Άμυνα – Διπλωματία

Ο Zelensky υπολογίζει την Ελλάδα για την αεράμυνα του διαδρόμου σιτηρών

Ο Zelensky υπολογίζει την Ελλάδα για την αεράμυνα του διαδρόμου σιτηρών
Σε τί ελπίζει ο Ουκρανός πρόεδρος από την Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα
Οι κοινές δηλώσεις του Volodymyr Zelensky με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, με το RIA Novosti να στέκεται στο κομμάτι της αμυντικής συνεργασίας και, ειδικότερα, στα συστήματα αεράμυνας.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου, από τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου απορέει πως υπολογίζει στη βοήθεια της Ελλάδας για συστήματα αεράμυνας σχετικά με την προστασία του «εναλλακτικού διαδρόμου σιτηρών».
«Ο Volodymyr Zelensky είπε ότι η Ουκρανία έχει δημιουργήσει έναν εναλλακτικό διάδρομο σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα. Μπορεί να λειτουργήσει, αλλά για να είναι σταθερό το έργο της, απαιτεί ενίσχυση της εναέριας ασπίδας... αυτό μπορεί να είναι μια ιστορική συμβολή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ασφάλεια», σχολιάζεται στο δημοσίευμα.
Ο Zelensky είπε επίσης ότι, κατά τη διάρκεια συνάντησης με την Πρόεδρο της Ελλάδας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, συζήτησε την κατάσταση στην πρώτη γραμμή. «Συζητήσαμε την τρέχουσα κατάσταση στην πρώτη γραμμή και την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή με την Ελληνίδα Πρόεδρο Αικατερίνη Σακελλαροπούλου», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram.
Όπως αναφέρθηκε στις 10 Αυγούστου από τις ναυτικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, το Κίεβο ανακοίνωσε προσωρινούς διαδρόμους για εμπορικά πλοία που πηγαίνουν προς/από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Oleksandr Kubrakov ανέφερε στις 16 Αυγούστου ότι το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Joseph Schulte με περισσότερους από 30.000 τόνους φορτίου, αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού, όπου βρισκόταν από τις 23 Φεβρουαρίου 2022. Ο Kubrakov σημείωσε ότι αυτό είναι το πρώτο πλοίο που αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού από τις 16 Ιουλίου. Η συμφωνία σιτηρών σταμάτησε στις 18 Ιουλίου, έπειτα από άρνηση της Ρωσίας για παράταση.
Ο πρόεδρος Vladimir Putin σημείωσε ότι οι όροι της συμφωνίας με τη Ρωσία δεν τηρήθηκαν, παρά τις προσπάθειες του ΟΗΕ, επειδή οι δυτικές χώρες δεν επρόκειτο να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Ο Putin έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι η Δύση εξήγαγε το μεγαλύτερο μέρος των ουκρανικών σιτηρών στα κράτη της και ο κύριος στόχος της συμφωνίας -η προμήθεια σιτηρών σε άπορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των αφρικανικών- δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης