Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Bloomberg: Δύσκολη η επίλυση της ιστορικής βεντέτας Ελλάδας - Τουρκίας - Υπάρχει πολιτική βούληση, όχι κοινό έδαφος

Bloomberg: Δύσκολη η επίλυση της ιστορικής βεντέτας Ελλάδας - Τουρκίας - Υπάρχει πολιτική βούληση, όχι κοινό έδαφος
Παρά  την ύπαρξη πολιτικής βούλησης και στις δύο πλευρές πλέον σήμερα, λείπει το κοινό έδαφος για μια συνεννόηση Ελλάδας - Τουρκίας
Μια από τις μακροβιότερες βεντέτες της Ευρώπης είναι ώριμη για να διορθωθεί, γράφει το Bloomberg, αναφερόμενο στα ελληνοτουρκικά και στη συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan.
Πέρυσι τέτοια εποχή, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Rejep Tayip Erdogan αντάλλασσαν αιχμές.
Πριν τρία χρόνια, οι χώρες έφτασαν στα πρόθυρα του πολέμου.
Τώρα, οι δύο σύμμαχοι της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ κάνουν μια ιστορική προσπάθεια να συμφιλιωθούν.
Και οι δύο πλευρές έχουν να κερδίσουν αν μπορέσουν να γυρίσουν σελίδα μετά από δεκαετίες αλληλοκατηγοριών.
«Δεν θα έχουμε τίποτα να κερδίσουμε από μια πολύ επιθετική Τουρκία που θα κόψει τους δεσμούς της με τη Δύση και θα αποτελεί πρόβλημα για εμάς», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή 22/9 στην τηλεόραση του Bloomberg.
«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου μπορούμε να είμαστε εύλογα αισιόδοξοι ότι και η Τουρκία καταλαβαίνει πού βρίσκονται τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά της».
Από τότε που ο Erdogan κέρδισε την επανεκλογή του τον Ιούνιο, η Τουρκία προσπαθεί να αποκαταστήσει την οικονομική της αξιοπιστία, σημειώνει το Blooberg, διορίζοντας νέα επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας και νέο υπουργό Οικονομικών για να χαράξει μια διαχωριστική γραμμή με τις πολιτικές του πρόσφατου παρελθόντος.
Παρά τις απότομες αυξήσεις των επιτοκίων από τη μία και τη νηφάλια ρητορική από τον άλλο, η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 32% φέτος και η χώρα πρέπει να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.
Και οι δύο πλευρές γνωρίζουν ότι η επαναπροσέγγιση μπορεί να είναι κομβικής σημασίας για τις προσπάθειες αυτές – εν μέρει επειδή η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση συμβάλλει στην ανάδειξη των διαφωνιών της με την Τουρκία σε ζητήματα που αφορούν όλο το μπλοκ.
Οι Έλληνες αξιωματούχοι είναι ιδιαιτέρως προετοιμασμένοι να ασκήσουν επιρροή σε συγκεκριμένα μέτρα που επιδιώκει η Τουρκία από την Ευρώπη, από την απελευθέρωση της βίζας μέχρι το εμπόριο.

Το θέμα της Κύπρου

Το κοινοβούλιο της ΕΕ νωρίτερα αυτό το χρόνο επέκρινε την Τουρκία για το θέμα της Κύπρου.
Η Ελλάδα υποστηρίζει τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης για επανένωση του νησιού ως διζωνική ομοσπονδία.
Η Τουρκία τάσσεται υπέρ μιας λύσης δύο κρατών.
Έκθεση της ΕΕ ανέφερε ότι η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ «δεν μπορεί να επαναληφθεί υπό τις παρούσες συνθήκες» και επέκρινε την έλλειψη προόδου για την επίλυση του θέματος και τις μη εξουσιοδοτημένες γεωτρήσεις σε παρακείμενα ύδατα.
Με την επανεκλογή και των δύο ηγετών αυτό το καλοκαίρι, ο Μητσοτάκης και ο Erdogan έχουν πλέον το πολιτικό κεφάλαιο για να επιλύσουν τις διαφωνίες που ταλαιπωρούν τη σχέση εδώ και δεκαετίες, επισημαίνει το Bloomberg.
Η Κυπριακή διένεξη βαραίνει σε μια περίοδο που ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει φέρει στο προσκήνιο την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή.
Η πρόοδος θα επέτρεπε την εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στις τουρκικές αγορές και την Ευρώπη μέσω αγωγού από το νησί.
Η πορεία προς την προσέγγιση σχεδιάζεται με μια σειρά συναντήσεων υψηλού επιπέδου που θα πραγματοποιηθούν έως τον Δεκέμβριο, όπου αυτά τα θέματα θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι ηγέτες συναντήθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες, και δημοσίευσαν πανομοιότυπες αναγνώσεις που επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητά τους να διατηρήσουν τη δυναμική.

Δεν υπάρχει κοινό έδαφος

Η πρόκληση είναι ότι, ενώ μπορεί να υπάρχει άνευ προηγουμένου πολιτική βούληση μεταξύ των δύο πλευρών, υπάρχει ελάχιστο κοινό έδαφος.
Σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την ουσία των συνομιλιών και τη διαπραγματευτική θέση κάθε πλευράς, οι λύσεις είναι πιθανό να παραμείνουν απλησίαστες.
Η Ελλάδα και η Τουρκία μετά βίας μπορούν να συμφωνήσουν για το πλαίσιο επίλυσης των προβλημάτων τους.
Η Ελλάδα προτιμά να παρακάμψει το ζήτημα της επίλυσης των θαλάσσιων συνόρων, παραπέμποντάς το στα διεθνή δικαστήρια.
Είναι μια διαφωνία που το 2020 έφερε τα δύο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στα πρόθυρα της στρατιωτικής αντιπαράθεσης.
Ωστόσο, η Τουρκία θέλει να αντιμετωπίσει τις αμοιβαίες διαφωνίες ως «πακέτο», σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν επικαλούμενοι την ευαισθησία των συνομιλιών.
«Μιλάμε μόνο για μια βασική διαφορά. Και η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μιλήσουμε ουσιαστικά με την Τουρκία, αν συνεχίσει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών», είπε ο Μητσοτάκης.
«Κανένας πρωθυπουργός, σίγουρα όχι εγώ δεν θα ήταν διατεθειμένος να μπω σε αυτή τη συζήτηση. Άρα αυτό είναι εκτός τραπεζιού. Και το έχω ξεκαθαρίσει στον πρόεδρο Erdogan».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης