Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Διπλωματική κρίση: Προφυλακίστηκε ο Φρέντι Μπελέρη, οργή στην Αθήνα - Αλβανία: Η Ελλάδα να σεβαστεί τους θεσμούς μας

Διπλωματική κρίση: Προφυλακίστηκε ο Φρέντι Μπελέρη, οργή στην Αθήνα - Αλβανία: Η Ελλάδα να σεβαστεί τους θεσμούς μας
Η απόφαση ήταν ειλημμένη όχι από το δικαστήριο, από τον πρωθυπουργό, τον Έντι Ράμα - Η ομηρία του Φρέντι Μπελέρη και του Παντελή Κοκαβέση συνεχίζεται
Σχετικά Άρθρα
Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης και ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη, με αποτέλεσμα τη μεταφορά του σε φυλακές στα Τίρανα, ενώ έγινε και νέα σύλληψη με την ίδια κατηγορία!
Την προφυλάκιση Μπελέρη αποφάσισε το δικαστήριο του Αυλώνα στην Αλβανία, όπου θα παραμείνει τουλάχιστον 10 μέρες, γεγονός που σημαίνει ότι ο κ. Μπελέρης θα χάσει την εκλογική διαδικασία της Κυριακής 14/5 στην Αλβανία.
Για πολιτική απόφαση έκαναν λόγο οι συνήγοροί του, η οποία δυστυχώς θυμίζει το παλαιό κομμουνιστικό καθεστώς, ωστόσο, το ψηφοδέλτιο του κόμματός του πάντως θα λάβει μέρος κανονικά στις δημοτικές εκλογές
«Το δικαστήριο δέχθηκε την εισήγηση του εισαγγελέα.
Η απόφαση ήταν ειλημμένη όχι από το δικαστήριο, από τον πρωθυπουργό, τον Έντι Ράμα.
Η ομηρία του Φρέντι Μπελέρη και του Παντελή Κοκαβέση συνεχίζεται» δήλωσε αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου του Αυλώνα, ο προέδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες.

Μήνυμα Μπελέρη από τη φυλακή

«Τώρα είναι η ώρα!!
Σας χρειάζομαι όλους δίπλα μου!!
Κανείς να μην λείψει από τις κάλπες στις 14 Μαϊου!!
Όλοι είμαστε ΕΝΑ και σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την υποστήριξη, την αγάπη σας και την συμπαράσταση σας!!
Όλοι μαζί για την αλλαγή!!
Για το καλύτερο μέλλον του τόπου μας!!».
Το μήνυμα αυτό έστειλε μέσω ανάρτησής του στο Facebook, ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας.

Νέα σύλληψη

Στο μεταξύ, σε νοσοκομείο των Τιράνων διακομίστηκε ο Παντελής Κακαβέσης, συνεργάτης του κ Μπελέρη, ο οποίος είχε συλληφθεί μαζί με τον υποψήφιο δήμαρχο, ενώ έγινε γνωστή μόλις και μια τρίτη σύλληψη ομογενή, του Βλαδήμηρου Κουμή, πρώην Δημάρχου Λουκόβου, που επίσης κατηγορείται για εξαγορά ψήφων.

Το χρονικό της σύλληψης

Ο Φρέντι Μπελέρη, πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, κατέρχεται στις δημοτικές εκλογές της Χειμάρρας, ως υποψήφιος δήμαρχος υποστηριζόμενος τόσο από το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) και την ΟΜΟΝΟΙΑ, όσο και από τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης της Αλβανίας, του οποίου ηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα και το Κόμμα Ελευθερίας του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα.
Στην πορεία προς την κάλπη, ο Φρέντι Μπελέρη δέχθηκε σκληρές επιθέσεις από μερίδα του Τύπου αλλά και τον ίδιο τον Αλβανό πρωθυπουργό, που λίγες ώρες πριν από την προσαγωγή του φέρεται να δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό πως την επόμενη των εκλογών θα «λογαριαστεί προσωπικά μαζί του».
Λίγες μέρες μετά λοιπόν την προσωπική επίθεση του Έντι Ράμα, αστυνομικοί πλησίασαν τον Φρέντι Μπελέρη τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (11/5/2023) έξω από την επιχείρηση της οικογένειάς του και αφού το μαγαζί είχε κλείσει.
Σε βίντεο που έχει αναρτήσει η ιστοσελίδα ο πρόεδρος της Ομόνοιας Χειμάρρας συνομιλεί στον κεντρικό δρόμο έξω από ένα εστιατόριο με συνεργάτες του όταν εμφανίζονται ασφαλίτες, οι οποίοι του περνάνε χειροπέδες.
Στη συνέχεια συλλαμβάνουν και τους άλλους δύο συνεργάτες του.

Συγκίνησε η 17χρονη κόρη του στη Χειμάρρα – Τον στηρίζει πρώην υπουργός του Ράμα

Ο ομογενής υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας κρατείται από την Παρασκευή (12/5) και σήμερα (13/5) οδηγείται στο Δικαστήριο Αυλώνα με την κατηγορία της «εξαγοράς ψήφων».
Κύκλοι της ομογένειας αναφέρουν ξεκάθαρα πως ο Έντι Ράμα, πρωθυπουργός της Αλβανίας, θέλει να αφήσει εκτός εκλογών των Φρέντι Μπελέρη έτσι ώστε να εκλεγεί δήμαρχος στη Χειμάρρα ο εκλεκτός του και να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα.
Την Παρασκευή (12/5), πάντως, έγινε μεγαλειώδης συγκέντρωση στη Χειμάρρα η οποία ήταν και προγραμματισμένη για το τέλος της προεκλογικής περιόδου.
Ο Φρέντι Μπελέρης δεν ήταν εκεί, όμως, υπήρξε μαζική συμμετοχή του κόσμου με την ελληνική ομογένεια να δίνει βροντερό «παρών» και να συσπειρώνεται απέναντι στην κυβέρνηση Ράμα.
Μάλιστα, στην προεκλογική συγκέντρωση μίλησε η κόρη του Μπελέρη, Ερμιόνη, η οποία συγκλόνισε με τον λόγο της.
«Εμείς αποφασίζουμε για το καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας.
Τώρα έχει έρθει η στιγμή να αλλάξουμε τα πάντα, έχει έρθει η στιγμή να φέρουμε το καλύτερο μέλλον.
Όλοι έχουμε λόγο γιατί η Χειμάρρα είμαστε εμείς», είπε μεταξύ άλλων η 17χρονη κόρη του Φρέντι Μπελέρη.

Ευρεία στήριξη

Στήριξη στον Μπελέρη παρείχε και ο ομογενής υποψήφιος δήμαρχος Φοινικαίων, Λεωνίδας Παππάς ενώ οι συνεργάτες και το επιτελείο του κρατούμενου ομογενούς πολιτικού, ζήτησε από τους Έλληνες της Αλβανίας να πάνε στις κάλπες χωρίς φόβο και να ψηφίσουν.
Παράλληλα, ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει η τοποθέτηση ενός πρώην στενού συνεργάτη του Έντι Ράμα.
Ο Ιλί Μανιάνι, ο οποίος έχει διατελέσει και υπουργός Δικαιοσύνης στην Αλβανία, έκανε λόγο για παρακρατική σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη και ανέφερε πως «αν ψήφιζα στη Χειμάρρα, θα ψήφιζα Μπελέρη».
«Αυτή είναι μια ακόμη μοιραία απόδειξη που δείχνει ότι το κράτος και η κυβέρνηση βρίσκονται υπό την επιρροή του Έντι Ράμα.
Καμία σχέση με την πολιτική ανεξαρτησία, το σύνταγμα και το νόμο! Ανήμουν κάτοικος Χιμάρας θα ψήφιζα τον Φρέντη Μπελέρη», έγραψε μεταξύ άλλων στα social media.

Ελλάδα: Τέτοιες αποφάσεις απομακρύνουν την Αλβανία από την Ευρώπη

«Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την υπόθεση του υποψηφίου Δημάρχου Χειμάρρας, Διονύση-Φρέντη Μπελέρη.
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, «η σύλληψη υποψηφίου Δημάρχου δύο ημέρες πριν τις εκλογές δεν συνιστά κράτος δικαίου. Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψηφίου Δημάρχου επιφέρει πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία».
«Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου. Αποφάσεις σαν τη σημερινή οι οποίες παραβιάζουν τις ανωτέρω αρχές σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο», καταλήγει το ΥΠΕΞ.

Μήνυμα Αλβανίας σε Ελλάδα

Έντονη ήταν η αντίδραση της Αλβανίδας υπουργού Εξωτερικών Olta Xhaçka με αφορμή την αντίδραση της Αθήνας στην προφυλάκιση του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.
Κάλεσε κάλεσε την Αθήνα να απέχει από αυτή τη διαδικασία και επιμένοντας ότι αυτές οι δηλώσεις δεν σέβονται τους ανεξάρτητους θεσμούς της Αλβανίας.

Η Αλβανίδα ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβουμε πώς οι Έλληνες φίλοι μας έχουν το δικαίωμα να αμφισβητήσουν μια δικαστική απόφαση στη χώρα μας, όταν τα σκληρά αποδεικτικά στοιχεία που αναζητούσαν δεν θα μπορούσαν να είναι πιο δύσκολα.
Ο Φρέντι Μπελέρης έχει πιαστεί να εμπλέκεται σε εγκληματική δραστηριότητα κατά των ελεύθερων και δίκαιων εκλογών»
Δεν καταλαβαίνουμε πώς το να είναι Έλληνας υπήκοος τον εξαιρεί από το νόμο ως πολίτης της Αλβανίας.
Προτρέπουμε τους Έλληνες φίλους μας να απέχουν από δηλώσεις που δεν δείχνουν σεβασμό προς τους ανεξάρτητους θεσμούς της χώρας μας».
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης