Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αλ. Παπαδοπούλου (υφ. Εξωτερικών): Η σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Τουρκίας

Αλ. Παπαδοπούλου (υφ. Εξωτερικών): Η σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Τουρκίας
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία χώρα η οποία θα ήθελε να γίνει ακόμα πιο ρευστό το περιβάλλον» υποστηρίζει η Υφυπουργός Εξωτερικών
«Το να πλεύσουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ήρεμα νερά είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Πιστεύω ότι αυτό χαρακτηρίζει και τα επόμενα βήματα αυτής της συζήτησης που γίνεται μεταξύ Ελλάδος - Τουρκίας, χωρίς κανείς να μπορέσει να είναι σε θέση να προδικάσει, ούτε το τέλος, ούτε τις εξελίξεις».
Αυτό δήλωσε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, κατά την ενημέρωση που έκανε στην κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών και 'Αμυνας, για τα αποτελέσματα της έκτακτης συνόδου αρχηγών κρατών της Γρανάδας στις 6 Οκτωβρίου, και τα αποτελέσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 26-27 Οκτωβρίου 2023.
Το θέμα είχαν θέσει νωρίτερα βουλευτές της αντιπολίτευσης καλώντας την κ. Παπαδοπούλου να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις σχετικά με χθεσινές της δηλώσεις, ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή δεν πρέπει να επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενόψει και της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
«Ανεξάρτητα από τις διαφορετικές στοχεύσεις που έχει κάθε χώρα, τις διαφορετικές θεωρίες, βλέψεις, ευαισθησίες, παρ όλα αυτά, καμία από τις δύο χώρες - αλλά και καμία άλλη χώρα της Ανατολικής Μεσογείου - δεν θέλει να ζει μέσα σε μια συνθήκη αυξημένης ανασφάλειας, δεν θέλει να ζει σε μια περιοχή η οποία πραγματικά δοκιμάζεται από μία μεγάλη σύγκρουση που γίνεται στη Μέση Ανατολή», τόνισε η κ. Παπαδοπούλου και συμπλήρωσε:
«Μέσα σε αυτό το πολύ ρευστό περιβάλλον, δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία χώρα η οποία θα ήθελε να γίνει ακόμα πιο ρευστό το περιβάλλον. Αυτή τη στιγμή δυστυχώς, το διεθνές περιβάλλον είναι πάρα πολύ ρευστό, για πάρα πολλούς παράγοντες και κανείς δεν θέλει να το κάνει χειρότερο. Όλοι θέλουμε να διατηρήσουμε την ηρεμία, τη σταθερότητα, την ειρήνη στη χώρα μας, στην περιοχή μας και βεβαίως την ευημερία του ελληνικού λαού πάνω από όλα».
Απαντώντας στα πυρά και τις επικρίσεις που δέχθηκε από την αντιπολίτευση για την στάση αποχής που επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση στο ψήφισμα του ΟΗΕ για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, η κ. Παπαδοπούλου απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι «η Ελλάδα τηρεί μονόπλευρη στάση υπέρ του Ισραήλ» καθώς και ότι «αποφεύγει να καταδικάσει την εθνοκάθαρση και την γενοκτονία που γίνεται εναντίον παιδιών και αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας».
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία αμφιβολία από κανέναν, ότι στις 7 Οκτωβρίου συνέβη ένα τραυματικό γεγονός και μία άγρια επίθεση από τη Χαμάς σε βάρος του Ισραήλ και σε βάρος αθώων ισραηλινών που ήταν σε ένα πάρτι. Όλοι τα καταδίκασαν αυτά τα γεγονότα.
Η Χαμάς έχει ανακηρυχθεί τρομοκρατική οργάνωση, η οποία διαπράττει ένα τρομοκρατικό χτύπημα εναντίον αθώων ισραηλινών πολιτών. Ποιος θα μπορούσε να μην το καταδικάσει αυτό;» ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου.
Όπως τόνισε η υφυπουργός Εξωτερικών, «από την πρώτη μέρα ο πρωθυπουργός μίλησε για δικαίωμα αυτοάμυνας στα πλαίσια του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο το οποίο και είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της εξωτερικής μας πολιτικής, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων».
«Αυτό δεν έχει αλλάξει ποτέ και δεν πρέπει να αλλάξει ποτέ. Μιλάμε για αυτοάμυνα, σαφέστατα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αυτή είναι η αρχή και το τέλος, αλλά υπάρχει ένα δικαίωμα αυτοάμυνας», σημείωσε.
Η υφυπουργός Εξωτερικών υπεραμύνθηκε των προσπαθειών που γίνονται για να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό και στις οποίες, όπως είπε, η Ελλάδα πρωτοστατεί, ενώ απέρριψε κατηγορηματικά αιτιάσεις βουλευτών για συμφωνία που έγινε, ώστε να φύγουν 100.000 Παλαιστίνιοι από τη Λωρίδα της Γάζας.
«Όταν μιλάμε για ανθρωπιστικούς διαδρόμους, ποτέ κανείς δεν είπε να φύγουν οι Παλαιστίνιοι από τη γη τους.
Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι είναι για να πάει μαζική ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους στη Γάζα. Όλη η συζήτηση που γίνεται είναι αυτή. Σαφέστατα η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος για να πάει εκεί ανθρωπιστική βοήθεια. Και όλη η βοήθεια που πηγαίνει, την διαχειρίζονται τα Ηνωμένα Έθνη. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να σταματήσει να κάνει το καθήκον της, μέσα από τις δυνατότητες που έχει, για να βοηθήσει ανθρωπιστικά τον παλαιστινιακό λαό, ο οποίος έχει δικαίωμα να ζήσει αξιοπρεπής και να ζήσει στον τόπο του. Όλα αυτά τα οποία ακούγονται, ότι γίνονται κινήσεις για να φύγουνε 100.000 Παλαιστίνιοι από τον τόπο τους, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κανένα κράτος στον κόσμο, το οποίο θα βγει να υποστηρίξει μαζικές μετακινήσεις πολιτών», επεσήμανε η υφυπουργός Εξωτερικών.
Κατά τα άλλα, ενημερώνοντας το Σώμα για τα δύο Ευρωπαϊκά Συμβούλια, η κ. Παπαδοπούλου ανέφερε ότι «η θέση της Ελλάδος στο θέμα της διεύρυνσης της Ε.Ε., ποτέ δεν άλλαξε».
«Η θέση της Ελλάδος είναι υπέρ της ομοφωνίας, είναι σταθερή και κυρίως σε ό,τι αφορά την κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα.
Η χώρα μας θέλει να προχωρήσει η διεύρυνση, γιατί έχει ζωτικά συμφέροντα, κυρίως στα Δυτικά Βαλκάνια, που για εμάς αποτελούν προτεραιότητα και δεν μπορεί να δεχθεί ότι αυτή η διαδικασία θα γίνει όμηρος των φόβων ή των ανησυχιών που αντιμετωπίζουν άλλη κράτη», σημείωσε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και αν η ελληνική κυβέρνηση τη συνδέει με την έλλειψη του κράτους δικαίου, η κ. Παπαδοπούλου, ανέφερε συγκεκριμένα:
«Βεβαίως δεν έχουμε αντίρρηση στη διεύρυνση προς Ανατολάς αλλά υπάρχουν για εμάς δύο βασικές θέσεις:
- Πρώτον: Ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει σε βάρος της διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια και

- Δεύτερον: Ότι αυτή η διαδικασία είναι στη βάση των επιδόσεων κάθε χώρας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η συμμόρφωση προς το κράτος δικαίου είναι βασική προϋπόθεση.

Το πρόβλημα δεν είναι να αναγνωρίσουμε ότι στην Αλβανία υπάρχει έλλειμμα κράτος δικαίου. Ναι, υπάρχει. Το πρόβλημα είναι - εμείς που θέλουμε την Αλβανία, αλλά και όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να γίνουν μέρος της Ε.Ε. - πώς θα είμαστε, χρησιμοποιώντας τα όπλα και τα μέσα που μας δίνει η Ε.Ε., ο καταλύτης που θα φέρει την Αλβανία πολύ πιο κοντά στην Ευρώπη. Μέσω αυτής της διαδικασίας, και τα συμφέροντα της ελληνικής μειονότητας θα εξυπηρετηθούν, και οι αγωνίες και οι φόβοι της θα ληφθούν υπόψη και θα καλυφθούν»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης