Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Yasar Guler (Τούρκος ΥΠΑΜ): Μόνη και οριστική λύση για το Κυπριακό η αναγνώριση δύο κρατών

Yasar Guler (Τούρκος ΥΠΑΜ): Μόνη και οριστική λύση για το Κυπριακό η αναγνώριση δύο κρατών
«Εκ των ων ουκ άνευ» η αναγνώριση τουρκοκυπριακού κράτους για τον ΥΠΑΜ της Άγκυρας
Τοποθετούμενος στην ολομέλεια της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Yaşar Güler αναφέρθηκε τόσο στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όσο και στο Κυπριακό ζήτημα.
Ο επικεφαλής της τουρκικής Άμυνας μίλησε για μία κατ' αρχήν θετική περίοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που εκκίνησε από τους καταστροφικούς σεισμούς και αποτυπώθηκε στην επίσκεψη του Tayyip Erdogan στην Αθήνα.
«Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για να διατηρήσουμε αυτήν τη θετική ατμόσφαιρα με την Ελλάδα μέσω συνομιλιών και συναντήσεων σε ανώτατο επίπεδο» σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος της τουρκικής διπλωματίας είναι «να επιλύσουμε τα προβλήματά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και στο πνεύμα της Συμμαχίας».
Βεβαίως έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο να θέσουμε σε κίνδυνο τα εθνικά μας δικαιώματα και συμφέροντα ενόσω προσπαθούμε να βρούμε μια ειρηνική λύση».
«Χαιρετίζουμε με ικανοποίηση το γεγονός «ότι βρήκε ανταπόκριση η εποικοδομητική στάση που επιδείξαμε κατά τις συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε με τους συνομιλητές μας στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου μας στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου» υπογράμμισε ο Τούρκος αξιωματούχος.
«Στο πλαίσιο της "Διακήρυξης των Αθηνών" που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών, στοχεύουμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και της θετικής ατζέντας» κατέληξε.

«Δύο κράτη και δύο λαοί στην Κύπρο»

Σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα ο πολιτικός προϊστάμενος των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας επέμεινε στην πάγια γραμμή της Άγκυρας για λύση δύο κρατών.
Ειδικότερα, τόνισε: «Όσον αφορά το θέμα της Κύπρου, όπως έχει αρχίσει να εκφράζεται ανοιχτά από τη διεθνή κοινή γνώμη, η μοναδική και οριστική λύση είναι να ενεργήσουμε με το δεδομένο ότι υπάρχουν πλέον δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστοί λαοί στο νησί. Για εμάς αποτελεί προτεραιότητα η επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, με τρόπο που να εγγυάται τα νόμιμα συμφέροντα και την ασφάλεια του "τουρκοκυπριακού λαού". Σε αυτό το πλαίσιο, η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του "τουρκοκυπριακού λαού" είναι εκ των ων ουκ άνευ»
«Καλούμε τους συνομιλητές μας», συνέχισε, «να αφήσουν στην άκρη το ξεπερασμένο status quo και τις προκλητικές συζητήσεις και να προσεγγίσουν το θέμα με λογική και με τρόπο που να βγάζει νόημα, σύμφωνα με την ιστορική και την παρούσα πραγματικότητα. Στο θέμα αυτό, που αποτελεί μια εθνική μας υπόθεση, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα νόμιμα συμφέροντα των Κυπρίων αδελφών μας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης