Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

S-400 vs F-35: Γιατί η Τουρκία επέλεξε τη Ρωσία απορρίπτοντας τις ΗΠΑ - Κομβικός ο ρόλος του πραξικοπήματος

S-400 vs F-35: Γιατί η Τουρκία επέλεξε τη Ρωσία απορρίπτοντας τις ΗΠΑ - Κομβικός ο ρόλος του πραξικοπήματος
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Yasar Guler, δήλωσε ότι οι S-400 που αγόρασε από τη Ρωσία θα παραμείνουν στο απόθεμα του στρατού και θα χρησιμοποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες
Σχετικά Άρθρα
Στα σενάρια ότι η Τουρκία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το σύστημα αεράμυνα S-400 που έχει αποκτήσει από τη Ρωσία, απάντησε ο Τούρκος υπουργός, Yasar Guler.
Μιλώντας στο NTV, ο Guler δήλωσε: «Οι S-400 είναι ένα αμυντικό όπλο. Εάν δεχθούμε επίθεση, δεν θα χρησιμοποιήσουμε το όπλο ως απάντηση; Ο στρατός μας γνωρίζει σε επαγγελματικό επίπεδο τι πρέπει να κάνει και πώς να το κάνει. Εάν προκύψει μια κατάσταση που απαιτεί αμυντικά όπλα, τότε οι άνθρωποι που έχουν ερωτήσεις σχετικά με αυτά τα όπλα θα δουν πώς θα χρησιμοποιηθούν οι S-400 ή τα άλλα συστήματα αεράμυνας μας». Η διευκρίνιση -που ακούστηκε σχεδόν σαν διαβεβαίωση- έρχεται καθώς η Άγκυρα συνεχίζει να αναζητά ειρηνική λύση στον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα, ο οποίος ουσιαστικά έχει περιέλθει σε αδιέξοδο. Στη συνέντευξη, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας φέρεται να αναφερόταν στις κουρδικές ομάδες PKK/YPG, οι οποίες ελέγχουν μεγάλο μέρος του βορειοανατολικού τμήματος της χώρας και θεωρούνται από την Τουρκία ως τεράστια απειλή για την ασφάλειά της.
Ο Guler δήλωσε ότι ορισμένες «φιλικές χώρες» παρέχουν «κάθε είδους υποστήριξη» στους τρομοκράτες. «Διδάσκουν ακόμη και πώς να χειρίζονται ελικόπτερα στους τρομοκράτες. Είμαστε υποχρεωμένοι να κρατήσουμε τους τρομοκράτες μακριά από τα εδάφη μας». Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είναι γνωστό ότι προσφέρουν στρατιωτική υποστήριξη σε αυτές τις μαχητικές ομάδες.
Απαντώντας στις επικρίσεις και τις αντιδράσεις για την αγορά των πυραύλων S-400 και γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, ο Guler είπε ότι ήταν για την «άμυνα». Όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει, τόνισε: «Αν κάποιος προσπαθήσει να μας επιτεθεί, θα δει τι κάνουν οι S-400 ή άλλα αμυντικά συστήματα».

Τα χαρακτηριστικά των S-400

Η Τουρκία αγόρασε τέσσερα τμήματα του πυραυλικού συστήματος επιφανείας-αέρος S-400 από τη Ρωσία έναντι 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Ο ρωσικός οργανισμός εξαγωγών αμυντικού υλικού, η Rosoboronexport, δήλωσε τον Οκτώβριο του 2019 ότι ολοκλήρωσε την παράδοση της πρώτης μεραρχίας.
Το σύστημα αεράμυνας S-400 Triumph προσφέρει πολυεπίπεδη άμυνα, καθώς μπορεί να εκτοξεύσει τρία είδη πυραύλων σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις. Αυτοί οι πύραυλοι είναι μια υπολογίσιμη δύναμη, καθώς είναι ενσωματωμένοι με εκτοξευτές, πολυλειτουργικά ραντάρ, αυτόνομα συστήματα ανίχνευσης και στόχευσης και αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα.
Οι S-400 μπορούν να καταστρέψουν 36 στόχους ταυτόχρονα από απόσταση 400 χιλιομέτρων (248 μίλια) σε ύψος έως και 30 χιλιομέτρων. Οι στόχοι αυτοί περιλαμβάνουν όλα τα είδη εναέριων στόχων, βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ, και φέρεται να είναι ακόμη και υπερηχητικοί στόχοι.
Οι τουρκικές δυνάμεις δεν είχαν στο οπλοστάσιό τους ένα σύστημα αεράμυνας που να μπορεί να συγκριθεί με τις εξελιγμένες δυνατότητες ενός ρωσικού S-400 Triumf, όταν αποφάσισαν να αγοράσουν αυτά τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας αιχμής. Με την πάροδο του χρόνου, υπήρξε συζήτηση σχετικά με το αν η αγορά άξιζε τον κόπο, δεδομένου του τιμήματος που έπρεπε να καταβάλει η Άγκυρα.

Η Τουρκία επέλεξε την άμυνα από την επίθεση, αλλά γιατί;

Όταν η Τουρκία ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι ήθελε να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες αντιτάχθηκαν στη συμφωνία. Οι ΗΠΑ πίστευαν ότι το ρωσικής κατασκευής σύστημα θα έθετε σε κίνδυνο το πρόγραμμα F-35.
Η Άγκυρα ήταν κατασκευαστικός εταίρος στο πρόγραμμα F-35 και οι ΗΠΑ πίστευαν ότι οι S-400 έδιναν στη Ρωσία πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με το αεροσκάφος stealth. Παρ' όλα αυτά, η Τουρκία υπέγραψε τη συμφωνία αγοράς των S-400 με τη Ρωσία το 2017.
Ακόμα και μετά την υπογραφή της συμφωνίας, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ προσπάθησαν να αποτρέψουν την Άγκυρα από το να την υλοποιήσει. Η προηγούμενη κυβέρνηση Trump προειδοποίησε την Τουρκία ότι θα επιβάλλονταν κυρώσεις στη χώρα βάσει του νόμου περί αντιμετώπισης των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA), εάν παραλάμβανε το ρωσικό οπλικό σύστημα.
Φαίνεται ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να "πετάξει" τα stealth μαχητικά F35 για τα αμυντικά συστήματα S-400.
Μετά την πρώτη παραλαβή των S-400 από την Άγκυρα το 2019, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον αμυντικό τομέα της Τουρκίας και αφαίρεσαν την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35. Η Τουρκία επέλεξε ουσιαστικά τους αμυντικούς S-400 αντί για τα επιθετικά stealth αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 που θα την είχαν κατατάξει στην ομάδα των λίγων και εκλεκτών που διαθέτουν αυτή τη δυνατότητα. Οι αναλυτές έχουν συχνά εκτιμήσει αν άξιζε τον κόπο, με ορισμένους να το θεωρούν ως απλή εμμονή.
Το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 της Τουρκίας δεν έχει ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, τεθεί σε λειτουργία έξι χρόνια μετά τη δέσμευση της χώρας να αγοράσει το ρωσικό σύστημα S-400 και τέσσερα χρόνια μετά την απάντηση των ΗΠΑ που ανάγκασαν την Άγκυρα να αποχωρήσει από το πρόγραμμα F-35. Παρόλα αυτά, η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει αποσυρθεί από τη συμφωνία.
Ωστόσο, η απόφαση της Τουρκίας μπορεί να είχε μια καλά μελετημένη στρατηγική, όπως αποδεικνύεται από την ακλόνητη δέσμευσή της στη συμφωνία. Η χώρα επεδίωκε την αεράμυνα και την πυραυλική άμυνα για περισσότερα από δέκα χρόνια πριν από την υπογραφή της συμφωνίας. Η ανακοίνωση για τους S-400 έγινε μετά από αρκετούς προηγούμενους διαγωνισμούς όπου η Τουρκία εξέταζε την αγορά του γαλλικού SAMP/T, του κινεζικού HQ-9 και του αμερικανικού Patriot.
s-400 Missile
Η EurAsian Times επιχειρεί να κατανοήσει την επιλογή της Τουρκίας να προτιμήσει τους ρωσικούς S-400 από τους αμερικανικούς Patriot και τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.
Η Τουρκία χρειαζόταν ένα ισχυρό σύστημα αεράμυνας στον απόηχο της πολιτικής αναταραχής.

Ο ρόλος του πραξικοπήματος

Όλα ξεκίνησαν το 2015, όταν ένα περιπολικό F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας κατέρριψε ένα ρωσικό μαχητικό Su-24 που εισέβαλε στον τουρκικό εναέριο χώρο. Το αεροσκάφος βρισκόταν στον εναέριο χώρο της απλώς για 17 δευτερόλεπτα πριν καταρριφθεί. Το περιστατικό αυτό πυροδότησε μια φάση εχθροπραξιών μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας, οι οποίες μέχρι τότε διατηρούσαν εγκάρδιες σχέσεις.
Δεδομένου ότι και οι δύο χώρες είχαν συμφέροντα στη Συρία και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, η Άγκυρα γνώριζε ότι τα ρήγματα των σχέσεων έπρεπε να διορθωθούν. Το περιστατικό αυτό ακολούθησε το πραξικόπημα του 2016, το οποίο άλλαξε για πάντα τη δυναμική της πολιτικής και της ασφάλειας της Τουρκίας.
Τη μοιραία ημέρα της 15ης Ιουλίου 2016, οι πραξικοπηματίες στην Τουρκία επιχείρησαν να ανατινάξουν το κτίριο του κοινοβουλίου στην Άγκυρα χρησιμοποιώντας τα αμερικανικής προέλευσης F-16 που χειριζόταν η τουρκική πολεμική αεροπορία. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο στρατός επιτέθηκε στην πόλη από το 1402.
Κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος, τα δύο αμερικανικής κατασκευής F-16 που πιλοτάριζαν οι αντάρτες παραλίγο να καταρρίψουν το αεροπλάνο του Erdogan όταν αυτό βρισκόταν καθ' οδόν προς την Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, πιστεύεται ότι επέλεξαν να μην το κάνουν επειδή ο πιλότος του Erdogan είχε παραποιήσει το όνομα του αεροπλάνου για να εμφανιστεί ως πολιτικό. Το τουρκικό κοινοβούλιο, ωστόσο, βομβαρδίστηκε από τα εναπομείναντα F-16 τουλάχιστον 11 φορές.
Οι ένοπλες δυνάμεις της κυβέρνησης Erdogan συσπειρώθηκαν για να ανακτήσουν τον έλεγχο, αλλά δεν μπόρεσαν να καταρρίψουν ούτε ένα από τα αεροσκάφη. Εκείνη την ημέρα, ο Erdogan συνειδητοποίησε ότι η χώρα του δεν είχε κανένα αμυντικό οπλικό σύστημα εναντίον των «δικών της» αμερικανικής κατασκευής F-16.
Στον απόηχο της αγοράς των S-400, οι αναλυτές σημείωσαν ότι αυτό θα μπορούσε να ήταν το κύριο έναυσμα για την επιδίωξη της Τουρκίας να προχωρήσει στη συμφωνία, καθώς συνειδητοποίησε ότι χρειαζόταν ένα σύστημα αεράμυνας εκτός ΝΑΤΟ. Ουσιαστικά, η απόκτηση των S-400 μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος του σχεδίου του Erdogan να προστατευτεί από ένα ακόμη πραξικόπημα, ενισχύοντας τους στρατηγικούς δεσμούς του με τη Ρωσία και αποκτώντας συστήματα αεράμυνας σχεδιασμένα να ματαιώσουν κάθε πιθανή απόπειρα πραξικοπήματος. Η αγορά του συστήματος Patriot θα ήταν ασύμβατη με την εκκολαπτόμενη συμμαχία του Erdogan με τη Ρωσία. Επιπλέον, επειδή συνήθως δεν έχει σχεδιαστεί για να καταρρίπτει δυτικά αεροσκάφη, δεν θα ήταν έγκυρο για την προστασία της χώρας από πραξικόπημα του Erdogan.

Οι σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας

Ωστόσο, η συμφωνία είχε εξίσου ισχυρά πολιτικά εναύσματα. Μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ είχαν δημιουργηθεί προβλήματα λόγω της υποστήριξης των τελευταίων προς τις κουρδικές πολιτοφυλακές στη Συρία. Για να προστεθεί αυτό, ένας Τούρκος υπουργός έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει την Ουάσινγκτον ότι βοήθησε την απόπειρα πραξικοπήματος. Το μόνο φυσικό για την κυβέρνηση Erdogan ήταν να φλερτάρει με τη Ρωσία.
Επιπλέον, ορισμένοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η Τουρκία έχει επιδείξει ακλόνητη δέσμευση στους ρωσικούς S-400 για πολλούς άλλους λόγους. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο, η Lisel Hintz, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, και ο David E. Banks, καθηγητής στο King's College του Λονδίνου, υποστήριξαν ότι ο Erdogan δεν μπόρεσε να κάνει πίσω από τη σύμβαση των S-400 λόγω των πιέσεων που δημιουργήθηκαν στο εσωτερικό και της σημασίας που έδωσε η κυβέρνησή του, οι υποστηρικτές της και άλλοι στην Τουρκία σε αυτήν, παρά τα μειονεκτήματά της.
Η Τουρκία κράτησε τους μη επιχειρησιακούς S-400 επειδή απέκτησαν συμβολική σημασία για σημαντικές εκλογικές ομάδες του κόμματος AKP του Erdogan - συγκεκριμένα, τουρκικές ακροαριστερές και ακροδεξιές εθνικιστικές προσωπικότητες και πρώην στρατιωτικούς ηγέτες, έγραψαν οι Hintz και Banks. Προχωρώντας στη συμφωνία για τους S-400 και διατηρώντας το σύστημα παρά την αντίθεση των ΗΠΑ, το ΑΚΡ επωφελήθηκε πολιτικά με το αριστερό και δεξιό εθνικιστικό ακροατήριο στην Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης