Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μπαράζ παραιτήσεων στο Πολεμικό Ναυτικό λόγω Ερυθράς Θάλασσας - 17 αποχωρήσεις αξιωματικών από τη φρεγάτα «Ύδρα»

Μπαράζ παραιτήσεων στο Πολεμικό Ναυτικό λόγω Ερυθράς Θάλασσας - 17 αποχωρήσεις αξιωματικών από τη φρεγάτα «Ύδρα»
Η ελληνική συμμετοχή στην επιχείρηση Prosperity Guardian κατά των Houthis επέφερε παραιτήσεις μελών του πληρώματος της φρεγάτας ΥΔΡΑ
Σχετικά Άρθρα
Η κυβερνητική εμμονή για τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) στην επιχείρηση Prosperity Guardian κατά των ανταρτών Houthis στην Ερυθρά Θάλασσσα επέφερε παραιτήσεις μελών του πληρώματος της φρεγάτας ΥΔΡΑ, προκαλώντας σοβαρούς τριγμούς στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
Οι παραιτήσεις προήλθαν από τα ίδια τα μέλη του πληρώματος της φρεγάτας ΥΔΡΑ, που, όπως προανήγγειλε ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας θα αποπλεύσει άμεσα για την Ερυθρά Θάλασσα, προκειμένου να συμμετάσχει στην πολυεθνική επιχείρηση υπό τις ΗΠΑ.



Μάλιστα, το μείζον αυτό ζήτημα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, επιβεβαιώθηκε από έγγραφο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών, που κάνει λόγο για 17, συγκεκριμένα, παραιτήσεις στελεχών.

Ολόκληρη η επιστολή της ΠΟΕΣ:

ΘΕΜΑ: Παραιτήσεις Στελεχών στο ΠΝ

ΣΧΕΤ.: α. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 006/2024 έγγραφό μας

1. Σας γνωρίζουμε ότι, σε συνέχεια των πρόσφατων πολύ σοβαρών αποκαλύψεων [σχετικά (α) και (β)] που έχουμε φέρει στο φως αναφορικά με τις παραιτήσεις και τις δυσμενείς, αν όχι τοξικές, συνθήκες της εργασιακής καθημερινότητας στο ΠΝ, πρόσφατα περιήλθε εις γνώση μας πληροφορία την οποίαν αξιολογούμε ως ιδιαίτερα σοβαρή και μάλιστα ως αυξημένης κρισιμότητας.

2. Χθες το μεσημέρι γίναμε αποδέκτες της πληροφορίας ότι στη Φρεγάτα ΥΔΡΑ φέρεται να είχε υποβληθεί διψήφιος αριθμός παραιτήσεων από προσωπικό διαφόρων βαθμών και προελεύσεων. Κατά την προσπάθειά μας να διασταυρώσουμε την, κυριολεκτικά, απίστευτη πληροφορία, διαπιστώσαμε ότι ο αριθμός των παραιτηθέντων στελεχών του ΠΝ φέρεται να ανέρχεται σε δεκαεπτά (17). Σύμφωνα με όσα μας μεταφέρονται ως προς, προς τους λόγους των παραιτήσεων, πολύ μεγάλη απογοήτευση διαπιστώνουμε ότι είναι ακριβώς όσοι αποκαλύπτουμε εδώ και μήνες και η Ηγεσία επιχειρεί διαρκώς να ωραιοποιεί ή να διαψεύδει. Όμως η πραγματικότητα δεν διαψεύδεται.

3. Επιπλέον, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε για την ύπαρξη σήματος, σύμφωνα με το οποίο ζητείται να αποσπαστούν στην ανωτέρω Φρεγάτα για κάλυψη αναγκών περί τα εβδομήντα (70) άτομα (σχεδόν το μισό πλήρωμα) διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων στο πλαίσιο της «ειδικής αποστολής εκτός περιοχής ευθύνης Α/ΓΕΕΘΑ», αριθμός που αναμένεται να καλυφθεί από έτερα πλοία της ίδιας Διοικήσεως.

4. Αναμφίβολα παρουσιάζει πολύ μεγάλο στατιστικό ενδιαφέρον, η ανταπόκριση του προσωπικού έτερων μονάδων της Διοικήσεως, μιας και το προαναφερθέν σήμα ζητούσε τη δήλωση επιθυμιών μέχρι προχθές, 17/1. Ήδη εξ όσων κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα σε όλο το Ναύσταθμο, επειδή οι ανάγκες δεν καλύφθηκαν ούτε στο ελάχιστο, αναμένεται να υπάρξουν διαταγές αποστάσεων για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών.

5. Τα ανωτέρω συνθέτουν ένα σοβαρό πρόβλημα: επί σειρά μηνών, αν όχι ετών, πληροφορούμαστε για τη δήθενκαλύτερη «νέα πραγματικότητα» στις ΕΔ. Συνεχώς η Πολιτεία μας διαβεβαιώνει για το ενδιαφέρον της:

Τι είναι αυτό, λοιπόν, που δεν μπορεί να αντιληφθεί το προσωπικό του ΠΝ και παραιτείται;
Ποιο είναι το υψηλό νόημα που αδυνατεί να γίνει κατανοητό;
Γιατί δεν βιώνει αυτή τη δήθεν καλύτερη «νέα πραγματικότητα»;

6. Παλαιότερα υπήρχε προσωπικό που ζητούσε να συμμετέχει σε αποστολές εξωτερικού για οικονομικούς λόγους. Πλέον φαίνεται ότι δεν υπάρχει ούτε το οικονομικό δέλεαρ. Η απάντηση είναι ότι το προσωπικό αντιλαμβάνεται τα πάντα και μάλιστα πολύ καλύτερα από την Ηγεσία: ο εργασιακός μεσαίωνας είναι εδώ. Αυτή είναι η περιβόητη νέα πραγματικότητα και αυτό αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας από το γεγονός ότι μέσα σε μόλις μία μέρα, σε ένα μόλις πολεμικό πλοίο, φέρεται να έχει υποβληθεί το 10% των συνολικών παραιτήσεων συνολικά του ΠΝ για το 2023. Ακόμα σοβαρότερα, ισχυρή ένδειξη επιβεβαίωσης της πρόβλεψής μας ότι αναμένουμε επιδείνωση της όλης κατάστασης, ήρθε μέσα σε μόλις λίγες μέρες.

7. Οι μύθοι περί μέριμνας, περί οικονομικής στήριξης ή περί δήθεν παχυλής αποζημίωσης της «νέας πραγματικότητας» που, κάποιοι με αναίδεια ισχυρίζονταν όλο το προηγούμενο διάστημα ότι θα αποτελούσε κίνητρο να επιστρέψει ο κόσμος στα πολεμικά Πλοία, καταρρίπτονται ολοκληρωτικά και αποστομωτικά. Όσον αφορά τη σημειολογία, να επισημάνουμε ότι τα στελέχη έχουν ήδη πληρωθεί και με τις νέες «αυξήσεις» του τύπου «τόσα έχουμε», οι οποίες προφανώς συνεκτιμήθηκαν και κρίθηκαν λιποβαρείς από το προσωπικό.

8. Προκειμένου να μην αφεθούν περιθώρια για παρερμηνείες των γεγονότων, θα υπενθυμίσουμε ότι τα τελευταία έτη έχουμε κάνει λόγο για ανεξήγητο μένος της Ηγεσίας εις βάρος του ΠΝ και μάλιστα μέσα από δυσμενείς διακρίσεις που θεσμοθετήθηκαν ιδίως το 2023 (περίπτωση «επιδόματος Στόλου», ΥΑ των δήθεν ευεργετικών μέτρων). Είχαμε μεταφέρει έως και το δυσμενές κλίμα που είχε δημιουργηθεί ακόμα και λόγω όσων είχαν μεσολαβήσει στην αποστρατεία Αρχηγού Στόλου πριν από ακριβώς ένα έτος (βλ. αρθρογραφία κλπ). Αντιλαμβανόμαστε ότι όσα δημοσιοποιούμε δεν γίνονται αρεστά, ιδίως στα υψηλά κλιμάκια της Ιεραρχίας, ωστόσο διερωτώμεθα δημόσια:

Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να ληφθούν στα σοβαρά τα γεγονότα;
Γιατί δεν γίνεται αντιληπτός ο λόγος που έχουμε φτάσει σε αυτή την κατάσταση, η οποία μόνο άγνωστη δεν είναι;

9. Τα ανωτέρω, μέρος των οποίων διαπιστώσαμε ότι πρόλαβαν ήδη και δημοσιεύθηκαν και σε ιστοσελίδες αμυντικού ρεπορτάζ, εφόσον δεν διαψευστούν, δημιουργούν αμείλικτα ερωτήματα:

α. Ως πότε η Ηγεσία θα εθελοτυφλεί; Πότε θα αναληφθούν ουσιαστικά μέτρα; Πως ερμηνεύεται με βάση τα περιβόητα «στατιστικά ΓΕΕΘΑ» το προαναφερθέν αδιανόητο νούμερο των δεκαεπτά παραιτήσεων σε μόλις μία μέρα σε ένα μόνο πλοίο;

β. Εάν η εν λόγω Φρεγάτας χρειάζεται περί τα 80 στελέχη για να μπορεί να αποπλεύσει ασφαλώς για τη συγκεκριμένη αποστολή, ποιο είναι το επίπεδο στελέχωσής της με βάση τους προβλεπόμενους πίνακες; Και ποια τα επίπεδα στελέχωσης των πολεμικών πλοίων του Στόλου γενικά;

γ. Θα συνεχίσει η Ηγεσία να εμμένει στο αφήγημα ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα;

10. Κατόπιν των ανωτέρω επαναφέρουμε τις προτάσεις μας που προσφάτως γνωστοποιήσαμε για μια ακόμα φορά και ζητάμε άμεσα συνάντηση με την Ηγεσία, η οποία οφείλει να σταματήσει να κωφεύει και ευελπιστούμε ότι η πρόσφατες αλλαγές στην Ηγεσία θα σηματοδοτήσουν μια νέα αρχή, κατ’ αρχάς με την συνειδητοποίηση της πραγματικής έκτασης του προβλήματος. Επί μήνες κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου. Με το τελευταίο έγγραφό μας σημάναμε συναγερμό. Δυστυχώς, αν δεν αναληφθούν άμεσα ενέργειες, δεν ξέρουμε αν σε λίγο καιρό θα συνεχίσει να έχει αξία να σημαίνεται συναγερμός: η κατάσταση βρίσκεται σε πολύ σοβαρό σημείο. 


Καταγγελίες και επιβεβαίωση των παραιτήσεων και από την ΕΣΠΕΕΝΠΑ

Ακολούθως, ανακοίνωση εξέδωσε και η ΕΣΠΕΕΝΠΑ, εξαπολύοντας βαριές κατηγορίες κατά της κυβέρνησης για την υποβάθμιση του Πολεμικού Ναυτικού που έχει οδηγήσει «σε διψήφιο αριθμό παραιτήσεων στη φρεγάτα ΥΔΡΑ από προσωπικό διαφόρων βαθμών και προελεύσεων».
Η ανακοίνωση της ΕΣΠΕΕΝΠΑ αναλυτικά:
«Σε συνέχεια των πρόσφατων πολύ σοβαρών αποκαλύψεων [ανακοίνωση (α) και ανακοίνωση (β)] που έχουμε φέρει στο φως αναφορικά με τις παραιτήσεις και τις δυσμενείς, αν όχι τοξικές, συνθήκες της εργασιακής καθημερινότητας στο ΠΝ, πρόσφατα περιήλθε εις γνώση μας πληροφορία την οποίαν αξιολογούμε ως ιδιαίτερα σοβαρή και μάλιστα ως αυξημένης κρισιμότητας.
Χθες το μεσημέρι γίναμε αποδέκτες της πληροφορίας ότι στη φρεγάτα «ΥΔΡΑ» φέρεται να είχε υποβληθεί διψήφιος αριθμός παραιτήσεων από προσωπικό διαφόρων βαθμών και προελεύσεων. Κατά την προσπάθειά μας να διασταυρώσουμε την, κυριολεκτικά, απίστευτη πληροφορία, διαπιστώσαμε ότι ο αριθμός των παραιτηθέντων στελεχών του ΠΝ φέρεται να ανέρχεται σε δεκαεπτά (17). Σύμφωνα με όσα μας μεταφέρονται ως προς, προς τους λόγους των παραιτήσεων, πολύ μεγάλη απογοήτευση διαπιστώνουμε ότι είναι ακριβώς όσοι αποκαλύπτουμε εδώ και μήνες και η Ηγεσία επιχειρεί διαρκώς να ωραιοποιεί ή να διαψεύδει. Όμως η πραγματικότητα δεν διαψεύδεται.
Επιπλέον, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε για την ύπαρξη σήματος, σύμφωνα με το οποίο ζητείται να αποσπαστούν στην ανωτέρω φρεγάτα για κάλυψη αναγκών περί τα εβδομήντα (70) άτομα (σχεδόν το μισό πλήρωμα) διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων στο πλαίσιο της «ειδικής αποστολής εκτός περιοχής ευθύνης Α/ΓΕΕΘΑ», αριθμός που αναμένεται να καλυφθεί από έτερα πλοία της ίδιας Διοικήσεως.
Αναμφίβολα παρουσιάζει πολύ μεγάλο στατιστικό ενδιαφέρον, η ανταπόκριση του προσωπικού έτερων μονάδων της Διοικήσεως, μιας και το προαναφερθέν σήμα ζητούσε τη δήλωση επιθυμιών μέχρι προχθές, 17 Ιανουαρίου 2024. Ήδη εξ όσων κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα σε όλο το Ναύσταθμο, επειδή οι ανάγκες δεν καλύφθηκαν ούτε στο ελάχιστο, αναμένεται να υπάρξουν διαταγές αποσπάσεων για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών.
Τα ανωτέρω συνθέτουν ένα σοβαρό πρόβλημα: επί σειρά μηνών, αν όχι ετών, πληροφορούμαστε για τη δήθεν καλύτερη «νέα πραγματικότητα» στις Ένοπλες Δυνάμεις. Συνεχώς η Πολιτεία μας διαβεβαιώνει για το ενδιαφέρον της: Τι είναι αυτό, λοιπόν, που δεν μπορεί να αντιληφθεί το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού και παραιτείται; Ποιο είναι το υψηλό νόημα που αδυνατεί να γίνει κατανοητό; Γιατί δεν βιώνει αυτή τη δήθεν καλύτερη «νέα πραγματικότητα»;
Παλαιότερα υπήρχε προσωπικό που ζητούσε να συμμετέχει σε αποστολές εξωτερικού για οικονομικούς λόγους. Πλέον φαίνεται ότι δεν υπάρχει ούτε το οικονομικό δέλεαρ. Η απάντηση είναι ότι το προσωπικό αντιλαμβάνεται τα πάντα και μάλιστα πολύ καλύτερα από την Ηγεσία: ο εργασιακός μεσαίωνας είναι εδώ. Αυτή είναι η περιβόητη νέα πραγματικότητα και αυτό αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας από το γεγονός ότι μέσα σε μόλις μία μέρα, σε ένα μόλις πολεμικό πλοίο, φέρεται να έχει υποβληθεί το 10% των συνολικών παραιτήσεων συνολικά του ΠΝ για το 2023. Ακόμα σοβαρότερα, ισχυρή ένδειξη επιβεβαίωσης της πρόβλεψής μας ότι αναμένουμε επιδείνωση της όλης κατάστασης, ήρθε μέσα σε μόλις λίγες μέρες.
Οι μύθοι περί μέριμνας, περί οικονομικής στήριξης ή περί δήθεν παχυλής αποζημίωσης της «νέας πραγματικότητας» που, κάποιοι με αναίδεια ισχυρίζονταν όλο το προηγούμενο διάστημα ότι θα αποτελούσε κίνητρο να επιστρέψει ο κόσμος στα πολεμικά Πλοία, καταρρίπτονται ολοκληρωτικά και αποστομωτικά. Όσον αφορά τη σημειολογία, να επισημάνουμε ότι τα στελέχη έχουν ήδη πληρωθεί και με τις νέες «αυξήσεις» του τύπου «τόσα έχουμε», οι οποίες προφανώς συνεκτιμήθηκαν και κρίθηκαν λιποβαρείς από το προσωπικό.
Προκειμένου να μην αφεθούν περιθώρια για παρερμηνείες των γεγονότων, θα υπενθυμίσουμε ότι τα τελευταία έτη έχουμε κάνει λόγο για ανεξήγητο μένος της Ηγεσίας εις βάρος του ΠΝ και μάλιστα μέσα από δυσμενείς διακρίσεις που θεσμοθετήθηκαν ιδίως το 2023 (περίπτωση «επιδόματος Στόλου», ΥΑ των δήθεν ευεργετικών μέτρων). Είχαμε μεταφέρει έως και το δυσμενές κλίμα που είχε δημιουργηθεί ακόμα και λόγω όσων είχαν μεσολαβήσει στην αποστρατεία Αρχηγού Στόλου πριν από ακριβώς ένα έτος (βλ. αρθρογραφία κλπ).
Αντιλαμβανόμαστε ότι όσα δημοσιοποιούμε δεν γίνονται αρεστά, ιδίως στα υψηλά κλιμάκια της Ιεραρχίας, ωστόσο διερωτώμεθα δημόσια: Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να ληφθούν στα σοβαρά τα γεγονότα; Γιατί δεν γίνεται αντιληπτός ο λόγος που έχουμε φτάσει σε αυτή την κατάσταση, η οποία μόνο άγνωστη δεν είναι;
Τα ανωτέρω, μέρος των οποίων διαπιστώσαμε ότι πρόλαβαν ήδη και δημοσιεύθηκαν και σε ιστοσελίδες αμυντικού ρεπορτάζ, εφόσον δεν διαψευστούν, δημιουργούν αμείλικτα ερωτήματα: Ως πότε η Ηγεσία θα εθελοτυφλεί; Πότε θα αναληφθούν ουσιαστικά μέτρα; Πως ερμηνεύεται με βάση τα περιβόητα «στατιστικά ΓΕΕΘΑ» το προαναφερθέν αδιανόητο νούμερο των δεκαεπτά παραιτήσεων σε μόλις μία μέρα σε ένα μόνο πλοίο;
Εάν η εν λόγω φρεγάτα χρειάζεται περί τα 80 στελέχη για να μπορεί να αποπλεύσει ασφαλώς για τη συγκεκριμένη αποστολή, ποιο είναι το επίπεδο στελέχωσής της με βάση τους προβλεπόμενους πίνακες; Και ποια τα επίπεδα στελέχωσης των πολεμικών πλοίων του Στόλου γενικά; Θα συνεχίσει η Ηγεσία να εμμένει στο αφήγημα ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα;
Κατόπιν των ανωτέρω επαναφέρουμε τις προτάσεις μας που προσφάτως γνωστοποιήσαμε για μια ακόμα φορά και ζητάμε άμεσα συνάντηση με την Ηγεσία, η οποία οφείλει να σταματήσει να κωφεύει και ευελπιστούμε ότι η πρόσφατες αλλαγές στην Ηγεσία θα σηματοδοτήσουν μια νέα αρχή, κατ’ αρχάς με την συνειδητοποίηση της πραγματικής έκτασης του προβλήματος. Επί μήνες κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου.
Με το τελευταίο έγγραφό μας σημάναμε συναγερμό. Δυστυχώς, αν δεν αναληφθούν άμεσα ενέργειες, δεν ξέρουμε αν σε λίγο καιρό θα συνεχίσει να έχει αξία να σημαίνεται συναγερμός: η κατάσταση βρίσκεται σε πολύ σοβαρό σημείο».

Κύκλοι ΥΠΕΘΑ: Οι παραιτήσεις στο Πολεμικό Ναυτικό δεν συνδέονται με την αποστολή στην Ερυθρά - Λιγότεροι οι αποστρατευθέντες

Απαντώντας στα δημοσιεύματα που αποκάλυπταν το τελευταίο κύμα παραιτήσεων στελεχών του ΠΝ, πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αρνούνται τον αριθμό του προσωπικού «που αιτήθηκε αποστρατεία» και αποσυσχετίζουν το γεγονός με τη συμμετοχή της φρεγάτας στην αποστολή Prosperity Guardian.
Το Υπουργείο έσπευσε μάλιστα με «άτυπη ανακοίνωση» να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, καθώς η αποχώρηση 17 στελεχών του ΠΝ προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στις ενώσεις των αποστράτων και όχι μόνον...
«Σας γνωρίζουμε ότι ο αριθμός του προσωπικού της Φρεγάτας ΥΔΡΑ που αιτήθηκε αποστρατεία το πρόσφατο χρονικό διάστημα δεν ανταποκρίνεται στον αριθμό που αναγράφεται στα σχετικά δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο και δεν μπορεί να συνδεθεί με τη συμμετοχή Μονάδας ΠΝ στην αποστολή «PROSPERITY GUARDIAN». Ο συνολικός αριθμός αιτήσεων αποστρατείας στελεχών του ΠΝ εντός του 2024, είναι κατά πολύ μικρότερος του αριθμού που αναφέρεται στα κοινωνικά δίκτυα», αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΕΘΑ.

Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η εμπλοκή στον πόλεμο κατά των Houthis

Επισημαίνεται, ότι η Ελλάδα βρίσκεται από την πρώτη στιγμή μεταξύ των «πρόθυμων» κρατών-μελών της ΕΕ που θα εμπλακούν στην επιχείρηση Prosperity Guardian, με την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι το ναυτικό μας θα ενταχθεί στον πολυεθνικό στόλο με τουλάχιστον ένα πολεμικό πλοίο.
Άλλωστε, αρχής γενομένης από τον Υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Στυλιανίδη, τα στελέχη της κυβέρνησης δήλωναν ότι Ελλάδα είναι έτοιμη εάν της ζητηθεί να συμμετάσχει πιο ενεργά στην προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η ενεργός εμπλοκή του ελληνικού πολεμικού ναυτικού στην κλιμάκωση μεταξύ των ανταρτών Houthis και των δυτικών δυνάμεων που προσπαθούν να διασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των πλοίων τους αποτελούσε εξ αρχής στρατηγική επιλογή της ελληνικής ηγεσίας.
Όπως τόνισε για το σχετικό ζήτημα προ εβδομάδων ο κ. Στυλιανίδης, «είμαστε πολύ κοντά στην πρωτοβουλία που έχουν αναπτύξει οι Αμερικάνοι με δέκα χώρες για την διαφύλαξη της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στον Κόλπο του Άντεν».
Μάλιστα, ο κ. Στυλιανίδης υποστήριζε την ελληνική εμπλοκή με πρωταγωνιστικό ρόλο, διότι η Ελλάδα «είναι πρωταγωνίστρια στη ναυτιλία».
Για το λόγο αυτό, Υπουργός Ναυτιλίας είχε, τότε, προαναγγείλει για πρώτη φορά την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ μερικές ημέρες αργότερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, επιβεβαίωνε αυτή τη στρατηγική επιλογή.
Σημειώνεται ότι ο αρχηγός των μαχητών της Υεμενης, Al Houthi είχε προειδοποιήσει, με συνέντευξή του στο BBC, ότι οποιαδήποτε χώρα εμπλακεί στρατιωτικά στην ευρύτερη περιοχή θα μπει αυτομάτως στο στόχαστρο της οργάνωσής του. 

Παρέμβαση Αποστολάκη: Υψηλού ρίσκου η αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα, να μην εμπλακεί η χώρα

Ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., Ευάγγελος Αποστολάκης παρενέβη με δήλωση για τις παραιτήσεις στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού ενόψει της αποστολής της Φρεγάτας «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά Θάλασσα.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Αποστολάκης υπενθμίζει ότι «από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι η συμμετοχή της Φ/Γ «ΥΔΡΑ» στην αποστολή στην Ερυθρά θάλασσα ενέχει αυξημένο ρίσκο».
Αναφορικά με τις παραιτήσεις 17 στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού ο Ναύαρχος κάνει λόγο για ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα που «χρήζει άμεσης αντιμετώπισης από το ΥΠ.ΕΘ.Α., ούτως ώστε να σταματήσει η διαρροή στελεχών».
Τέλος, καλεί την κυβέρνηση να μην εμπλέκει τη χώρα και τις Ένοπλες Δυνάμεις « σε αποστολές που δεν βρίσκονται υπό την αιγίδα διεθνών οργανισμών».

Ολόκληρη η δήλωση Αποστολάκη:

Έντονη ανησυχία προκαλεί η είδηση των νέων παραιτήσεων στο Π.Ν. ενόψει της αποστολής της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά θάλασσα
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιευθήκαν στα Μ.Μ.Ε., το κύμα παραιτήσεων στο Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζεται αμείωτο. Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτή τη φορά έχουμε να κάνουμε με 17 παραιτήσεις μελών του πληρώματος της Φρεγάτας «ΥΔΡΑ» που θα συμμετάσχει στην αποστολή στην Ερυθρά θάλασσα.
Ως Τομεάρχης Άμυνας και ως ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. έχουμε αναδείξει το σοβαρότατο ζήτημα του αυξημένου αριθμού παραιτήσεων στο Πολεμικό Ναυτικό ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2023 μέσω κατάθεσης επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, στην οποία δεν λάβαμε ικανοποιητική απάντηση. Καθώς όμως, ο αριθμός των παραιτηθέντων στελεχών ολοένα και αυξανόταν επανήλθαμε επί του θέματος με νέα ερώτηση στα τέλη Νοεμβρίου 2023 για την οποία όμως δεν έχουμε λάβει ακόμα απάντηση.
Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι η συμμετοχή της Φ/Γ «ΥΔΡΑ» στην αποστολή στην Ερυθρά θάλασσα ενέχει αυξημένο ρίσκο λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή επιχειρήσεων.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το ζήτημα των παραιτήσεων είναι ιδιαίτερα σοβαρό και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης από το ΥΠ.ΕΘ.Α., ούτως ώστε να σταματήσει η διαρροή στελεχών. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει με σοβαρότητα τη συμμετοχή της χώρας με αποστολή πολεμικού πλοίου στη συγκεκριμένη περιοχή και δεν πρέπει να εμπλέκει τη χώρα και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές που δεν βρίσκονται υπό την αιγίδα διεθνών οργανισμών.

Εξηγήσεις ζητέι η Νέα Αριστερά για την αποστολή στην Ερυθρά: Η κυβέρνηση να μην εμπλέξει τα στελέχη του ΠΝ σε εμπόλεμη ζώνη

Οι Έλληνες πολίτες πληροφορήθηκαν από συνέντευξη του κύριου Δένδια ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να εμπλέξει τη χώρα μας στην σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα με την αποστολή Φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά και προσθέτει:
«Σήμερα, πληροφορούμαστε ότι το ένα μετά το άλλο στελέχη του ΠΝ αρνούνται να στελεχώσουν τη Φρεγάτα "ΥΔΡΑ" που πρόκειται να πλεύσει στην Ερυθρά Θάλασσα. Πρόκειται για μια πράξη διαμαρτυρίας για τις εργασιακές και μισθολογικές συνθήκες σε μια επικίνδυνη αποστολή, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι».
Η Νέα Αριστερά καλεί την κυβέρνηση «να μην εμπλέξει την χώρα μας και τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού σε μια επιχείρηση σε εμπόλεμη περιοχή, η οποία μάλιστα δεν βρίσκεται υπό την αιγίδα διεθνών οργανισμών ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ενώ ζητεί από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας «να ενημερώσει άμεσα την αρμόδια επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς σε σχέση με την συμμετοχή της Ελλάδας στην σύρραξη στην Ερυθρά Θάλασσα, κάτι που ζητούν και τα στελέχη του ΠΝ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης