Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Millyet: Οι ΗΠΑ έχασαν οριστικά την Τουρκία, το ΝΑΤΟ δεν είναι ούτε καν …χάρτινος τίγρης - Άθλια και τραγική η Ευρώπη

Millyet: Οι ΗΠΑ έχασαν οριστικά την Τουρκία, το ΝΑΤΟ δεν είναι ούτε καν …χάρτινος τίγρης - Άθλια και τραγική η Ευρώπη
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας εκτιμά ότι οι ΗΠΑ έχασαν οριστικά την Τουρκία
Σχετικά Άρθρα
Οι ΗΠΑ έχασαν την Τουρκία, επισημαίνει σε άρθρο γνώμης ο έγκριτος Τούρκος δημοσιογράφος Özay Şendir στην φιλοκυβερνητική ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα Milliyet.
«Οι ΗΠΑ έχασαν την Τουρκία. Για την κοινή γνώμη, οι ΗΠΑ είναι εδώ και καιρό ο μεγαλύτερος εχθρός μας.
Όλοι γνωρίζουν ότι μεταξύ των σχεδίων της Ουάσιγκτον για την περιοχή περιλαμβάνεται και η διχοτόμηση της Τουρκίας
Από αυτό το σημείο και μετά, δεν μπορεί η βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ να αποτελέσει μια προεκλογική υπόσχεση στην Τουρκία.
Στο παρελθόν, το ΝΑΤΟ ήταν μια διασφάλιση για την Τουρκία, σήμερα η Τουρκία είναι η διασφάλιση για το ΝΑΤΟ», επισημαίνει ο Şendir.
«Μην νομίζετε ότι υπερβάλλω, αυτή την εβδομάδα η Wall Street Journal έγραψε για την άθλια κατάσταση όλων των ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων.
Η κατάστασή τους είναι απόλυτα τραγική!
Εάν δεν υπήρχαν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, το ΝΑΤΟ δεν θα ήταν καν ούτε ένας ''χάρτινος τίγρης'' σε όλη την Ευρώπη…
Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εξέφρασαν εχθές την αντίδρασή τους για τις κοινές ασκήσεις μεταξύ του συριακού παραρτήματος της τρομοκρατικής οργάνωσης (σ.σ.YPG) και των ΗΠΑ.
Το μήνυμα αυτό προς την Ουάσιγκτον θα πρέπει να γραφτεί με κάποια σαφήνεια.

Η Τουρκία δεν θα μείνει θεατής

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξουν είναι ότι η δήλωση έγινε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και όχι από το υπουργείο Εξωτερικών.
Όπως γνωρίζουν πολύ καλά και οι ΗΠΑ, η Τουρκία έχει τους βαθμούς, τα ονόματα, ακόμη και την κατάσταση των πυρομαχικών των Αμερικανών στρατιωτών που συμμετείχαν στην αυτοκινητοπομπή Mazlum Abdi», αναφέρει ο Τούρκος δημοσιογράφος.
«Η Τουρκία ξέρει πολύ καλά ότι η Ουάσιγκτον έχει εγκαταλείψει την ιδέα της δημιουργίας του Κουρδιστάν με την οικογένεια Barzanî και προσπαθεί να εγκαθιδρύσει ένα τρομοκρατικό κράτος του PKK υπό την ηγεσία του Mazlum Abdi, που είναι το τσιράκι των τρομοκρατών», σημειώνει ο αρθογράφος.
«Το Πεντάγωνο είναι επίσης η πηγή των ειδήσεων για την οικογένεια Barzanî στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Είναι μεγάλο λάθος αν πιστεύει κανείς ότι η Τουρκία θα παραμείνει θεατής σε αυτή την κατάσταση ή αν πιστεύει ότι οι 900 Αμερικανοί στρατιώτες στη Συρία θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά.
Ίσως να κάνουν μια ζημιά, αλλά ο λόγος, που αυτοί οι περίπου 900 Αμερικανοί στρατιώτες μπορούν και παραμένουν στη Συρία, είναι ότι η Τουρκία συνεχίζει να φέρεται σαν σύμμαχος.
Η ιδέα της προσπάθειας δημιουργίας ενός στρατού από τρομοκράτες δεν είναι μια καλή ιδέα.
Αυτό προσπαθούν οι ΗΠΑ.

Ούτε είναι μια καλή απόφαση να μην πουλάς F-16 στην Τουρκία την ώρα που εξαρτάσαι από αυτήν για την άμυνα του ΝΑΤΟ», υποστηρίζει ο Şendir.

Σε καλό δρόμο με τους Έλληνες

Επειδή οι Τούρκοι είναι σε καλό δρόμο με τους Έλληνες, που παραλίγο να πήγαιναν σε πόλεμο, αν ο (Αμερικανός) πρέσβης Flake πιστεύει ότι θα συμβεί το ίδιο με αυτούς, τότε κάνει λάθος.
Ο τουρκικός λαός δεν έχει ξεχάσει ποτέ ότι το αμερικανικό πολεμικό πλοίο Mızouri προστάτευσε τον ελληνικό στρατό όταν ήρθε στη Σμύρνη, ή ότι η δύναμη Hammer βοήθησε την τρομοκρατική οργάνωση τη δεκαετία του 1990.
Επομένως, μπορούμε να ξαναγίνουμε φίλοι με την Ελλάδα, αλλά προκειμένου οι ΗΠΑ να κερδίσουν την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη του τουρκικού λαού, πρέπει πρώτα να συμπεριφερθούν ως πραγματικοί σύμμαχοι.
Και ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι να σταματήσει να πειραματίζεται στον χάρτη της Τουρκίας και να σταματήσει να συνεργάζεται με τρομοκρατικές οργανώσεις.
Ο Αμερικανός πρέσβης θα πρέπει επίσης να εξετάσει την πιθανότητα ότι η Τουρκία μπορεί μια μέρα να σταματήσει να συμπεριφέρεται ως σύμμαχος.

ozay.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης