Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ο Erdogan ξεκαθαρίζει: Έχουμε καλές σχέσεις με τον Putin – Δεν θα επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία

Ο Erdogan ξεκαθαρίζει: Έχουμε καλές σχέσεις με τον Putin – Δεν θα επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία
«Έχουμε καλές σχέσεις με τον Putin», διαμηνύει ο Erdogan
Σχετικά Άρθρα
Η τουρκική κυβέρνηση δεν θα επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία όπως έχει κάνει η Δύση, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαινώντας την "ειδική σχέση" της χώρας του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
"Δεν δεσμευόμαστε από τις κυρώσεις της Δύσης. Είμαστε ένα ισχυρό κράτος και έχουμε θετική σχέση με τη Ρωσία. Η Ρωσία και η Τουρκία χρειάζονται η μία την άλλη σε κάθε δυνατό τομέα", δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη στο κανάλι CNN.
Όπως είπε, η πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας "ήταν εφικτή λόγω της ιδιαίτερης σχέσης μας με τον πρόεδρο Πούτιν".
"Η Δύση δεν ηγείται μιας πολύ ισορροπημένης προσέγγισης. Χρειάζεται μια ισορροπημένη προσέγγιση απέναντι σε μια χώρα όπως η Ρωσία", δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Συρία και με δεδομένη την ωρολογιακή βόμβα των εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, ο Ερντογάν είπε στο CNN ότι είναι εφικτός ο διάλογος με την Δαμασκό «χάρη στη φιλία με τον πρόεδρο Πούτιν, καθώς πιστεύουμε ότι μπορούμε να ανοίξουμε μία πόρτα, ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας στο βόρειο τμήμα της Συρίας, που προϋποθέτει στενή συνεργασία και αλληλεγγύη».
«Αν το καταφέρουμε αυτό δεν βλέπω κανένα εμπόδιο στον δρόμο για την συμφιλίωση (με την Συρία)» είπε ο Ερντογάν, ο οποίος όμως δεν δείχνει διατεθειμένος να αποσύρει τις τουρκικές δυνάμεις από το έδαφος της βόρειας Συρίας. «Έχουμε σύνορα μήκους 900 χιλιομέτρων και υπάρχει διαρκής απειλή από τρομοκράτες από εκείνη την πλευρά των συνόρων εναντίον της χώρας μας. Ο μόνος λόγος για τον οποίον έχουμε στρατιωτική παρουσία στα σύνορα είναι για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», είπε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν δεν απέφυγε να αναφερθεί επικριτικά στον Αμερικανό πρόεδρο, Μπάιντεν, ο οποίος το 2020 είχε χαρακτηρίσει «αυταρχικό» τον Τούρκο ηγέτη. «Θα πήγαινε ένας δικτάτορας σε επαναληπτικές εκλογές;» αναρωτήθηκε.

Η εγγύτητα του Ερντογάν με τον Πούτιν, παρά τη συμμετοχή του στο ΝΑΤΟ, έχει προκαλέσει νευρικότητα σε πολλούς δυτικούς ηγέτες και διπλωμάτες.
Ο Ερντογάν έχει διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου, στέλνοντας βοήθεια και όπλα στην Ουκρανία και μεσολαβώντας για την ανταλλαγή κρατουμένων, αλλά έχει επίσης επεκτείνει σημαντικά τους εμπορικούς του δεσμούς με τη Ρωσία.
Η απόφασή του να μην συμμορφωθεί με τις δυτικές εκκλήσεις για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία έχει εξυπηρετήσει καλά την οικονομία της Τουρκίας μέχρι στιγμής: το εμπόριο με τη Ρωσία διπλασιάστηκε σε 68,19 δισ. δολάρια το 2022 από 34,73 δισ. δολάρια το 2021, σύμφωνα με το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο. Ρώσοι τουρίστες και ομογενείς, συμπεριλαμβανομένων δισεκατομμυριούχων ολιγαρχών που γλίτωσαν από τις κυρώσεις, έχουν συρρεύσει στη χώρα, καθώς οι επιλογές τους για ταξίδια περιορίστηκαν σημαντικά.
Νωρίτερα το 2023, ο Πούτιν μείωσε το κόστος των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Τουρκία, μια κίνηση που θεωρείται ευρέως ως προσπάθεια να βοηθήσει τις εκλογικές πιθανότητες του Ερντογάν.
Οι τουρκικές εισαγωγές από τη Ρωσία επίσης σχεδόν διπλασιάστηκαν πέρυσι σε 58,85 δισ. δολάρια, ωθώντας τη Ρωσία μπροστά από την Κίνα ως τον κορυφαίο εμπορικό εταίρο της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι πλέον ο προορισμός για το 7% των ρωσικών εξαγωγών, από 2% το 2021.
Ο Ερντογάν κατηγορείται επίσης ότι εμποδίζει την επέκταση του ΝΑΤΟ με την άρνησή του να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας, η οποία υπέβαλε αίτηση ένταξης στο μπλοκ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η έγκριση μιας νέας χώρας στη συμμαχία απαιτεί ομόφωνη έγκριση από όλα τα μέλη της συμμαχίας. Η Τουρκία αποδέχθηκε την ένταξη της Φινλανδίας τον Μάρτιο μετά από πολλές διαπραγματεύσεις, αλλά αντιτίθεται στη Σουηδία λόγω της πεποίθησης της Άγκυρας ότι η Στοκχόλμη υποστηρίζει τρομοκρατικές ομάδες που έχουν βλάψει την Τουρκία. Το αν ο Ερντογάν θα υποχωρήσει για την ένταξη της Σουηδίας, αν κερδίσει τις εκλογές της 28ης Μαΐου, αποτελεί ένα ερωτηματικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης