Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Ελλάδα χτυπά την πόρτα της Τουρκίας για το Μεταναστευτικό – Υπόσχεση για βίζα στους Τούρκους με τρία ανταλλάγματα

Η Ελλάδα χτυπά την πόρτα της Τουρκίας για το Μεταναστευτικό – Υπόσχεση για βίζα στους Τούρκους με τρία ανταλλάγματα
Η Ελλάδα, που υπόσχεται διευκολύνσεις βίζας, έχει ως αντάλλαγμα 3 αιτήματα από την Τουρκία...
Αποκαλύφθηκαν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας που θέλει να συνάψει με την Τουρκία η Ελλάδα, η οποία λυγίζει από τις ροές παράτυπων μεταναστών.
Ειδικότερα, οι Έλληνες αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ζητώντας τρία πράγματα…

α) Να αυξηθούν οι συνοριακοί έλεγχοι για να εξασθενήσει η ροή μεταναστών προς την Ελλάδα.
β) Μηδέν ανοχή στους λαθρέμπορους…
γ) Να επιστρέφουν στην Τουρκία όσοι μετανάστες απελαύνονται από την Ελλάδα.

Σε αντάλλαγμα, η ελληνική πλευρά θα ενεργήσει έτσι ώστε οι Τούρκοι θα διευκολύνονται σε αιτήματά τους για χορήγηση βίζας.
Το θέμα των παράτυπων μεταναστών έχει γίνει το νούμερο ένα θέμα της ημερήσιας διάταξης στη γειτονική Ελλάδα.
Μάλιστα ασχολήθηκε σε αυτό εκτενώς το πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων της Αθήνας για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, άμυνας και ασφάλειας.
Έτσι, με την Ελλάδα να δέχεται περισσότερους από 30 χιλιάδες παράτυπους μετανάστες το 2023, ετοιμάζεται να χτυπήσει την πόρτα της Τουρκίας.

Εκτίμηση για 40.000 παράτυπους μετανάστες ως το τέλος του έτους

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί για το τι συμβαίνει στο Αιγαίο.
Το 2021 εισήλθαν στην Ελλάδα 8.000 παράτυποι μετανάστες, το 2022 αυξήθηκαν σε 18.000 και το 2023, μέχρι στιγμής είναι 30.000, με την εκτίμηση ότι θα φθάσουν τους 40.000 ως το τέλος του έτους.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, ενημέρωσε το ΚΥΣΕΑ για την κατάσταση που υπάρχει τόσο σχετικά με τις ροές όσο και στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών.
Ο κ. Καιρίδης την Πέμπτη θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με την αρμόδια Επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον αλλά και με την Γερμανίδα υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ.
Η Ελλάδα ζητεί έκτακτη χρηματοδοτική ενίσχυση προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες που δημιουργούν οι αυξημένες ροές μεταναστών.
Η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν κάθε λόγο να αλληλοϋποστηριχθούν καθώς οι μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα δεν μένουν, φεύγουν με κάθε τρόπο προς τη Γερμανία.
Αντιστοίχως, από την Ιταλία φεύγουν προς τη Γαλλία. Επίσης, έχουν αυξηθεί οι ροές από την Αίγυπτο προς τη χώρα μας και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ανέλαβε τις σχετικές συνομιλίες.
Παράλληλα, με την υπουργοποίηση του Χρήστου Στυλιανίδη άνοιξαν οι δίαυλοι επικοινωνίας του ελληνικού με το τουρκικό λιμενικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης