Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τουρκία - ΕΕ: Αισιοδοξία Erdogan για επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας - Εμπόδιο το Κυπριακό

Τουρκία - ΕΕ: Αισιοδοξία Erdogan για επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας - Εμπόδιο το Κυπριακό
Ο Ερντογάν έστειλε τον επίσημο εκπρόσωπό του, τον επικεφαλής σύμβουλο Arif Cagatay Kilic στις Βρυξέλλες προκειμένου να προχωρήσει σε συνομιλίες για την ένταξη της Τουρκίας
Η Τουρκία σκοπεύει να επισπεύσει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως πλήρες μέλος, ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε δημοσιογράφους  κατά την επιστροφή του από το Βίλνιους, όπου συμμετείχε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.
"Υπάρχει θετική ατμόσφαιρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την αναβίωση της διαδικασίας ευρωπαϊκής μας ένταξης. Θα επιταχύνουμε τις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση των σχέσεων ως μέρος της τελωνειακής ένωσης, η οποία θα έχει θετική επίδραση στην τουρκική οικονομία. Ελπίζω να γεφυρώσουμε την απόσταση για το ζήτημα του καθεστώτος της visa», δήλωσε σχετικά.
Ο Ερντογάν σημείωσε ότι έστειλε τον επίσημο εκπρόσωπό του, τον επικεφαλής σύμβουλο Arif Cagatay Kilic στις Βρυξέλλες για να πραγματοποιήσει συνομιλίες για την ευρωπαϊκή ένταξη.
«Έχουμε στείλει τον σύμβουλό μας, κ. Cagatay, στις Βρυξέλλες, όπου θα γίνουν οι σχετικές συνομιλίες αύριο. Θα συζητήσουν τόσο μια τελωνειακή ένωση όσο και ένα καθεστώς χωρίς βίζα. Ελπίζω ότι οι συνομιλίες θα ωφελήσουν την Τουρκία. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μας είπε επίσης ορισμένα θετικά πράγματα σε αυτό το θέμα», είπε ο Ερντογάν.
Ο ίδιος χαρακτήρισε την απόφαση που ελήφθη στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους για τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ ως «σωστό βήμα», κάτι το οποίο «πρέπει να ακολουθήσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
«Περιμένω να είναι θετικό και στραμμένο προς το μέλλον», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Στο Βίλνιους, στις 10 Ιουλίου, η Τουρκία και η Σουηδία συνήψαν ένα πρωτόκολλο σε συνάντηση μεταξύ του Ερντογάν και του Σουηδού πρωθυπουργού Ulf Kristersson, σύμφωνα με το οποίο η Στοκχόλμη θα αντιμετωπίσει τις οργανώσεις που χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές στην Τουρκία και θα διευκολύνει τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ ως πλήρες μέλος.
Αυτό το έγγραφο των επτά διατάξεων συντάχθηκε ως συνέχεια του Μνημονίου της Μαδρίτης που υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2022 στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.
Η πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή της συνάντησης στο Βίλνιους ανήκει στον Jens Stoltenberg, γενικό γραμματέα της συμμαχίας, ο οποίος άλλωστε και ανακοίνωσε ότι επετεύχθη συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Στοκχόλμης.
Οι τουρκικές αρχές δήλωσαν προηγουμένως ότι η κύρια προϋπόθεση για την έγκριση της αίτησης ΝΑΤΟ που υπέβαλε η Σουηδία τον Μάιο του 2022, θα πρέπει να είναι η εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Μνημονίου της Μαδρίτης για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας.
Ωστόσο, πριν πετάξει για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει το άιτημα της Σουηδίας για ένταξη στη συμμαχία με αντάλλαγμα την άρση των φραγμών για την ένταξη της Άγκυρας στην ΕΕ.
Η Τουρκία επιδιώκει επίσημα την ένταξη στην ΕΕ ως πλήρες μέλος ήδη από το 2005. Μέχρι σήμερα, έχουν ανοίξει 16 από τις 35 θέσεις του λεγόμενου φακέλου διαπραγμάτευσης.
Το κύριο εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις είναι το Κυπριακό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης