Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στις 18 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan στη συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

Στις 18 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan στη συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα επισκεφθεί την Τουρκία για να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Ηakan Fidan
Στις 18 Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αναμένεται να συναντηθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Recep Tayyip Erdogan.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα επισκεφθεί την Τουρκία για να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Ηakan Fidan, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

Anadolu: Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης επιδιώκει στενότερους δεσμούς με την Τουρκία ώστε να υπάρξουν αμοιβαία οφέλη

Ενόψει της συνάντησης με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Hakan Fidan την Τρίτη στην τουρκική πρωτεύουσα, την Άγκυρα, ο κορυφαίος Έλληνας διπλωμάτης Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε τα αμοιβαία οφέλη από καλύτερες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με το Anadolu.
Υπενθυμίζοντας το θετικό κλίμα στη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Recep Tayipp Erdogan με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον Ιούλιο κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι θα επισκεφθεί την Άγκυρα προκειμένου αυτός και ο Τούρκος ομόλογός του να βάλουν τις βάσεις για τη συνάντηση κορυφής των δύο ηγετών που έχει προγραμματιστεί για αργότερα αυτό το μήνα στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ειδικότερα, στην συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, o έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε «Θα συζητήσουμε τις προετοιμασίες για το τουρκοελληνικό Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη μετά από επτά χρόνια».
Επιπλέον, σημείωσε πως η «θετική ατζέντα» είναι ένα πλαίσιο ενίσχυσης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών και επέκτασης σε άλλους τομείς όπως οι μεταφορές, η ναυτιλία, η επιχειρηματική συνεργασία, η τεχνολογία, η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
«Φυσικά, η υλοποίηση της θετικής ατζέντας θα ωφελούσε και τις δύο χώρες, όπως φάνηκε από τον όγκο εμπορίου 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ (5,83 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2022. Επίσης, διατηρεί ανοιχτό τον διάλογο μεταξύ των χωρών», επεσήμανε ο κ. Γερπατετρίτης.
Όσον αφορά τον διάλογό του με τον Fidan, ο Έλληνας αξιωματούχος είπε ότι ανέπτυξαν μια πολύ καλή προσωπική σχέση που βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση και στη διαφάνεια.
Ο Γ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι οι τακτικές συναντήσεις Ερντογάν - Μητσοτάκη δεν έχουν μόνο συμβολική σημασία αλλά έχουν και ουσιαστικό περιεχόμενο.
«Είναι σημαντικό τα μηνύματα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης προς τον ελληνικό και τον τουρκικό λαό να μεταδίδονται και από τους ηγέτες τους», είπε χαρακτηριστικά.
Η νέα προοπτική που στοχεύει στην εξεύρεση λύσης στα μακροχρόνια προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στο άνοιγμα και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, πρόσθεσε.
Στεκόμενος στο ότι η Ελλάδα θέλει πιο έντονη αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο λαών, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι οι καταστροφές που αντιμετώπισαν και οι δύο χώρες το 2023 έδειξαν ότι οι Τούρκοι και οι Έλληνες έχουν κοινά ανθρώπινα συμφέροντα και αισθήματα ο ένας για τον άλλον.
Κλείνοντας, το δημοσίευμα του Anadolu υπενθυμίζει πως ο νέος γύρος συνομιλιών του Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας αναμένεται να διεξαχθεί στην ελληνική πόλη της Θεσσαλονίκης τον Δεκέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης