Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τέλος η περίοδος χάριτος με Τουρκία - To μήνυμα Erdogan σε Μητσοτάκη για εξοπλισμούς: Δεν θέλουμε… εντάσεις

Τέλος η περίοδος χάριτος με Τουρκία - To μήνυμα Erdogan σε Μητσοτάκη για εξοπλισμούς: Δεν θέλουμε… εντάσεις
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, κάνοντας λόγο για μία πιο «φιλειρηνική» κυβέρνηση στην Κύπρο αυτή την περίοδο
Σχετικά Άρθρα
Στο τέλος της φτάνει η περίοδος χάριτος με την Τουρκία…
Μέχρι και τις δεύτερες εκλογές στην Τουρκία στις 28 Μαΐου, η Τουρκία και δη ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan κρατούσε χαμηλούς τόνους με αφορμή και το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια μετά τον φονικό σεισμό τον Φεβρουάριο.
Μετά την επανεκλογή του, ωστόσο, ο Erdogan επιστρέφει στις προκλήσεις. Αυτή τη φορά ο Τούρκος πρόεδρος εγκάλεσε την Ελλάδα για το εξοπλιστικό της πρόγραμμα. Μάλιστα, ο Erdogan διεμήνυσε ότι -στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο- θα ζητήσει κατά πρόσωπο εξηγήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας.
«Μετά την εκλογή μας, ο Μητσοτάκης μας τηλεφώνησε και μας συνεχάρη. Υπήρξε ένα τέτοιο γεγονός. Επομένως, αν συμβεί κάτι παρόμοιο στο Βίλνιους αυτή τη στιγμή, δεν θα διστάζαμε να συναντηθούμε. Είμαστε δύο γειτονικές χώρες. Όσο δεν υπάρχουν πέρα δώθε αρνητικά μηνύματα, θα επιδιώξουμε τη μείωση της έχθρας, όχι την αύξησή της. Ως εκ τούτου, θα μιλήσουμε μαζί του [με τον Μητσοτάκη] και εκεί. Φυσικά, υπάρχουν κάποια ζητήματα εδώ. Έχουμε ορισμένα πράγματα να πούμε. Ποια είναι αυτά; "Κύριε Πρωθυπουργέ, σταματήστε τους εξοπλισμούς. Πού το πάτε με αυτούς τους εξοπλισμούς; Η Αμερική συνεχίζει να σας δίνει άφθονα όπλα. Τα παίρνετε επειδή η Αμερική σας τα δίνει δωρεάν;" Υποθέτω ότι θα μιλήσουμε για αυτά τα πράγματα. Και να ξέρετε ότι είμαστε εδώ για να μειώνουμε τους εχθρούς μας, όχι για να τους αυξάνουμε. Αυτή είναι η Τουρκία, αυτός είναι ο Erdogan».

Ο... όρος για την επίλυση του Κυπριακού

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, κάνοντας λόγο για μία πιο «φιλειρηνική» κυβέρνηση στην Κύπρο αυτή την περίοδο, με την οποία δεν αποκλείει την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων, αλλά... υπό έναν όρο: «Η σημερινή διοίκηση στην ελληνοκυπριακή πλευρά έχει δημιουργήσει μία πιο ειρηνική ατμόσφαιρα σε σχέση με τις προηγούμενες. Αν διατηρήσουν αυτή την ειρηνική ατμόσφαιρα και πουν "ναι" στην προστασία των ισότιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου χωρίς να υποκύψουν σε προκλήσεις, ειδικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πούμε "γιατί όχι". Αλλά πρέπει να αναγνωρίσουν τα ισότιμα κυριαρχικά δικαιώματα της Βόρειας Κύπρου. Αν δεν το κάνουν, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα».

Αιχμές κατά ΕΕ

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την ΕΕ ότι δεν είναι ειλικρινής στο Κυπριακό και ότι εξαπάτησε την Άγκυρα το 2004.
«Το θέμα ξεκινάει από το Burgenstock στην Ελβετία. Εκεί, είχαμε μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Εγώ ήμουν τότε πρωθυπουργός, και μας υποσχέθηκαν τότε ότι "Θα πάει σε δημοψήφισμα και μετά το αποτέλεσμα, εμείς, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, θα σας συμπαρασταθούμε".
Δυστυχώς, όμως, δεν στάθηκαν στο πλευρό της Βόρειας Κύπρου, αμέσως ενέταξαν τον Νότο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άφησαν τη Βόρεια Κύπρο εκτός. Αυτό συμβαίνει από τότε, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ειλικρινής. Μιλάμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και 50 χρόνια και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να βρίσκεται στο ίδιο σημείο, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Εμείς θα θέσουμε αυτά τα πράγματα στο τραπέζι. Πρέπει να το επανεξετάσουμε το θέμα αυτό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης