Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Zakharova (Ρωσία): Επιβεβαιώνει το πλήγμα στην ελληνική διπλωματία - Η Μόσχα παρέχει προξενικές υπηρεσίες στα κατεχόμενα

Zakharova (Ρωσία): Επιβεβαιώνει το πλήγμα στην ελληνική διπλωματία - Η Μόσχα παρέχει προξενικές υπηρεσίες στα κατεχόμενα
«Υπερώριμο» χαρακτήρισε το αίτημα για προξενικές υπηρεσίες στα κατεχόμενα η Zakharova
Σχετικά Άρθρα
Η παροχή προξενικών υπηρεσιών σε Ρώσους πολίτες στα κατεχόμενα έχει ήδη ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη, με κινητές προξενικές μονάδες, ενώ το τελικό καθεστώς και η μορφή τους, βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας, δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους ισχυρισμούς του Ersin Tatar και την πληροφορία ότι το θέμα συζητήθηκε μεταξύ των Προέδρων Τουρκίας και Ρωσίας Recep Tayipp Erdogan και Vladimir Putin.
«Σε ό,τι αφορά το καθεστώς και τη μορφή, όλα αυτά βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας.
Σε ό,τι αφορά τις προξενικές υπηρεσίες για τους Ρώσους που ζουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, η ανάγκη της προξενικής εξυπηρέτησης έχει προ πολλού ωριμάσει. Θα έλεγα ότι είναι "υπερώριμη".
Επί του παρόντος, στο πλαίσιο της παροχής στους πολίτες μας του απαραίτητου φάσματος υπηρεσιών, απεστάλη τακτική προξενική αντιπροσωπεία στο βόρειο τμήμα της Λευκωσίας στις 21 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους», δήλωσε η M. Zakharova.
«Για την υποδοχή αιτημάτων εργάστηκαν δύο κινητές μεταφερόμενες μονάδες, οι οποίες είναι σε θέση να διεκπεραιώνουν αιτήσεις για την έκδοση διαβατηρίων νέας γενιάς. Έγιναν δεκτές περισσότερες από 70 αιτήσεις πολιτών. Δεκαπέντε διαβατήρια εκδόθηκαν σε ανήλικους πολίτες. Έγινε επίσης δεκτός μεγάλος αριθμός αιτήσεων για την απόκτηση της ρωσικής ιθαγένειας από παιδιά», πρόσθεσε.
«Επίσης, ομάδες προξενικών υπαλλήλων επισκέφθηκαν κατ' οίκον πολίτες που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν για λόγους υγείας», είπε η M. Zakharova στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας ενημέρωσης συντακτών ρωσικού και διεθνούς Τύπου.
«Η εργασία αυτή θα συνεχιστεί. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων, που έχουν ήδη λάβει προξενικές υπηρεσίες στη βόρεια Λευκωσία ή έχουν εγγραφεί γι' αυτές πλησιάζει τα 1.000. Αυτά είναι τα πιο πρόσφατα στοιχεία. Η επόμενη προξενική αποστολή θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου», κατέληξε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Tatar: Ο Putin διαβεβαίωσε τον Erdogan ότι θα ανοίξει ρωσικό προξενείο στα Κατεχόμενα

Ο επικεφαλής των τουρκοκύπριων Ersin Tatar ανέφερε πως κατανοεί ότι «η Ρωσία δεν θα μας αναγνωρίσει», αλλά «η ρωσική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει προξενείο στη Βόρεια Κύπρο, επειδή έχουμε πολλούς Ρώσους. Ελπίζω ότι θα έχουμε ένα, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους», όπως τόνισε στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.
Σύμφωνα με τον Tatar, το ενδεχόμενο του «ανοίγματος προξενείου της Ρωσίας» στα κατεχόμενα συζήτησε και ο ίδιος με τον Ρώσο πρέσβη στην Κύπρο.
Ενώ και ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayipp Erdogan, μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin, είχε μεταφέρει στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων ότι το θέμα συζητήθηκε με τον Ρώσο ηγέτη «και ο Putin του έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα ανοίξει (μια αποστολή) στη Βόρεια Κύπρο. Αυτό είναι ένα βήμα προς τα εμπρός».

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης