Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Το σχέδιο του Erdogan που του εξασφαλίζει παντοδυναμία: Το παλαιστινιακό, το αέριο του Ισραήλ και το... κυπριακό

Το σχέδιο του Erdogan που του εξασφαλίζει παντοδυναμία: Το παλαιστινιακό, το αέριο του Ισραήλ και το... κυπριακό
Την Τουρκία επισκέπτονται οι πρόεδροι της Παλαιστίνης και του Ισραήλ
Σχετικά Άρθρα
Ένα σχέδιο που θα του εξασφαλίσει παντοδυναμία στην περιοχή, προφανώς εις βάρος της Ελλάδας, αλλά θα του δώσει την ευκαιρία να περάσει στην ιστορία ως κορυφαίος περιφερειακός παίκτης, έχει θέσει σε εφαρμογή ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, μετά την επανεκλογή.
Όπως προκύπτει από τις εξελίξεις, ο Τούρκος πρόεδρος σκοπεύει:
  1. Να λύσει το παλαιστινιακό. Αντίστοιχη πρωτοβουλία έχει αναλάβει και για το ουκρανικό. Άλλωστε, είναι ο μόνος ηγέτης που έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί τόσο με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin, όσο και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky.
  2. Το ισραηλινό αέριο που παραδίδει στην Ευρώπη να περνάει από την Τουρκία
  3. Η επίλυση του κυπριακό με ένα τρόπο θα ικανοποιεί κατά κύριο λόγο τα τουρκικά συμφέροντα. Άλλωστε, ο Erdogan έχει αποδείξει τις εξαιρετικές ικανότητες του στα… παζάρια.
Στην Τουρκία οι ηγέτες της Παλαιστίνης και του Ισραήλ

Την επόμενη εβδομάδα, θα επισκεφθούν την Τουρκία, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Mahmoud Abbas, και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu για να έχουν συνομιλίες με τον πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος θα επισκεφθεί την Τουρκία στις 25 Ιουλίου και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στις 28 Ιουλίου, έπειτα από πρόσκληση του Erdogan. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την τουρκική προεδρία, οι πλευρές θα ανταλλάξουν απόψεις για τις τρέχουσες περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις. Πιο αναλυτικά, η συνάντηση με τον Abbas θα επικεντρωθεί στις σχέσεις Τουρκίας-Παλαιστίνης, στις τελευταίες εξελίξεις στο ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα και σε άλλες διεθνείς εξελίξεις. Οι δύο ηγέτες θα επικεντρωθούν επίσης στα βήματα που πρέπει να γίνουν για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Αντίστοιχα, η συνάντηση Erdogan-Netanyahu θα επικεντρωθεί στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ και στα βήματα που πρέπει να ληφθούν για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Το παλαιστινιακό

Η Τουρκία υποστηρίζει μια διευθέτηση του παλαιστινιακού μέσω διαπραγματεύσεων, βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα διασφαλίζει δύο κράτη που θα ζουν δίπλα-δίπλα εντός ασφαλών και αναγνωρισμένων συνόρων.
Παρά την πρόσφατη προσέγγιση με το Ισραήλ, οι Τούρκοι αξιωματούχοι συνεχίζουν να επικρίνουν τις πολιτικές του Ισραήλ με στόχο τους Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς και την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.
Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στη θέση της Άγκυρας έναντι των Παλαιστινίων παρά τις προσπάθειες εξομάλυνσης με το Ισραήλ.

Το αέριο του Ισραήλ

Στα σχέδια του Erdogan περιλαμβάνεται και η μεταφορά του φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Κι αυτό τη στιγμή που ο αγωγός EastMed έχει «ακυρωθεί» αφανίζοντας την Ελλάδα από τον ενεργειακό χάρτη.
Κατά συνέπεια, στο τραπέζι της συνάντησης Erdogan με Netanyahu αναμένεται να «πέσει» η αποστολή φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη, μέσω του τουρκικού δικτύου αγωγών. Πρόκειται για μια συμφωνία που θα αλλάξει την ισορροπία εξουσίας μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ο Erdogan θα αποκτήσει ακόμα ένα μοχλό πίεσης στις Βρυξέλλες. Κι αυτό διότι η Τουρκία θα γίνει η χώρα που θα κρατά τον διακόπτη της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Η Άγκυρα διαθέτει εκτεταμένη υποδομή αγωγών που μεταφέρουν αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας και των ανατολικών συνόρων της σε όλη την Ευρώπη. Επί του παρόντος, αυτό το δίκτυο αγωγών μεταφέρει φυσικό αέριο από τρεις χώρες: τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν, δύο από τις οποίες είναι γνωστές για τις τεταμένες σχέσεις με τη Δύση και ειδικότερα για την έλλειψη σταθερότητας στον εφοδιασμό τους με φυσικό αέριο. Το ρωσικό φυσικό αέριο έχει τεθεί σε embargo για περισσότερο από ένα χρόνο από τις δυτικές χώρες και η Τεχεράνη συνηθίζει να μειώνει και να αυξάνει την παροχή φυσικού αερίου ανάλογα με τις πολιτικές της σκοπιμότητες. Έτσι, η Τουρκία μένει με μια σχεδόν άνευ προηγουμένου υποδομή, αλλά με πηγές φυσικού αερίου που είναι εν μέρει ασταθείς.

Το κυπριακό

Όσον αφορά το κυπριακό, ο Erdogan επιμένει στη διχοτόμηση και την αναγνώριση της Βόρειας Κύπρου. Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει χωρίς καθυστέρηση την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) και απέρριψε οποιαδήποτε συμφωνία που δεν θα προσφέρει στους Τουρκοκύπριους ένα δικό τους κράτος.
«Επαναλαμβάνω την ιστορική έκκληση που απηύθυνα σε ολόκληρο τον κόσμο από το βήμα του ΟΗΕ: Αναγνωρίστε την ΤΔΒΚ το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Erdogan σε τελετή για την 49η επέτειο της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας που διεξήχθη για την προστασία του τουρκικού πληθυσμού στο νησί της Ανατολικής Μεσογείου.
Στο πλαίσιο αυτό, απέκλεισε την πρόταση για μια λύση που περιλαμβάνει τον σχηματισμό μιας ομοσπονδίας αποτελούμενης από τουρκόφωνες και ελληνόφωνες ζώνες, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αναβίωσης των αδιέξοδων διαπραγματεύσεων.
«Όλοι πρέπει να καταλάβουν τώρα ότι μια ομοσπονδιακή λύση είναι αδύνατη», είπε. Ο Erdogan πρόσθεσε ότι δεν αντιτίθεται σε νέες συνομιλίες, αλλά ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ξεκινήσουν εκ νέου χωρίς να αναγνωριστεί η «κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς» των Τουρκοκυπρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης