Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ σε πλήρη εξέλιξη: Διπλασιάστηκε η στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη

Η νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ σε πλήρη εξέλιξη: Διπλασιάστηκε η στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη
Η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε πως έχει διπλασιαστεί η στρατιωτική παρουσία της Συμμαχίας στην Ανατολική Ευρώπη
Σχετικά Άρθρα
Σε διπλασιασμό της στρατιωτικής παρουσίας στην Ανατολική Ευρώπη, σε σχέση με το 2021, έχει προχωρήσει το ΝΑΤΟ, σε μια κίνηση που προκαλεί πλήθος ερωτημάτων για το τι μέλλει γενέσθαι.
Πριν, η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της στην Ουκρανία πέρυσι, τα πολυεθνικά στρατεύματα που είχαν σταθμεύσει στη Βαλτική και την Πολωνία προορίζονταν ως «παγίδα» (tripwire) - μια παρουσία αρκετά μεγάλη ώστε να σηματοδοτεί ότι οποιαδήποτε επίθεση θα αντιμετωπιστεί με συλλογική απάντηση, και αρκετά ικανή ώστε να ελπίζει ότι θα επιβραδύνει τις εχθρικές δυνάμεις μέχρι να φτάσουν οι ενισχύσεις.
«Αυτή είναι τουλάχιστον η ιδέα. Έπειτα από περίπου ένα χρόνο, ένα ενεργοποιημένο και διευρυμένο ΝΑΤΟ διαθέτει περισσότερους στρατιώτες στις συμμαχικές χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στη Ρωσία. Εκπαιδεύει εφεδρικά στρατεύματα για να αναπτυχθούν ταχύτερα σε συνοριακά κράτη. Και έχει αρχίσει να προετοιμάζει το είδος των βαρέων όπλων και του εξοπλισμού που δεν χωράει στο σακίδιο ενός αλεξιπτωτιστή» αναφέρει σε δημοσίευμα της Washington Post.
«Το να είσαι πιο γρήγορος από τους Ρώσους για να φτάσεις σε ένα κρίσιμο σημείο είναι το μόνο που έχει σημασία για την αποτελεσματική αποτροπή, και ακόμη δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό» δήλωσε ο απόστρατος αντιστράτηγος του αμερικανικού στρατού Ben Hodges, πρώην διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη.
«Η στρατιωτική κινητικότητα εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα» είπε ο ίδιος και συνέχισε «είναι καλύτερη από ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια, αλλά δεν είναι αυτή η μέτρηση που έχει σημασία».

Ενίσχυση της παρουσίας στην Ανατολική Ευρώπη

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ ενίσχυσε εν μέρει την ανατολική πλευρά του με τη δημιουργία ομάδων μάχης σε τέσσερις επιπλέον χώρες: Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σλοβακία. Υπάρχουν τώρα περίπου 10.000 στρατιώτες κατανεμημένοι σε οκτώ ομάδες μάχης, σε σύγκριση με 5.000 σε τέσσερις ομάδες το 2021, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ Oana Lungescu.
Σύμφωνα με την ίδια, οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν στείλει δεκάδες πλοία και εκατοντάδες αεροσκάφη στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. «Οι Σύμμαχοι έχουν επιπροσθέτως αναπτύξει έναν άνευ προηγουμένου αριθμό επίγειων αντιαεροπορικών αμυντικών συστημάτων, όπως πυραύλους Patriot και πλοία αεράμυνας στη θάλασσα», δήλωσε η Lungescu σύμφωνα με την Washington Post.
Από την πλευρά του, ο Jens Stoltenberg, δήλωσε πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ πέρυσι ότι η συμμαχία θα «ενισχύσει» τις ομάδες μάχης στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας από το επίπεδο των ταγμάτων στο επίπεδο των ταξιαρχιών - κάτι που γενικά σημαίνει, όπως είπε η Lungescu, ότι από περίπου 1.000 στρατιώτες θα φτάσουν τους 3.000 ή περισσότερους. Η ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής, ωστόσο, αντιστάθμισε ότι η αναβάθμιση θα γίνει «όπου και όταν απαιτείται», αφήνοντας τους συμμάχους να διαφωνούν για το τι σημαίνει «απαιτείται» στην πράξη.

Οι αντιρρήσεις της Γερμανίας

Ενώ οι ανησυχίες του παρελθόντος σχετικά με την πρόκληση της Μόσχας με μια πολύ μεγάλη παρουσία έχουν υποχωρήσει, ορισμένοι σύμμαχοι λένε ότι μια μεγαλύτερη παρουσία δεν αξίζει τα έξοδα και θα μπορούσε να περιορίσει την ευελιξία του ΝΑΤΟ.
Η Γερμανία, για παράδειγμα, η οποία ηγείται της ομάδας μάχης στη Λιθουανία, έχει αντιταχθεί στις εκκλήσεις για μια μόνιμη ταξιαρχία εκεί, λέγοντας ότι είναι πιο λογικό να διατηρούνται δυνάμεις ετοιμότητας σε γερμανικές βάσεις. Ο γερμανικός στρατός έστειλε άλλους 20 στρατιώτες στη Λιθουανία ως "προωθημένο στοιχείο διοίκησης" μιας πρόσθετης ταξιαρχίας. Σχεδόν 6.000 ακόμη θα μπορούσαν να βρίσκονται εκεί "αν χρειαστεί", δήλωσε εκπρόσωπος, "εντός του συντομότερου δυνατού χρόνου".
Στον αντίποδα, Λιθουανοί αξιωματούχοι αντιτείνουν ότι λόγω της γεωγραφίας της χώρας, η Ρωσία θα μπορούσε να την αποκόψει γρήγορα, με ελάχιστο χρόνο για να φτάσουν ενισχύσεις.

O... αιφνιδιασμός από Stoltenberg

Ο Stoltenberg έγινε πρωτοσέλιδο τον περασμένο Ιούνιο με την ανακοίνωσή του ότι η Συμμαχία έθεσε 300.000 στρατιώτες σε υψηλή ετοιμότητα - από 40.000. Σύμφωνα με αυτό το νέο μοντέλο δυνάμεων, είπε το ΝΑΤΟ, τα στρατεύματα θα προκαθορίζονται σε συγκεκριμένες χώρες, με 100.000 στρατιώτες να μπορούν να αναπτυχθούν εντός 10 ημερών και επιπλέον 200.000 εντός 30 ημερών.
Η ανακοίνωση φάνηκε να αιφνιδιάζει ορισμένους Ευρωπαίους αξιωματούχους άμυνας και τους άφησε να αναρωτιούνται αν ή πώς υπολογίζονται τα στρατεύματά τους. Σχεδόν αμέσως, οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ εξέφρασαν επιφυλάξεις. Ο συνολικός αριθμός-στόχος ήταν ακόμη εννοιολογικός, είπαν, και οι εθνικές δεσμεύσεις έπρεπε να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. «Το τρένο έφυγε από το σταθμό πριν κατασκευαστούν οι ράγες», δήλωσε πρόσφατα στην εφημερίδα The Post ο Tomas Jermalavicius, επικεφαλής μελετών και ερευνητικός συνεργάτης στο Διεθνές Κέντρο Άμυνας και Ασφάλειας της Εσθονίας.
Η συζήτηση για την προτεινόμενη νέα δομή των δυνάμεων -συμπεριλαμβανομένων των στρατευμάτων που θα προκαθοριστούν για την προστασία ποιων χωρών και του επιπέδου ετοιμότητας που θα πρέπει να διατηρήσουν- περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, τον επόμενο μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης