Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά το τροχαίο στη Λιβύη - Πέντε οι νεκροί Έλληνες - Διευκρινίσεις ΓΕΕΘΑ μετά τον σάλο

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά το τροχαίο στη Λιβύη - Πέντε οι νεκροί Έλληνες - Διευκρινίσεις ΓΕΕΘΑ μετά τον σάλο
Έχασαν τη ζωή τους στο τροχαίο 3 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και 2 μεταφραστές που συμμετείχαν στην αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη
Σχετικά Άρθρα
(upd5) Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο των 3 στελεχών τους κατά την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, κηρύσσεται με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ν. Δένδια.
«Η τραγικότητα ενός τέτοιου συμβάντος εν ώρα εκπλήρωσης του ανθρωπιστικού τους καθήκοντος, η απώλεια της ζωής τους ενόσω επιχειρούσαν να προσφέρουν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους προς τον δοκιμαζόμενο λιβυκό λαό, μας συγκλονίζει όλους», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου.
«Είναι διπλά οδυνηρό να θρηνούμε ζωές που χάθηκαν σώζοντας ζωές. Και ταυτόχρονα να αγωνιούμε για την υγεία ανθρώπων μας, που θέλησαν να απαλύνουν την αγωνία άλλων ανθρώπων», ανέφερε  ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης.
Ο κ. Δένδιας σε δήλωσή του εξέφρασε τη βαθύτατη οδύνη του για τον θάνατο των 3 στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και για την απώλεια ζωής των 2 πολιτών που συμμετείχαν στην αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη.
Στο μεταξύ,  στην Ελευσίνα έφτασε το πρωί της Δευτέρας 18/9 από τη Λιβύη το C-130 με τους τραυματίες Έλληνες από το τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στον δρόμο Marawa Qandula με προορισμό την Ντέρνια το προηγούμενο 24ωρο.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, επαναπατρίστηκαν οι  τραυματίες και μεταφέρθηκαν σε στρατιωτικά νοσοκομεία.
Επίσης, ένα μεταφορικό C27 μετέφερε τις σορούς των 5 νεκρών Ελλήνων.
Στο μεταξύ, θύελλα αντιδράσεων ξέσπασε για τις ενημερώσεις του ΓΕΕΘΑ σχετικά με το τροχαίο στη Λιβύη, καθώς στην πρώτη του ανακοίνωση στις 17/9 έκανε λόγο για ελαφρά τραυματίες, την ώρα που διεθνή ΜΜΕ μιλούσαν για νεκρούς. Μάλιστα, το γεγονός προκάλεσε τα ...πυρά της αντιπολίτευσης που ζητούσε ενημέρωση για τα κενά ενημέρωσης.
Τη Δευτέρα 18/9 το ΓΕΕΘΑ
έδωσε τις σχετικές διευκρινίσεις, εξηγώντας γιατί καθυστέρησε να μιλήσει για νεκρούς από την αρχή και  έκανε λόγο για ελαφρούς τραυματισμούς.
Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης,  
μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «επειδή δεν κινείται με δημοσιογραφικούς χρόνους ή όρους, όπως αντιλαμβάνεστε, η υπηρεσιακή ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ και από το υπουργείο 'Αμυνας, υπήρχε η αντίστοιχη ενημέρωση που λάμβανε από τις κρατικές αρχές. Οι άνθρωποι αυτοί κάνουν το καθήκον τους σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα τρομερό αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να το πούμε εμείς με βεβαιότητα. Τι συνέβη, τι δε συνέβη ούτε μπορώ εγώ να σας πω πριν γίνει η σχετική έρευνα, πριν δοθούν οι αρμόδιες επίσημες απαντήσεις από το υπουργείο Άμυνας. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι θα γίνει άμεση διερεύνηση των αιτιών και βέβαια του οδηγού. Τι συνέβη, ποια είναι η ευθύνη που οι άνθρωποι αυτοί δεν γύρισαν στην πατρίδα μας μετά από την ανθρωπιστική βοήθεια για την οποία συνέτρεξαν».

Διευκρινίσεις ΓΕΕΘΑ: Δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασταύρωσης της σχετικής πληροφόρησης, πλην της ενημέρωσης από τις αρχές της Λιβύης


Διευκρινίσεις για την τραγωδία με τους 5 νεκρούς Έλληνες της ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη και το θέμα της ενημέρωσης της κοινής γνώμης, έδωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.
Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, «η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.
Είναι ευνόητο ότι στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν επί του πεδίου δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασταύρωσης της σχετικής πληροφόρησης, πλην της ενημέρωσης από τις αρχές της Λιβύης διά της διπλωματικής οδού, δεδομένου ότι δεν λειτουργούσε στην περιοχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων.
Αργότερα, οι αρχές της Λιβύης, διά του Υπουργείου Υγείας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, προχώρησαν σε ανακοίνωση στην οποία συμπεριλαμβάνονταν μέλη της ελληνικής αποστολής στα θύματα.
Λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικό ευαίσθητο ζήτημα της πληροφόρησης των οικογενειών των θυμάτων, το ΓΕΕΘΑ όφειλε επίσης να αναμένει μετά τη νεότερη ενημέρωση από τη Λιβύη και πριν εκδοθεί διορθωτική ανακοίνωση, να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι συγγενείς τους από τις στρατιωτικές αρχές και να μην πληροφορηθούν τη θλιβερή είδηση από τα ΜΜΕ. Ευθύς ως ολοκληρώθηκε η σχετική ενημέρωση, εκδόθηκε η νέα ανακοίνωση».

Σακελλαροπούλου: Η τραγικότητα ενός τέτοιου συμβάντος μας συγκλονίζει όλους


«Είναι βαθύτατη η θλίψη μου για τον αδόκητο θάνατο τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο πολιτών σε δυστύχημα, ενώ βρίσκονταν στη Λιβύη, μετέχοντας στην αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας», ανέφερε  σε δήλωσή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου.
«Η τραγικότητα ενός τέτοιου συμβάντος εν ώρα εκπλήρωσης του ανθρωπιστικού τους καθήκοντος, η απώλεια της ζωής τους ενόσω επιχειρούσαν να προσφέρουν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους προς τον δοκιμαζόμενο λιβυκό λαό, μας συγκλονίζει όλους. Εκφράζω τα βαθιά συλλυπητήριά μου προς τις οικογένειές τους και εύχομαι οι τραυματίες σύντομα να αναρρώσουν», πρ'όσθεσε.

Μητσοτάκης: Όλη η χώρα πενθεί - Η σκέψη μου στις οικογένειες των θυμάτων και στους 10 τραυματίες

«Είναι διπλά οδυνηρό να θρηνούμε ζωές που χάθηκαν σώζοντας ζωές. Και ταυτόχρονα να αγωνιούμε για την υγεία ανθρώπων μας, που θέλησαν να απαλύνουν την αγωνία άλλων ανθρώπων. Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ταξίδεψαν στη Λιβύη για να βοηθήσουν μετά το χτύπημα της φύσης που πλήγωσε και τη δική μας χώρα», ανέφερε  σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης
προσθέτει ότι «σε ένα τραγικό δυστύχημα θρηνούμε, δυστυχώς, 5 μέλη της ελληνικής αποστολής. Ένα δράμα που συνέβη, ενώ εκτελούσαν το ευγενές καθήκον του ανθρωπισμού και της διεθνούς αλληλεγγύης».
«Όλη η χώρα πενθεί. Η σκέψη μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και στους 10 τραυματίες μας. Η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό τους», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
minister_2.JPG
Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις με απόφαση Δένδια

Ο Yπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας,
με αφορμή με τον θάνατο μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, εξέφρασε τη βαθύτατη οδύνη του «για τον θάνατο των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, συμμετέχοντας στη αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. H απώλεια της ζωής τους σε δυστύχημα, κατά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, μαζί με μέλη αποστολών από άλλα κράτη, προκαλεί απέραντη θλίψη στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό».
«Τη βαθύτατη οδύνη μου εκφράζω επίσης για την απώλεια της ζωής των δύο πολιτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην ίδια αποστολή.
Οι σκέψεις μας αυτή την ώρα είναι στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος, στις οποίες απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια, όπως και στους τραυματίες, στους οποίους απευθύνουμε ευχές για ταχεία ανάρρωση», πρόσθεσε.
«Με απόφασή μου κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο των στελεχών τους, κατά την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη», κατέληξε ο υπουργός.

Συλλυπητήρια ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Αναμένουμε το συντομότερο ενημέρωση από την κυβέρνηση για τις συνθήκες του δυστυχήματος

Τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη του για τον θάνατο τριών στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και δύο πολιτών, μελών της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, καθώς και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειές τους, εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
"Παράλληλα, ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες" και "αναμένουμε το συντομότερο ενημέρωση από την κυβέρνηση για τις συνθήκες του δυστυχήματος και ειδικότερα για τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί για τη μετακίνηση της αποστολής σε εμπόλεμη ζώνη που είχε πληγεί βαρύτατα από την καταιγίδα Daniel, με χιλιάδες νεκρούς. Επιπλέον αναμένουμε να ενημερωθούμε για τους λόγους που το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε ανακοίνωση χθες στις 19:35 με αναφορά σε «ελαφρούς τραυματισμούς», ενώ η είδηση του θανάτου μελών της αποστολής αποκαλύφθηκε από τα διεθνή ΜΜΕ" κατέληξε  ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συλλυπητήρια Ανδρουλάκη: Αναμένουμε ενημέρωση για το κενό πληροφόρησης, τις συνθήκες

Τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Ν. Ανδρουλάκης, ενώ ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.
«Αναμένουμε πλήρη ενημέρωση για τις συνθήκες του τροχαίου δυστυχήματος αλλά και το κενό πληροφόρησης, που παρατηρήθηκε εκ μέρους των αρμοδίων αρχών», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Συλλυπητήρια ΚΚΕ: Η κυβέρνηση να ενημερώσει για τα πραγματικά γεγονότα, τις αιτίες και τις συνθήκες

Τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των μελών της ελληνικής αποστολής που έχασαν τη ζωή τους στη Λιβύη εξέφρασε το ΚΚΕ και ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες.
Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει για τα πραγματικά γεγονότα, τις αιτίες και τις συνθήκες του συμβάντος, καθώς και για τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί κατά τη μετακίνηση της αποστολής σε μια περιοχή που βρίσκεται εδώ και πάνω από 12 χρόνια στο “μάτι του κυκλώνα” των ΝΑΤΟϊκών επεμβάσεων και των εμφυλίων».

Συλλυπητήρια Ελληνικής  Λύσης: Ψευδείς πληροφορίες και ισχυρισμοί είναι αδιανόητο να μεταδίδονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις

Συλλυπητήρια σ
τις οικογένειες και τους οικείους των πεσόντων Ελλήνων, που έχασαν τη ζωή τους ενώ προσέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη εξέφρασε η Ελληνική Λύση, σημειώνοντας πως «η κήρυξη εθνικού πένθους είναι η ελάχιστη υποχρέωση της κυβέρνησης και της πολιτείας».
«Σήμερα είναι μία ημέρα πένθους για τις Ένοπλες δυνάμεις και ολόκληρο το έθνος.
Από αύριο, θα αναζητήσουμε τους ηθικούς αυτουργούς της τραγωδίας, αλλά και της παραπληροφόρησης που προηγήθηκε από τους «αρμόδιους»», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση.
«Ψευδείς πληροφορίες και ισχυρισμοί είναι αδιανόητο να μεταδίδονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις
», σημειώνει.

Το τροχαίο


 Όπως έγινε γνωστό από στρατιωτικές πηγές ενημέρωσης, το πούλμαν που μετέφερε 16 άτομα της ελληνικής αποστολής μαζί με 3 μεταφραστές του υπουργείου Εξωτερικών, συγκρούστηκε μετωπικά με αγροτικό αυτοκίνητο, που κινείτο στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.
Οι πληροφορίες έκαναν λόγο αρχικά για συνολικά 10 σοβαρά τραυματίες.
lb4.JPG
λβ5.JPG
Οι ανακοινώσεις του ΓΕΕΘΑ για το τροχαίο

Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώθηκε χθες (18/9) ότι «τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου 2023, το λεωφορείο που μετέφερε το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που είχε μεταβεί στην Λιβύη στο πλαίσιο συνδρομής της Χώρας μας, συγκρούστηκε με όχημα που κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση. Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες διπλωματικές αρχές της Ελλάδας, από την σύγκρουση που συνέβη κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, στελέχη έχουν υποστεί ελαφρούς τραυματισμούς. Όλοι οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε κοντινά νοσοκομεία της περιοχής. Τα αίτια και οι συνθήκες του περιστατικού διερευνώνται σε συνεργασία με τις Λιβυκές αρχές, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση συγκέντρωσης του προσωπικού στην Βεγγάζη και επαναπατρισμού του. Αεροσκάφος C-130 στην 112 ΠΜ στην Ελευσίνα με νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται σε ετοιμότητα απογείωσης».
Ακολούθησε δεύτερη ανακοίνωση που ανέφερε ότι τρία μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη έχασαν τη ζωή τους και δυο αγνοούνται.
Ακολούθησε νεότερη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ τη Δευτέρα 18/9,
στην οποία αναφέρεται πως "επαναπατρίζονται με Α/Φ C-27 πέντε (5) σοροί, τριών (3) στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο (2) πολιτών διερμηνέων που συμμετείχαν στην αποστολή από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών".
Στη συνέχεια, δόθηκαν με νέα ανακοίνωση διευκρινίσεις για τον λόγο που η αρχική ενημέρωση έκανε λόγο για ελαφρούς τραυματισμούς, την ώρα που διεθνή ΜΜΕ μιλούσαν για νεκρούς.
 
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ στις 17/9

 «Η ελληνική αποστολή που μετέβη προς παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, είχε σήμερα αυτοκινητιστικό ατύχημα κατά τη διάρκεια της οδικής μετάβασής της στην πόλη Ντέρνα. Σε συντονισμό με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βεγγάζη είναι σε ετοιμότητα για να παράσχει βοήθεια στην αποστολή και να συνδράμει στον επαναπατρισμό της.».
υπεξ2.JPG
  Η ελληνική αποστολή

Την Κυριακή 17/9 είχε αναχωρήσει, στο πλαίσιο της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λιβύη, κατόπιν εντολών της Ηγεσίας με διαταγή του ΓΕΕΘΑ, Αεροσκάφος C-130 από την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας με προορισμό το αεροδρόμιο El Beida la Abraq της πόλης Bayda.
υπεξ1.JPG
Στην αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην Λιβύη, συμμετείχε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΥΓ), καθώς και υγειονομικό προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, κατάλληλα εκπαιδευμένο, ώστε να παρέχει Α΄ Βοήθειες και υγειονομική κάλυψη Πεδίου Μάχης και Ειδικών Επιχειρήσεων.
geetha2_1.JPG
Επιπλέον, η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων υνίσταται και στην διάθεση 2 τόνων εφοδίων και ειδών πρώτης ανάγκης και 1 τόνου φαρμακευτικού υλικού.
Τη διαδικασία αναχώρησης της αποστολής επέβλεψε ο Διοικητής της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης