Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Χριστοδουλίδης: Χωρίς λύση στο Κυπριακό όλοι είμαστε ηττημένοι – Δεν θέλουμε κατοχικά στρατεύματα

Χριστοδουλίδης: Χωρίς λύση στο Κυπριακό όλοι είμαστε ηττημένοι –  Δεν θέλουμε κατοχικά στρατεύματα
«Δεν δίνουμε μια μάχη για να έχουμε στην Κύπρο νικητές και ηττημένους, αλλά για να αναγνωρισθεί η ιστορική αλήθεια», τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
«Όραμά μας και πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και όλοι ενωμένοι ως προς αυτό, είναι η Κύπρος να γίνει και πάλι η ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα όλων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων. Όλων των νόμιμων κατοίκων τούτου του τόπου», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.
Μιλώντας στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και τη λύση του Κυπριακού, απευθύνθηκε στον Δήμαρχο Αμμοχώστου Σίμο Ιωάννου, ενώ ευχαρίστησε όσους Τουρκοκύπριους θέλησαν να παρευρεθούν στην εκδήλωση λέγοντας:
«Θέλω σήμερα, για να απαντήσω σε αυτά που ρωτήθηκα προηγουμένως, να επαναλάβω αυτό που αποτελεί έντονη πεποίθησή μου, στέλνοντας και ένα μήνυμα στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας που είναι απόψε μαζί μας και τους ευχαριστώ για την παρουσία τους - η παρουσία σε μια αντικατοχική εκδήλωση σημαίνει ότι ασπάζονται τα μηνύματα μιας αντικατοχικής εκδήλωσης και θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά που είστε απόψε μαζί μας - η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είμαι σίγουρος ότι επιθυμεί την επανένωση και την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».

Δεν χρειάζονται κατοχικά στρατεύματα

«Το μήνυμα μας, λοιπόν», συνέχισε ο κος Χριστοδουλίδης, «είναι ότι δεν αγωνιζόμαστε για να 'νικήσουμε", αλλά για να τους δικαιώσουμε όλους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, Ευρωπαίους πολίτες που δεν χρειάζονται εγγυητές, δεν χρειάζονται κατοχικά στρατεύματα και δικαιώματα επεμβατικά στο μέλλον και στη ζωή τους, στην πατρίδα τους» και προσέθεσε:
«Δεν δίνουμε μια μάχη για να έχουμε στην Κύπρο νικητές και ηττημένους, αλλά για να αναγνωρισθεί η ιστορική αλήθεια και να αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες όλων και να μπορούμε ελεύθερα να ζούμε, να εργαζόμαστε, να ευημερούμε, να ελπίζουμε στην Κύπρο που θα είναι απαλλαγμένη από διαχωριστικές γραμμές και συρματοπλέγματα.
Σαράντα εννέα χρόνια μετά το τραγικό καλοκαίρι του 1974, λίγα μέτρα από την πόλη του Ευαγόρα, με πλήρη συναίσθηση όχι μόνο της ευθύνης, αλλά και του ιστορικού βάρους για την ανάγκη να οδηγηθούμε με τόλμη στο σπάσιμο του αδιεξόδου και σε μια νέα προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, επαναλαμβάνω ότι ο δρόμος για εμάς μία και μόνον κατεύθυνση έχει.
To ανέφερα στο παρελθόν, θα το επαναλάβω σήμερα και όσες άλλες φορές χρειαστεί μέχρι την ευλογημένη ώρα της επανένωσης: H μη λύση δεν είναι λύση, διότι δεν συμβιβαζόμαστε με τη διχοτόμηση, διότι γνωρίζουμε ποιος ευνοείται από το πέρασμα του χρόνου και τη στασιμότητα, διότι στην ατζέντα μας βρίσκεται μόνον ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας.

Να βρούμε διεξόδους


Είμαι απόλυτα πεπεισμένος, λοιπόν, και δεν έχω καμία άλλη επιλογή από το να προσπαθώ για να βρούμε διεξόδους ακόμη και στα πιο δύσκολα θέματα. Μέσα στο πλαίσιο της προσέγγισής μας, που αναγνωρίζεται και στηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, στόχος μας είναι η δημιουργία μιας αμοιβαία επωφελούς κατάστασης πραγμάτων για όλους τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό.
Είναι για αυτό ακριβώς το λόγο που πέραν των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο του οποίου διεξάγεται η διαπραγματευτική διαδικασία, ενεργοποιούμε σήμερα πολύ περισσότερο και τον ευρωπαϊκό παράγοντα, τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και ισχυρά κράτη της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη και τις επιθυμίες της 'Αγκυρας για θετικές εξελίξεις στο πλήρες φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων. Και, ναι, είμαι έτοιμος να συζητήσω μια τέτοια προοπτική μέσα στο πλαίσιο της επανέναρξης ουσιαστικών συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και αξιοποιώντας τις μέχρι σήμερα συγκλίσεις. Είμαι εδώ, αποφασισμένος να λάβω τολμηρές, αλλά ωφέλιμες αποφάσεις, παραβλέποντας το όποιο πολιτικό κόστος. Αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην επανένωση της πατρίδας μας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης