Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι ΗΠΑ εγκλώβισαν την Ελλάδα με τα F35 - Τα «ψιλά γράμματα» στη συμφωνία - To… «δώρον άδωρον» των 200 εκατ. δολ.

Οι ΗΠΑ εγκλώβισαν την Ελλάδα με τα F35 - Τα «ψιλά γράμματα» στη συμφωνία - To… «δώρον άδωρον» των 200 εκατ. δολ.
Το δώρο των 200 εκατ. δολαρίων κρίνεται ανεπαρκές για την προμήθεια έστω και μίας δυτικής μπαταρίας αεράμυνας ισοδύναμης σε πολεμικές ικανότητες με τα ρωσικά συστήματα Tor, Osa και S-300
Σχετικά Άρθρα
(upd) Τα τελευταία 24ωρα -και προκειμένου να καλυφθεί η διπλωματική επιτυχία του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan- η ελληνική κυβέρνηση «πανηγυρίζει» για τη συμφωνία τις ΗΠΑ όσον αφορά την αγορά των F-35. Αξίζει να σημειωθεί πως η συμφωνία ανακοινώθηκε λίγες μόλις ώρες αφού η πώληση αμερικανικών F-16 προς την Τουρκία μπήκε στην τελική ευθεία. Πρόκειται για ακόμα μία επιτυχία στο «ανατολίτικο παζάρι» του Erdogan, ο οποίος αντάλλαξε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την προμήθεια αμερικανικών F-16.
Τα… ψιλά γράμματα, όμως, στην ελληνική συμφωνία είναι πολλά…
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από τα αρχή…

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, πρότεινε μια πιθανή ανταλλαγή με την Ελλάδα, προσφέροντας τη διευκόλυνση της μεταφοράς ή πώλησης όπλων στην Ουκρανία με αντάλλαγμα το ενδεχόμενο της Ουάσιγκτον να παράσχει ένα δώρο προς την Αθήνα, μια πρόσθετη βοήθεια, ύψους 200 εκατ. δολαρίων. Τι σημαίνει όμως αυτό το δώρο; Υπάρχει δέσμευση για το που θα κατευθυνθούν ή είναι στη διακριτική ευχέρεια της Ελλάδας να τα χρησιμοποιήσει, π.χ. για να καλύψει τα έξοδα μεταφοράς, τη συντήρηση – επαναφορά ή τον επανεξοπλισμό τους;
Σε επιστολή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Blinken εξέφρασε ενδιαφέρον για τις αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για την Ουκρανία, ανάλογα με το συμφέρον της Ουκρανίας και μια μετέπειτα εκτίμηση της κατάστασης και του κατά προσέγγιση κόστους των προτεινόμενων περιουσιακών στοιχείων.
«Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για το αμυντικό δυναμικό της Ελλάδας για μεταβίβαση ή πώληση στην Ουκρανία. Εάν αυτές οι ευκαιρίες ενδιαφέρουν την Ουκρανία και προτού η κυβέρνηση των ΗΠΑ αξιολογήσει την κατάστασή τους και το κατά προσέγγιση κόστος, μπορούμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες για πιθανή κατανομή πρόσθετης ξένης στρατιωτικής χρηματοδότησης ύψους έως 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα» αναφέρεται στην επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αυτή η πρόταση έρχεται μετά την τελευταία έγκριση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για μελλοντική πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 και σχετικού εξοπλισμού 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει την προμήθεια έως και 40 μαχητικών, 42 κινητήρων, συστημάτων καθοδήγησης, ανταλλακτικών και άλλου βοηθητικού εξοπλισμού, με διαβεβαιώσεις ότι τέτοιες συναλλαγές δεν θα υπονομεύσουν τη στρατιωτική ετοιμότητα των ΗΠΑ ούτε θα διαταράξουν την περιφερειακή στρατιωτική ισορροπία.
s300.webp
Τον Ιούνιο του 2022, η Ελλάδα υπέβαλε επίσημα αίτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες ζητώντας έγκριση για την απόκτηση 20 μαχητικών αεροσκαφών F-35 της Lockheed Martin. Η έγκριση αυτού του αιτήματος αντιπροσωπεύει ένα κομβικό ορόσημο σε μια πολύπλοκη διαδικασία πολλαπλών σταδίων. Προβλέποντας ένα θετικό αποτέλεσμα, η Αθήνα αναμένει ότι τα μαχητικά αεροσκάφη θα αρχίσουν να παραδίδονται το 2027-2028.
Σε έναν αξιοσημείωτο παραλληλισμό, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν επίσης μια χειρονομία εκτίμησης προς την Τουρκία για τον ρόλο της στη διευκόλυνση της προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εγκρίνοντας την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 και σχετικού εξοπλισμού στην Άγκυρα. Αυτή η κίνηση αποτελεί μια στροφή 180 μοιρών για τις ΗΠΑ μετά την προηγούμενη απροθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης να εγκρίνει τέτοιες προμήθειες.
Παρά το γεγονός ότι διαθέτει σημαντικά στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία, η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής επιδείξει απροθυμία να τα μεταβιβάσει ή να τα πουλήσει στην Ουκρανία. Αυτή η διστακτικότητα δεν υποκινείται πρωτίστως από την επιθυμία να αποφευχθεί η βαθύτερη εμπλοκή στη σύγκρουση. Αντίθετα, απορρέει από ανησυχίες για την ασφάλειά της, ιδιαίτερα λόγω των τεταμένων σχέσεων με τη γειτονική Τουρκία.
Ωστόσο, μετά την υποβολή της επίσημης ειδοποίησης από το State Department, το Κογκρέσο έχει προθεσμία 15 ημερών για να εγείρει αντιρρήσεις για την πώληση, μετά την οποία η συναλλαγή θεωρείται οριστική. Παρόλο που ορισμένα μέλη του Κογκρέσου εξέφρασαν κριτική για την Τουρκία, αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναμένουν ότι το Κογκρέσο δεν θα παρέμβει για να εμποδίσει καμία από τις δύο πωλήσεις.

Τα όπλα είναι ξεπερασμένα

Εκτός από την προτεινόμενη πώληση αεροσκαφών F-35, οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να προμηθεύσουν την Ελλάδα με δύο αεροσκάφη C-130H, 10 κινητήρες για αεροσκάφη P-3, 60 μαχητικά οχήματα πεζικού Bradley και τέσσερις φρεγάτες LCS από τα πλεονάζοντα αμυντικά είδη.
Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, έχει δηλώσει ότι αυτά θα παραδοθούν χωρίς κόστος, θεωρείται δεδομένο πως ο στόχος είναι… λίγο διαφορετικό και τελικά η ελληνική κυβέρνηση έχει… εγκλωβιστεί, καθώς θα πρέπει να μεταφέρει τα ρωσικής κατασκευής όπλα της στην Ουκρανία. Όπως προκύπτει, η Ελλάδα θα παραλάβει ξεπερασμένα όπλα από τις ΗΠΑ για να στείλει όπλα ρωσικής κατασκευής στην Ουκρανία.

Το «δώρον άδωρον» των 200 εκατ. δολ.

Την ίδια στιγμή, το δώρο των 200 εκατ. δολαρίων κρίνεται ανεπαρκές για την προμήθεια έστω και μίας δυτικής μπαταρίας αεράμυνας ισοδύναμης σε πολεμικές ικανότητες με τα ρωσικά συστήματα Tor, Osa και S-300.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει επισημάνει τη συμμετοχή στο πρόγραμμα F-35 και τη λήψη ενός σημαντικού πακέτου βοήθειας από τις ΗΠΑ ως σημαντική ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ελλάδας.
Παράλληλα, εγείρονται ανησυχίες σχετικά με την οικονομική επιβάρυνση της λειτουργίας αυτών των όπλων, σημειώνοντας ιδιαίτερα το σημαντικό κόστος συντήρησης και αναβάθμισης φρεγατών LCS και οχημάτων μάχης πεζικού Bradley. Συγκεκριμένα, οι φρεγάτες LCS είναι εξοπλισμένες σε επίπεδο περιπολικού σκάφους και θα απαιτούσαν σημαντικές επενδύσεις για να φτάσουν στο καθεστώς κορβέτας. Ομοίως, η προσθήκη οχημάτων μάχης πεζικού Bradley στο οπλοστάσιο της Ελλάδας απαιτεί νέες επενδύσεις, με αβεβαιότητες σχετικά με τις δαπάνες που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό τους στην τελευταία έκδοση.

Ντόρα Μπακογιάννη: Σημαντική η αμερικανική βοήθεια στη χώρα μας με την προμήθεια των μαχητικών F-35

«Η επιστολή του Αμερικανού προέδρου Joe Biden προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι μια εξαιρετικά καλή επιστολή για την Ελλάδα, πέραν της βοήθειας που δίνουν οι Αμερικανοί», τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη.
Αναφερομένη στα μαχητικά F-35 που θα προμηθευτούμε, έκανε λόγο για «σημαντική βοήθεια στην Ελλάδα με βάση τις πραγματικές σημερινές ανάγκες της» και πρόσθεσε ότι «η χώρα μας είναι θωρακισμένη».
Για την Τουρκία δήλωσε ότι ναι μεν παίρνει τα αεροσκάφη F -16, αλλά έχει πληγεί η αξιοπιστία και η εικόνα της. «Ο Erdogan, έχοντας δοκιμάσει διάφορες πολιτικές, καταλαβαίνει ότι τελικά η θέση της χώρας του είναι στη Δύση» πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη.
Τέλος, επεσήμανε ότι το τελικό χτύπημα που θα διαχειριστεί δύσκολα η Τουρκία, είναι το θέμα της Hamas. «Είναι διαφορετικό να είσαι υπέρ των Παλαιστίνιων και διαφορετικό να είσαι ξεκάθαρα υπέρ της Hamas» ανέφερε η κ. Μπακογιάννη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης