Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Διακυβερνητική Κύπρου και Ισραήλ εντός του 2024 – Netanyahu: Πολλαπλά τα οφέλη της τριμερούς συμμαχίας στην Ανατολή Μεσόγειο

Διακυβερνητική Κύπρου και Ισραήλ εντός του 2024 – Netanyahu: Πολλαπλά τα οφέλη της τριμερούς συμμαχίας στην Ανατολή Μεσόγειο
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης το Κυπριακό, θέματα ενέργειας, καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ενώ έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στη διεύρυνση της περιφερειακής συνεργασίας
Τη διεξαγωγή διακυβερνητικής συνόδου Κύπρου - Ισραήλ μέσα στο 2024 αποφάσισαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, κατά τις διμερείς συνομιλίες τους που έλαβαν χώρα το απόγευμα της Κυριακής 3 Σεπτεμβρίου 2023, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης το Κυπριακό, θέματα ενέργειας, καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ενώ έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στη διεύρυνση της περιφερειακής συνεργασίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό και για την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, αλλά και για τις παραβιάσεις στην Πύλα, αναφέροντας ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα ήταν μόνο επιζήμιες για την Κύπρο, αλλά και για τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής.
Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός ενημέρωσε, επίσης, τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, για ευκαιρίες που προκύπτουν μέσα από τις Συμφωνίες του Αβραάμ, για διεύρυνση τις περιφερειακής συνεργασίας, κάτι για το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον της Κύπρου να λειτουργήσει ως πύλη μέσω του συνδυασμού των Τριμερών, σε μια ευρύτερη περιφερειακή μορφή «με άλλους εταίρους που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο, από τον Κόλπο προς την ινδική υποήπειρο».

Τα πολλαπλά οφέλη της τριμερούς συνεργασίας 

Ο Κύπριος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό για τη βοήθεια που παρείχε το Ισραήλ στην κατάσβεση των πρόσφατων πυρκαγιών στη Λεμεσό, σημειώνοντας ότι «αυτό είναι κάτι που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ».
Σημειώνοντας ότι αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού στην Κύπρο εδώ και πέντε χρόνια και η δεύτερη συνάντηση των δύο ηγετών από τότε που ανέλαβε καθήκοντα πριν από έξι μήνες, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι αυτό είναι «μια ξεκάθαρη ένδειξη της σημασίας που αποδίδουμε στη σχέση μας, τη στρατηγική συνεργασία δύο δημοκρατιών της Ανατολικής Μεσογείου που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο».
Σημείωσε ότι προσδοκά στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν, αναφέροντας ότι χρειάζεται να προκύψουν κι άλλα παραδοτέα, ειδικά στην ενέργεια.«Χάρηκα που άκουσα τα σχόλιά σου πριν την αναχώρησή σου για την Κύπρο και προσδοκώ στις συζητήσεις μας και φυσικά, αύριο, με τον (Πρωθυπουργό της Ελλάδας) Κυριάκο (Μητσοτάκη), στην τριμερή», είπε, σημειώνοντας ότι αυτή θα είναι η ένατη τριμερής συνάντηση, από όταν ξεκίνησαν πριν 8 χρόνια.
Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, λέγοντας ότι η φιλία ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ δεν ήταν ποτέ πιο δυνατή και γίνεται ακόμα πιο δυνατή με τον καιρό.
«Από τότε που ξεκινήσαμε αυτή τη σχέση, την τριμερή συμμαχία της Ανατολικής Μεσογείου, έχουμε τόσα πολλά οφέλη και αναμένουμε άλλα τόσα», σημείωσε, αναφέροντας, ενδεικτικά, τους τομείς του τουρισμού, των επενδύσεων, του εμπορίου ψηλής τεχνολογίας, της ασφάλειας και άλλα, ενώ αναφέρθηκε και στην τριμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για συνεργασία.
Από την τριμερή συμμαχία μας το 2016, έχουμε δει ώθηση της οικονομίας και της ασφάλειας, με εκατομμύρια Ισραηλινούς να επισκέπτονται και τα δύο έθνη. Προχωράμε επίσης στην ενέργεια, ειδικά μετά την εξόρυξη θαλάσσιου αερίου.
Διερεύνηση δύο μεγάλων οδών για την προμήθεια φυσικού αερίου της Ευρώπης» τόνισε εξάλλου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης