Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Απίστευτο και όμως προκλητικό - Τα F16 στην Ευρώπη φέρουν πυρηνικά όπλα - Δικαιώνεται η στάση των Ρώσων

Απίστευτο και όμως προκλητικό - Τα F16 στην Ευρώπη φέρουν πυρηνικά όπλα - Δικαιώνεται η στάση των Ρώσων
Οι προετοιμασίες για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη δεν ξεκίνησαν με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022
Πλήθος ερωτημάτων προκαλεί η φωτογραφία ενός F-16 καθώς -κάτω από το φτερό του- φέρει πυρηνικό όπλο και ειδικότερα μια έκδοση της πυρηνικής βόμβας βαρύτητας B61-12, ή αλλιώς «σχήμα». Το αεροσκάφος φέρεται να είναι σταθμευμένο στην αεροπορική βάση Volkel στην Ολλανδία... παρ' όλο που η Ολλανδία έχει λάβει μια ιδιαίτερα αυστηρή στάση όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα. Το γεγονός, δε, ότι η φωτογραφία προϋπήρχε της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, «δικαιώνει» τους ισχυρισμούς της Ρωσίας για τα κρυφά σχέδια της Δύσης.
Επισημαίνεται ότι η φωτογραφία του F-16 με το B61-12 κάτω από το φτερό του εμφανιζόταν σε ένα βίντεο-μοντάζ που κυκλοφόρησε πέρυσι από τα Εθνικά Εργαστήρια Sandia του Υπουργείου Ενέργειας. Το βίντεο δημοσιεύθηκε για να αναδείξει τα επιτεύγματα του τμήματος από το έτος 2021 και τράβηξε την προσοχή του Hans Kristensen, επικεφαλής του Nuclear Information Project στη δεξαμενή σκέψης Federation of American Scientists (FAS) στην Ουάσινγκτον, ο οποίος δημοσίευσε μια λεπτομερή αξιολόγηση στον επίσημο ιστότοπο στις 12 Δεκεμβρίου.
Ο Hans διαπίστωσε ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε στο Volkel με βάση τον μοναδικό σχεδιασμό του ενισχυμένου καταφυγίου αεροσκαφών που είναι ορατό στα αριστερά του F-16 στην ταινία της Sandia.
Σύμφωνα με το FAS, «έντεκα από τα 32 καταφύγια στην αεροπορική βάση Volkel είναι εξοπλισμένα με ένα υπόγειο θησαυροφυλάκιο που μπορεί να χωρέσει έως και τέσσερις βόμβες B61. Αλλά κανονικά, κρατούν μόνο 1-2 βόμβες το καθένα για περίπου 10-15 στη βάση».
«Μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε σε ένα δημόσιο φόρουμ δείχνει το περίγραμμα ενός θησαυροφυλακίου μέσα σε ένα προστατευτικό καταφύγιο αεροσκαφών στην αεροπορική βάση Volkel».
Η εκπαιδευτική βόμβα B61-12 είναι τοποθετημένη σε ένα F-16, αλλά ο οπλισμός δεν αποτελεί ακόμη μέρος του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ. Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας είχε παρατηρήσει νωρίτερα ότι ενώ το B61-12 έχει προστεθεί στο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων της χώρας, προορίζεται πλέον μόνο για χρήση με το στρατηγικό βομβαρδιστικό B-2.
Volkel_B61-12.jpg
Η νέα μη διαβαθμισμένη έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας (NNSA) για το Σχέδιο Διαχείρισης και Διαχείρισης Αποθεμάτων (SSMP) 2024 που δημοσιεύθηκε στις 27 Νοεμβρίου αναφέρει ότι η πυρηνική βόμβα B61-12 έχει γίνει επίσημα μέρος του πυρηνικού αποθέματος των ΗΠΑ και έχει εγκριθεί για χρήση στο βομβαρδιστικό stealth B-2A Spirit, όπως ανέφεραν πρόσφατα οι EurAsian Times. Η NNSA, μαζί με τον αμερικανικό στρατό, διαχειρίζεται το πυρηνικό απόθεμα της χώρας.
Ο Hans σημείωσε ότι η ολλανδική αεροπορική βάση στο Volkel φαίνεται να έχει ξεκινήσει εκπαίδευση για τη βόμβα το 2021, ακόμη και πριν η νέα κατευθυνόμενη πυρηνική βόμβα βαρύτητας B61-12 τεθεί σε πλήρη παραγωγή και προστεθεί στο αμερικανικό απόθεμα το 2022. Αυτό υποδηλώνει ότι οι προετοιμασίες για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη συνεχίζονται για λίγο και δεν ξεκίνησαν με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.
Ωστόσο, η εισβολή και η πυρηνική απειλή μπορεί να έχουν επισπεύσει τη διαδικασία.
Εκθέσεις τον Οκτώβριο του 2022, για παράδειγμα, έδειξαν ότι οι ΗΠΑ έσπευσαν να αναπτύξουν μια πιο ακριβή έκδοση του τυπικού πυρηνικού τους όπλου σε ευρωπαϊκές τοποθεσίες του ΝΑΤΟ. Εκείνη την εποχή, οι εκθέσεις σημείωσαν ότι η άφιξη της αναβαθμισμένης βόμβας βαρύτητας B61-12 είχε προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2022.
Η τελευταία βόμβα B61-12 αναμένεται να αντικαταστήσει σταδιακά τα παλαιότερα μοντέλα, όπως τα B61-3, -4 και -7, σύμφωνα με αναφορές με τα χρόνια. Ωστόσο, ένα χρονοδιάγραμμα για αυτό παραμένει άπιαστο προς το παρόν.
Το B61-12 είναι μια βόμβα 825 λιβρών, μήκους 12 ποδιών με πακέτο καθοδήγησης συστήματος αδρανειακής πλοήγησης (INS). Περιλαμβάνει και τα δύο νέα μέρη -όπως το κιτ ουράς καθοδήγησης ακριβείας και τα επισκευασμένα εξαρτήματα, τα οποία έχουν όλα ποικίλες αποδόσεις- από τις προηγούμενες παραλλαγές B61.

Οι πρόσφατες φωτογραφίες δείχνουν επίσης ότι το τμήμα ουράς του B61-12 διαφέρει σημαντικά από τα προηγούμενα μοντέλα B61. Αυτό το πυρηνικό όπλο είναι μοναδικό στο πίσω μέρος του, καθώς το B61-12 είναι το πρώτο που διαθέτει κιτ ουράς με καθοδήγηση ακριβείας. Μαζί με τη νέα ουρά και άλλες βελτιώσεις, το B61-12 είναι ένα κράμα εξαρτημάτων από πολλά προηγούμενα μοντέλα B61.
Αναμένεται ότι το B61-12 θα εγκατασταθεί σε μερικά F-16 του ΝΑΤΟ και Vipers της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις συμφωνίες κοινής χρήσης πυρηνικών του ΝΑΤΟ, ορισμένες βελγικές Vipers και εκείνες που βρίσκονται σε ολλανδική υπηρεσία έχουν επί του παρόντος εξουσιοδότηση να χρησιμοποιούν παλαιότερους τύπους B61. Είναι δυνατή η χρήση ορισμένων από τα μαχητικά αεροσκάφη Panavia Tornado που χρησιμοποιούνται τώρα στη Γερμανία και την Ιταλία ως πλατφόρμες για την παράδοση πυρηνικών όπλων.
Τα F-35 της ολλανδικής Πολεμικής Αεροπορίας ετοιμάζονται επίσης να εξοπλιστούν με πυρηνικές βόμβες βαρύτητας B16-12, κάτι που έχει αποκαλύψει την προθυμία των ΗΠΑ να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη. Αυτό γίνεται πιο σημαντικό στον απόηχο της απειλητικής χρήσης πυρηνικών από τη Ρωσία σε πολλές περιπτώσεις μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου και της μεταφοράς πυρηνικών βαλλιστικών πυραύλων στη Λευκορωσία.
Το B61-12 πιθανότατα θα αντικαταστήσει τις 150 περίπου προηγούμενες εκδόσεις B61 που στεγάζονται τώρα σε έξι τοποθεσίες στην Ευρώπη. Αυτό περιλαμβάνει βόμβες που βρίσκονται σε μέρη στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ολλανδία, όπου η ολλανδική αεροπορική βάση Volkel φιλοξενεί δέκα έως δεκαπέντε πυρηνικές βόμβες B61 που παραδίδουν τα RNLAF F-16.

Ολλανδικά μαχητικά F-35A ετοιμάζονται για αποστολές πυρηνικού χτυπήματος

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ βοηθούν το ολλανδικό F-35A να εκπληρώσει τη λειτουργία του ως πλατφόρμα πυρηνικού φορέα, μήνες αφότου η σύμμαχος της Ρωσίας Λευκορωσία απέκτησε τακτικά πυρηνικά όπλα από τη Μόσχα.
Η Ολλανδία δήλωσε ότι είχε λάβει «αρχική πιστοποίηση για την αποστολή αποτροπής» εν μέσω αυξημένων πυρηνικών απειλών στην Ευρώπη, υπονοώντας ότι ορισμένα από τα αεροσκάφη F-35A stealth του στόλου του ΝΑΤΟ πλησιάζουν στο να είναι πλήρως πυρηνικά ικανά.
Μια προηγούμενη δήλωση από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ανέφερε ότι το F-35A θα πιστοποιηθεί ως «Αεροσκάφος Διπλής Ικανότητας (DCA)» έως τον Ιανουάριο του 2024, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να φέρει την πυρηνική βόμβα B61-12. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη αποκαλύψει εάν κάποιο άλλο έθνος ή το αεροσκάφος F-35A της έχει πιστοποιηθεί να χρησιμοποιεί το B61-12.
Ollan.JPG
Στις αρχές του 2024, η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Ολλανδίας (RNLAF) σχεδιάζει να δηλώσει ότι το F-35A της είναι πλήρως επιχειρησιακό. Αυτή η δήλωση, ωστόσο, δεν θα έρθει έως ότου το μαχητικό F-35A έχει ολοκληρώσει κάθε έργο που του έχει ανατεθεί. Καθώς οι εργασίες προχωρούν σταθερά για τη μετατροπή του αεροσκάφους σε πυρηνικό φορέα, η ενσωμάτωση του B61-12 πιθανότατα θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από αυτό.
Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ επισκέφτηκαν την Ολλανδική Διοίκηση Αεροπορίας Μάχης για να αξιολογήσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα του στόλου F-35A της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Ολλανδίας (RNLAF). Παρόλο που είναι αβέβαιο εάν οι βόμβες έχουν γίνει προσβάσιμες μέχρι σήμερα, η πιστοποίηση που συνοδεύει αυτές βασίστηκε σε μια αξιολόγηση της ικανότητας του RNLAF να εκτελέσει την αποστολή πυρηνικής επίθεσης χρησιμοποιώντας το F-35A.
Επιπλέον, κυκλοφόρησε μια εικόνα ενός RNLAF F-35A εξοπλισμένου με δοκιμαστικές εκδόσεις πυρηνικών βομβών B61-12.
Για να προσδιορίσει εάν το πυρηνικό όπλο B61-12 ήταν συμβατό με το F-35A, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ διεξήγαγε τις απαιτούμενες πτητικές δοκιμές, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 2021. Ο οργανισμός σημείωσε ότι το πλαίσιο του αεροσκάφους εξακολουθούσε να απαιτεί έγκριση για πυρηνικές επιχειρήσεις. Ένας από τους μελλοντικούς πυρηνικούς στόχους του έθνους είναι να εξοπλίσει το stealth F-35 με πυρηνικά όπλα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης