Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κύπρος: Ζήτησε την μεσολάβηση της Κίνας στον ΟΗΕ με στόχο τον διορισμό ειδικό απεσταλμένου για το Κυπριακό

Κύπρος: Ζήτησε την μεσολάβηση της Κίνας στον ΟΗΕ με στόχο τον διορισμό ειδικό απεσταλμένου για το Κυπριακό
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ο Πρόεδρος της Κύπρος Νίκος Χριστοδουλίδης έλαβε σχετικές διαβεβαιώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο Αντιπρόεδρο
Η Κίνα πρόκειται να συνδράμει στις προσπάθειες της Κύπρου σχετικά με τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό, μεταφόροντας τα σχετικά αιτήματα στον γγ των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα, ο Πρόεδρος της Κύπρος Νίκος Χριστοδουλίδης έλαβε σχετικές διαβεβαιώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο Αντιπρόεδρο Han Zheng στα γραφεία της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη.
Σε ανακοίνωση της Κυπριακής Προεδρίας σημειώνεται πως στην ατζέντα της συνάντησης μεταξύ Χριστοδουλίδη και Zheng περιλήφθησαν: οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις, οι διεθνείς εξελίξεις, αλλά και οι ευρω-κινεζικές σχέσεις.
Από την μεριά του, ο κινέζος αντιπρόεδρος δήλωσε μετά τη συνάντηση πως «είναι σημαντικό οι δύο μας χώρες να εργαστούν μαζί για να προωθήσουν την παραδοσιακή φιλία τους και να επεκτείνουν τη συνεργασία τους και τις ανταλλαγές, καθώς και για ένα υψηλότερο επίπεδο της κυπρο-κινεζικής στρατηγικής σχέσης».
Επιπλέον, ο κινέζος αξιωματούχος διαβεβαίωσε για την στήριξη της Κίνας όσον αφορά στη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, σε συμφωνία με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ επί τη βάσει της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Όσον αφορά τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, δήλωσε τις ευχαριστίες της κυπριακής Κυβέρνησης για τις διαχρονικές θέσεις αρχών της Κίνας στο Κυπριακό και για τη σταθερή της υποστήριξη εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.
Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε την προσήλωση της κυπριακής δημοκρατίας στην πολιτική της «Μίας Κίνας», ενώ εξέφρασε την επιθυμία του για περαιτέρω σύσφιξη διμερών σχέσεων σε τομείς όπως ο τουρισμός και το εμπόριο.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Κύπρου ανέφερε πως προσβλέπει σε μία επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο «για συζήτηση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς με τον Πρόεδρο της χώρας κ. Xi JinPing»

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης