Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κίνα προς Ιράν: «Μαζέψτε» τους Houthis για να μην κινδυνεύσουν οι εμπορικές μας σχέσεις

Κίνα προς Ιράν: «Μαζέψτε» τους Houthis για να μην κινδυνεύσουν οι εμπορικές μας σχέσεις
Προειδοποίησε τί θα συμβεί αν δεχθεί πλήγμα κινεζικό πλοίο
Σχετικά Άρθρα
Σαφές μήνυμα στο Ιράν να βοηθήσει να περιοριστούν οι επιθέσεις των Houthis σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, έστειλαν Κινέζοι αξιωματούχοι, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα κινδυνεύσουν άμεσα οι επιχειρηματικές σχέσεις των δύο χωρών.
Σύμφωνα με το Reuters, οι συζητήσεις σχετικά με τις επιθέσεις και το εμπόριο μεταξύ Κίνας και Ιράν έλαβαν χώρα σε διάφορες πρόσφατες συναντήσεις, τόσο στο Πεκίνο και την Τεχεράνη.
«Αν τα συμφέροντά μας πληγούν με οποιονδήποτε τρόπο, αυτό θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις μας με την Τεχεράνη. Γι' αυτό πείτε στους Houthis να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» ήταν το μήνυμα που έστειλε το Πεκίνο, όπως αποκάλυψε Ιρανός αξιωματούχος.
Οι επιθέσεις, οι οποίες σύμφωνα με τους Houthis γίνονται για την υποστήριξη των Παλαιστινίων στη Γάζα, έχουν αυξήσει το κόστος της ναυτιλίας και της ασφάλισης των εμπορευμάτων, καθώς διαταράσσουν μια βασική εμπορική διαδρομή μεταξύ Ασίας και Ευρώπης που χρησιμοποιείται ευρέως από πλοία και από την Κίνα.
Οι Κινέζοι αξιωματούχοι, ωστόσο, δεν έκαναν συγκεκριμένα σχόλια σχετικά με το πώς θα μπορούσε να επηρεαστεί η εμπορική σχέση του Πεκίνου με το Ιράν εάν τα συμφέροντά του πληγούν από τις επιθέσεις των Houthis, δήλωσαν οι τέσσερις ιρανικές πηγές.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από εταιρείες εμπορικών αναλύσεων, η Κίνα αποτελεί έναν εκ των μεγαλύτερων εταίρων του Ιράν την τελευταία δεκαετία, με τα κινεζικά διυλιστήρια πετρελαίου να αγοράζουν μόνο πέρσι πάνω από το 90% του αργού που εξήγαγε η Τεχεράνη, καθώς οι κυρώσεις των ΗΠΑ κράτησαν μακριά πολλούς άλλους πελάτες και οι κινεζικές εταιρείες επωφελήθηκαν από τις μεγάλες εκπτώσεις.
Οι ιρανικές πηγές πρόσθεσαν πως το Πεκίνο είχε καταστήσει σαφές ότι θα ήταν πολύ απογοητευμένο από την Τεχεράνη εάν χτυπηθούν πλοία που συνδέονται με την Κίνα ή εάν επηρεαστούν με οποιονδήποτε τρόπο τα συμφέροντα της χώρας.
Όταν κλήθηκε από το Reuters να σχολιάσει τις συναντήσεις με το Ιράν για να συζητήσουν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε: «Η Κίνα είναι ένας ειλικρινής φίλος των χωρών της Μέσης Ανατολής και έχει δεσμευτεί να προωθήσει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και να επιδιώξει την κοινή ανάπτυξη και ευημερία. Υποστηρίζουμε σταθερά τις χώρες της Μέσης Ανατολής στην ενίσχυση της στρατηγικής τους ανεξαρτησίας και στην ένωση και συνεργασία για την επίλυση των περιφερειακών ζητημάτων ασφάλειας».
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, από την πλευρά του, δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για να σχολιάσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης