε με ανάρτησή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας που συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, στις 31/1/2024 στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ», ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας αναφέρει τα εξής:
«Στο 'Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών 'Αμυνας της ΕΕ, σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ στην Ερυθρά Θάλασσα, ενημέρωσα τους ομολόγους μου ότι η Ελλάδα προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας, ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση, καθώς επίσης ότι έχει την ετοιμότητα να αναλάβει τη Διοίκηση της Επιχείρησης.
Η προσφορά μας έγινε θετικά δεκτή», σημείωσε ο υπουργός Άμυνας. Borrell:  Σημαντική αποστολή, στρατιωτικά μέσα για τον....πληθωρισμό 

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας ο ανεκδιήγητος Josep Borrell, ο οποίος σημείωσε ότι «ασπίδες» σημαίνει προστασία, ισχυριζόμενο πως δεν πρόκειται για επιθετικές επιχειρήσεις.
«Στόχος δεν είναι η επίθεση κατά των Houhti αλλά να εμποδίσουμε τις επιθέσεις σε πλοία» ισχυρίστηκε ο Borrell.
«Είναι σίγουρα μια σημαντική αποστολή.
Όλους μας ανησυχεί η παράκαμψη της Διώρυγας του Suez και πολλές χώρες μας ζητούν να παρέμβουμε.
Για πολλές ναυτιλιακές εταιρείες που παρακάμπτουν τη Διώρυγα αυτό σημαίνει αύξηση του κόστους.
Και η αύξηση του κόστους αποτυπώνεται στις τιμές.
Η οποία με τη σειρά της επηρεάζει τον πληθωρισμό.
Ως εκ τούτου είναι εύλογο για εμάς να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε αυτόν τον κίνδυνο» κατέληξε ο Borrell.

Γεραπετρίτης: Αμυντική κίνηση η αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα

Της απόφασης της κυβέρνησης να εμπλακεί ενεργά σε όλους τους πολεμικούς σχεδιασμούς στη Μέση Ανατολή υπεραμύνθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης λίγες ώρες μετά την θετική αποδοχή εκ μέρους της ΕΕ της πρότασης της Αθήνας για αρχηγείο των επιχειρήσεων κατά Houthi στη Λάρισα.
Η Ελλάδα θα είναι παρούσα σε όλες τις διεθνείς πρωτοβουλίες που θα εξασφαλίζουν την ειρήνη και τη διεθνή νομιμότητα στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Παράλληλα, τόνισε ότι «η χώρα μας, για λόγους συμβολικούς αλλά και ουσίας θα συμμετέχει με μία φρεγάτα με αμιγώς συνοδευτικό και αμυντικό χαρακτήρα στον στόλο των αμερικανών και των άγγλων στην επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα και θα συνδράμει και θα στηρίξει όλες τις ευρωπαϊκές και αραβικές πρωτοβουλίες που θα εξασφαλίζουν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα».

ΗΠΑ – Βρετανία χτύπησαν θέσεις των Houthi στην Υεμένη – Επλήγη η πόλη Saada


Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας πραγματοποίησαν πλήγματα εναντίον εγκαταστάσεων των Houthi, αναφέρει ο τηλεοπτικός σταθμός Al Masirah.
Σύμφωνα με την πηγή τα βόρεια προάστια της πόλης Saada - το διοικητικό κέντρο της ομώνυμης περιφέρειας δέχθηκαν επίθεση.
Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες ή ζημιές σε υποδομές.

Στόχος όλα τα πλοία ΗΠΑ, Βρετανίας

Ο εκπρόσωπος των Houthis, Yahya Saria υποστήριξε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Masirah πως οι ναυτικές δυνάμεις των Houthis εκτόξευσαν πολλούς πυραύλους κατά του USS Gravely, τονίζοντας πως η επίθεση αυτή ήταν απάντηση στα στρατιωτικά πλήγμα της Δύσης κατά στόχων στο έδαφος της Υεμένης.
Και ενώ το μέτωπο στην Ερυθρά κλιμακώνεται, η οργάνωση Kataib Hezbollah, η οποία ευθύνεται για τα περισσότερα από τα 165 χτυπήματα κατά των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε Ιράκ, Συρία και Ιορδανία από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Γάζα, ανακοίνωσε πως αναστέλλει όλες τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις.
Ο Saria υποστήριξε πως οι Houthis θεωρούν στόχους, στο πλαίσιο της αυτοάμυνας, όλα τα πολεμικά πλοία που έχουν αναπτύξει στην περιοχή οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία και τα οποία συμμετέχουν στην επίθεση εναντίον τους.
Σημειώνεται πως η επίθεση κατά του USS Gravely ήταν η δεύτερη που εξαπέλυσε η Hamas σε λιγότερο από μια εβδομάδα, καθώς στις 29/1 οι Houthis είχαν επιτεθεί κατά του αμερικανικού πλοίου USS Lewis B. Puller.
Επιπλέον, έστειλε μήνυμα πως οι αντάρτες θα συνεχίσουν να προκαλούν προβλήματα και να εμποδίζουν την ελεύθερη διέλευση όλων των πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ ή που κατευθύνονται σε λιμάνια του ισραηλινού κράτους μέσω της Ερυθράς Θάλασσας έως ότου να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας.

ΗΠΑ: Καταρρίψαμε έναν πύραυλο

Από την πλευρά τους πάντως οι Αμερικάνοι φαίνεται πως υποβαθμίζουν το περιστατικά, καθώς όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της δύναμης που έχει αναπτυχθεί στην Ερυθρά, το USS Gravely.
Συγκεκριμένα, η Centcom ανακοίνωσε πως οι μαχητές Houthis εκτόξευσαν έναν πύραυλο από τα εδάφη που ελέγχουν στην Υεμένη με κατεύθυνση την Ερυθρά Θάλασσα.
«Ο πύραυλος κατερρίφθη από το USS Gravely.
Δεν υπήρξαν τραυματίες ή ζημιές» ανακοίνωσε η Centcom.
Υπενθυμίζεται πως Αμερικάνοι και Βρετανοί έπληξαν σφοδρά θέσεις των Houthis σε διάφορα σημεία της Υεμένης στα μέσα Ιανουαρίου, με τους αντάρτες να επισημαίνουν πως οι επιθέσεις αυτές δεν πρόκειται να τους κάμψουν και ότι θα συνεχίσουν μέχρι τέλους τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις.

Αντιδράσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης

 Το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, «καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία, διά στόματος του Υπουργού Άμυνας, δηλώνει διαθέσιμη να αναλάβει, μέσω του Στρατηγείου της Λάρισας, τη διοίκηση της πολεμικής επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα».
«Δεν φτάνει, δηλαδή, που με την αποστολή φρεγάτας στέλνει προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στο 'στόμα του λύκου' για την εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και των πολεμικών σχεδίων των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, τώρα κλιμακώνει επικίνδυνα την ελληνική εμπλοκή και καθιστά το λαό μας στόχο αντιποίνων!» επισημαίνει το κόμμα στην ανακοίνωσή του και καταλήγει:
«Ιδιαίτερα σήμερα που το ενδεχόμενο γενίκευσης του πολέμου είναι περισσότερο από ορατό, απαιτείται λαϊκή επαγρύπνηση και δράση για να αποτραπούν οι επικίνδυνοι κυβερνητικοί σχεδιασμοί».
Για εμπλοκή της χώρας μας στη σύρραξη στην Ερυθρά Θάλασσα χωρίς διαβούλευση από την κυβέρνηση κάνει λόγο η Νέα Αριστερά με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών.
Ειδικότερα αναφέρει ότι «την ευθεία εμπλοκή της Ελλάδας στην πολεμική σύρραξη στην Ερυθρά Θάλασσα προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας από τις Βρυξέλλες. Σε μια περίοδο που η αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή με επίκεντρο τον πόλεμο στην Παλαιστίνη γενικεύεται ο Νίκος Δένδιας δήλωσε: "Θα προσφέρω να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση της επιχείρησης. Θα προσφέρω το στρατηγείο της Λάρισας ως στρατηγείο για την επιχείρηση"». Η Νέα Αριστερά κάνει λόγο για «εκφράσεις που μας γυρνάνε πολλές δεκαετίες πίσω και φέρνουν στην μνήμη το "Στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας". Αποφάσεις που βάζουν την χώρα σε επικίνδυνες περιπέτειες. Ιδίως όταν αυτές λαμβάνονται χωρίς την παραμικρή ενημέρωση και συζήτηση».
Η Νέα Αριστερά ρωτά «με ποιούς διαβουλεύτηκε ο κύριος Δένδιας για να "προσφέρει" την συμμετοχή της χώρας και των στρατιωτικών υποδομών και προσωπικού και μάλιστα σε πρωταγωνιστικό ρόλο; Γιατί δεν έχει ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία για μια τόσο κρίσιμη, στρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντα της χώρας, απόφαση;».
Υποστηρίζει καταληκτικά ότι «όπως και στην περίπτωση των F35 η κυβέρνηση του κύριου Μητσοτάκη δεσμεύει την χώρα εν κρυπτώ» και τονίζει ότι «δεν πρόκειται απλώς για πολιτική του προβλέψιμου και πρόθυμου συμμάχου», αλλά ότι «η Ν.Δ. έχει εκτρέψει την εξωτερική πολιτική της χώρας. Από πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή η Ελλάδα γίνεται προπύργιο αποσταθεροποίησης»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης