Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αυτό κι αν είναι έκπληξη - Αφού οι ΗΠΑ απέρριψαν τα F35 και οι Ευρωπαίοι τα Eurofighters, οι Τούρκοι στρέφονται στα κινεζικά JF-17 Thunder

Αυτό κι αν είναι έκπληξη - Αφού οι ΗΠΑ απέρριψαν τα F35 και οι Ευρωπαίοι τα Eurofighters, οι Τούρκοι στρέφονται στα κινεζικά JF-17 Thunder
Οι ΗΠΑ έχουν αποκλείσει την Τουρκία από το πρόγραμμα για τα F-35, ενώ η Γερμανία αντιτίθεται στην προμήθεια Eurofighters
Χωρίς καμία εξέλιξη όσον αφορά την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και με τη Γερμανία να σηκώνει εμπόδια για την απόκτηση Eurofighter Typhoons, η Τουρκία θα «αναγκαστεί» να στραφεί στο JF-17 Thunder που αναπτύχθηκε από κοινού Κίνας-Πακιστάν.
Η αντίθεση της Γερμανίας στο αίτημα της Τουρκίας να αποκτήσει το Eurofighter Typhoon έχει προκαλέσει έντονη κριτική από την κυβέρνηση του Recep Tayyip Erdogan. Η Τουρκία ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2023 ότι έπειτα από τον «πάγο» που της έβαλαν οι ΗΠΑ, ζήτησε από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία να πουλήσουν 40 αεροσκάφη Eurofighter, μια ιδέα που δεν φαινόταν ευχάριστη στη Γερμανία. Τα Eurofighters παράγονται από μια κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Μέχρι στιγμής, η Άγκυρα ήταν αισιόδοξη ότι η Γερμανία θα υποχωρήσει. Όμως, η Γερμανία δεν έχει πειστεί να αλλάξει τη στάση της.
«Είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ένα άλλο μέλος αντιτίθεται στην αγορά αυτών των αεροσκαφών», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Yaşar Güler. «Δεν μπορεί να υπάρχει εξήγηση για έναν σύμμαχο που λέει "δεν θα σου δώσω το αεροσκάφος"», είπε ο Güler σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Η επιλογή των κινεζικών JF-17

Την ίδια περίοδο, άρχισαν να κυκλοφορεί ήδη στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι το κινεζο-πακιστανικό JF-17 που κατασκευάστηκε από κοινού ήταν μια βιώσιμη επιλογή για τη χώρα να ενισχύσει την αεροπορική της ισχύ.
Η γαλλικής κατασκευής Dassault Rafale και η σουηδική SAAB Gripen είναι επίσης κορυφαία μαχητικά τέταρτης γενιάς στην αγορά. Ωστόσο, λόγω των αμερικανικών και γερμανικής κατασκευής εξαρτημάτων στα μαχητικά αεροσκάφη, δεν αποτελούν βιώσιμη επιλογή για την Τουρκία καθώς είναι μόνη της στη συμμαχία του ΝΑΤΟ μετά την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400.
Οι άλλες επιλογές για την κυβέρνηση Erdogan είναι μαχητικά αεροσκάφη κινεζικής ή ρωσικής κατασκευής. Ωστόσο, όπως ανέφεραν νωρίτερα οι EurAsian Times, ο Erdogan άφησε να εννοηθεί ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αγοράσει τα ρωσικής κατασκευής Su-35 και Su-57.
jf-17
Ωστόσο, εκτός από τον κίνδυνο περαιτέρω αποξένωσης, τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη ήταν τεχνικά ελλιπή και δαπανηρά να ενσωματωθούν στο υπάρχον στρατιωτικό υλικό της Τουρκίας που προέρχεται από τις ΗΠΑ. Επίσης, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας διαπίστωσε ότι η προσαρμογή στο ρωσικό σύστημα θα ήταν πιο κουραστική.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι το ενδιαφέρον της Άγκυρας για στρατιωτικά αεροσκάφη δεν περιορίζεται στο Eurofighter. «Έχουμε ήδη δώσει την απάντησή μας. Αν μας δώσουν αυτά τα αεροπλάνα, τα δίνουν. Αν όχι, έχουμε κι άλλες επιλογές», είπε ο Erdogan μετά το ταξίδι του στο Βερολίνο τον Νοέμβριο του 2023.
Αναφέρθηκε επίσης στην αγορά από την Τουρκία ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 που μπορούν να εντοπίσουν αεροσκάφη του ΝΑΤΟ. Κατά συνέπεια, το 2019, η Τουρκία αποκλείστηκε από το πρόγραμμα απόκτησης αμερικανικών μαχητικών stealth F-35.
Η Τουρκία έχει δοκιμάσει αλλά ποτέ δεν χρησιμοποίησε επίσημα τα ρωσικά συστήματα. Ωστόσο, έχει προειδοποιήσει ότι θα τα χρησιμοποιήσει εάν χρειαστεί. Έχει επίσης αναπτύξει μια οικογένεια πυραυλικών συστημάτων μικρού, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς εδάφους-αέρος. «Αν κάποιος σκεφτεί να μας επιτεθεί, θα δει πολύ καλά τι μπορούν να κάνουν οι S-400 ή άλλα αμυντικά συστήματα», είπε ο Güler.

Η Τουρκία θα αψηφήσει το ΝΑΤΟ

Αυτό που απομένει είναι να φανεί είναι εάν η Άγκυρα θα αψηφήσει ξανά το ΝΑΤΟ και θα επιλέξει το κινεζικής-πακιστανικής κατασκευής JF-17 «Thunder». Σύμφωνα με άρθρο ανάλυση στην ιστοσελίδα eurasiantimes.com, αν και η ενσωμάτωσή του με τα υπάρχοντα συστήματα θα ήταν δύσκολη, θα βοηθούσε στη διατήρηση κάποιας ισοτιμίας με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, η οποία αναμένεται να έχει έναν τεχνολογικά πιο προηγμένο στόλο μαχητικών σε λίγα χρόνια.
Η Αθήνα αναμένει να παραλάβει τα τελευταία μαχητικά Dassault Rafales F3R 4,5 γενιάς -που αγόρασε 24- από τη Γαλλία έως τον Ιανουάριο του 2025.

Το JF-17 αντικαθιστά τα F-16;

Εάν η Τουρκία αποφασίσει να υλοποιήσει την απειλή της και να χτυπήσει σε άλλες πόρτες, το JF-17 μπορεί να είναι ο κατάλληλος αντικαταστάτης για τα γερασμένα F-16 της. Τελικά, λειτούργησε για το Πακιστάν. Η Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν έχει αναπτύξει το JF-17 για τις αντιτρομοκρατικές της επιχειρήσεις και η τελευταία παραλλαγή block-III εκτιμάται ότι κοστίζει περίπου 32 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Σε αντίθεση με το F-16, το JF-17 έχει σχεδιαστεί για να αναπτύσσει κινεζικά όπλα στα επτά σκληρά σημεία του, συμπεριλαμβανομένου του πυραύλου αέρος-αέρος μικρής εμβέλειας PL-5, των βομβών ολίσθησης με καθοδήγηση GPS LS-6 «Thunderstone». και YJ-12 υπερηχητικούς και YJ-83 υποηχητικούς αντιναυτικούς πυραύλους. Αν και δεν είναι άμεσα ενσωματωμένο, το JF-17 μπορεί επίσης να φέρει ηλεκτρο-οπτικούς/υπέρυθρους αισθητήρες και παρεμβολές αυτοάμυνας σε εξωτερικά pods.
Ενώ το JF-17 δεν είναι πραγματικά συγκρίσιμο με τα τελευταίας τεχνολογίας μαχητικά F-35 ή J-20 stealth, ακόμη και με πολεμικά αεροσκάφη όπως το Rafale και το Su-35, είναι αρκετά ικανό για την τιμή του, ιδιαίτερα όταν ενσωματώσει το ραντάρ AESA και το PL. -10 πύραυλος. Εάν η Τουρκία πρέπει να αποκτήσει μη δυτικά μαχητικά, η ιδανική επιλογή θα μπορούσε να είναι τα ρωσικά Su-35S Super Flankers, αλλά αυτό θα ανταγωνιζόταν περαιτέρω τη Δύση.
Η αγορά μαχητικών αεροσκαφών απαιτείται για να καλυφθεί το χάσμα δυνατοτήτων έως ότου το εγχώρια αναπτυγμένο μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς της Τουρκίας, KAAN, εισέλθει στον επιχειρησιακό στόλο έως το 2034. Η παρθενική του πτήση αναμένεται στις 27 Δεκεμβρίου 2023.

Σφήνα Βόσπορου μεταξύ Τουρκίας και ΝΑΤΟ

Τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν ταραχώδη για τη σχέση Τουρκίας και ΝΑΤΟ με διαφωνίες σχετικά με την πολιτική στη Συρία, την αυξανόμενη εγγύτητα της Άγκυρας με τη Μόσχα, τις ναυτικές της φιλοδοξίες στην ανατολική Μεσόγειο και το διαβρωμένο ιστορικό της Κωνσταντινούπολης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παρόλα αυτά, το ΝΑΤΟ ελπίζει ότι ο Erdogan δεν θα πάει ενάντια στη στρατιωτική συμμαχία, δεδομένης της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το κλίμα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την προμήθεια των ρωσικών S-400 παραμένει βαρύ. Οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν στην αγορά επειδή το σύστημα S-400 μπορεί να βοηθήσει τη Ρωσία να συγκεντρώσει τακτικές πληροφορίες για τα αμερικανικά όπλα και στρατιωτικές επιχειρήσεις, καθώς το σύστημα αεράμυνας μπορεί να παρακολουθεί τα F-16.
Ρωσία S-400
Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, έχει επανειλημμένα υποσχεθεί να προχωρήσει στην πώληση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, υπήρξαν αντιρρήσεις στο Κογκρέσο των ΗΠΑ σχετικά με την καθυστέρηση της προσπάθειας της Σουηδίας από την Τουρκία να ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Την περασμένη εβδομάδα, ο Erdogan επεσήμανε ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα ενεργήσει για τη Σουηδία μόνο εάν το Κογκρέσο των ΗΠΑ εγκρίνει το αίτημά της για F-16.
«Εάν έχετε το Κογκρέσο σας, έχω το κοινοβούλιο μου. Λέτε ότι θα κάνετε βήματα για το θέμα των F-16 αφού το περάσετε από το Κογκρέσο. Έχω επίσης ένα κοινοβούλιο», είπε ο Erdogan. «Αν είμαστε δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, κάντε ό,τι πρέπει ταυτόχρονα. Σε ένδειξη αλληλεγγύης, η Βουλή μας θα λάβει την απαραίτητη απόφαση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης