Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πώς οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Ελλάδα για να πιέσουν τον Erdogan - Τελεσίγραφο Blinken στον Fidan για τη Σουηδία

Πώς οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Ελλάδα για να πιέσουν τον Erdogan - Τελεσίγραφο Blinken στον Fidan για τη Σουηδία
Ο Λευκός Οίκος χρησιμοποίησε το θέμα των F-35 για να πιέσει την Τουρκία, μέσω ... Αθήνας
Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ υπήρξε αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία.
Για το λόγο αυτό ο Λευκός Οίκος χρησιμοποίησε το θέμα των F-35 για να πιέσει την Τουρκία.
Με δεδομένη την νέα καθυστέρηση της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας, στην Ουάσιγκτον προσπαθούν να βρουν μια φόρμουλα για να αποσυνδέσουν την πώληση των F-16 από τα F-35 και να προχωρήσουν με την πώληση των μαχητικών στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη, ο Antony Blinken στην περιοδεία που θα κάνει τις επόμενες ημέρες, θα συμπεριλάβει και την Τουρκία, σε μια ακόμη προσπάθεια να πειστεί ο Erdogan να ολοκληρώσει τις διαδικασίες ένταξης της Σουηδίας, μόλις ανοίξει η εθνοσυνέλευση στα μέσα Ιανουαρίου.
Αν δεν γίνει αυτό, οι Αμερικανοί προτίθενται να ειδοποιήσουν επισήμως το Κογκρέσο για την πώληση προς την Ελλάδα ακόμη και αν μια τέτοια εξέλιξη προκαλέσει δυσαρέσκεια στην Άγκυρα.
Ο Blinken άλλωστε έχει προειδοποιήσει τον Τούρκο ομόλογό του, Hakan Fidan, πως αυτό είναι κάτι που θα συμβεί αν συνεχίσει η Τουρκία να αθετεί τις υποσχέσεις της σε σχέση με την Σουηδία.

ΝΑΤΟ: Για τον Ιούλιο πηγαίνει η ένταξη της Σουηδίας

Εδώ και έναν χρόνο η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, πηγαίνει… μήνα – μήνα.
Αυτή τη φορά ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg εμφανίζεται βέβαιος ότι η Σουηδία θα ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο.
Η επόμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον από τις 9 έως τις 11 Ιουλίου και η σκανδιναβική χώρα θα είναι πλήρες μέλος μέχρι τότε, είπε ο Stoltenberg στο γερμανικό DPA.
Ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan θέλει η σουηδική κυβέρνηση να δράσει κατά των μελών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στο έδαφός της και αξιοποιεί τη δύναμη του βέτο του για να πάρει μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ.
Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban δήλωσε ότι δεν υπάρχει «μεγάλη προθυμία» από τους Ούγγρους βουλευτές να εγκρίνουν την προσφορά της Σουηδίας.
Λίγες ημέρες αργότερα, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου έδωσε την έγκρισή της για την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία μετά από μήνες κωλυσιεργίας.
Η γενική συνέλευση του επιμελητηρίου πρέπει τώρα να δώσει το τελικό πράσινο φως.
Η Στοκχόλμη τήρησε τις δεσμεύσεις της προς την Άγκυρα και έκανε παραχωρήσεις, δήλωσε ο Stoltenberg, όπως αναφέρει το Politico.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης