Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Δένδιας για Τουρκία: Αν και οι πιθανότητες επιτυχίας είναι λίγες, οφείλουμε να τείνουμε χείρα φιλίας - Δεν είμαστε αφελείς

Δένδιας για Τουρκία: Αν και οι πιθανότητες επιτυχίας είναι λίγες, οφείλουμε να τείνουμε χείρα φιλίας - Δεν είμαστε αφελείς
Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως ούτε και η Τουρκία αφίσταται των μακροπρόθεσμων συμφερόντων της
Σχετικά Άρθρα
Ιδιαίτερα συγκρατημένος εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όσον αφορά την Τουρκία και την αλλαγή στάσης που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες. Όπως επεσήμανε, ούτε η Ελλάδα αλλά ούτε και η Τουρκία αφίστανται των συμφερόντων τους, ενώ συμπλήρωσε πως αν και «πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι», «δεν είμαστε αφελείς».
Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας ανέφερε, μιλώντας στον Σκάι, ότι «στην παρούσα συγκυρία είναι πιθανόν, καθόλου βέβαιο, η Τουρκία να έχει δει τα γεωπολιτικά συμφέροντα με ένα πιο "καθαρό μάτι". Από εκεί και πέρα όμως, όλα θα φανούν μετά τις εκλογές στην Τουρκία. Η Ελλάδα δεν αφίσταται των παγίων θέσεών της στην εξωτερική της πολιτική. Εμείς είχαμε θέσει ως προϋπόθεση ήρεμα νερά μη απειλές, οι βασικές μας γραμμές είναι γνώστες, διεθνές δίκαιο και διεθνές δίκαιο της θάλασσας.
Οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, επίσης όμως προσεκτικοί και όχι αφελείς, το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία, και δεν είναι αφελής προφανώς, ούτε αφίσταται των μακροπρόθεσμων συμφερόντων της».

Λίγες οι πιθανότητες επιτυχίας

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για άτυπη κατανόηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που μπορεί μετεκλογικά να οδηγήσει σε προσπάθεια επανέναρξης σοβαρού διαλόγου για να βρούμε λύση στη διαφορά μας.
«Η Ελλάδα προσέρχεται σε διάλογο με την πάγια αρχή της εξωτερικής πολιτικής: διεθνές δίκαιο, διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Θα ήταν εγκληματικό λάθος η Ελλάδα να μην τείνει χείρα φιλίας ανάλογη της χείρας φίλιας που αυτή τη στιγμή τείνει αυτή η Τουρκία. Είναι λίγες οι πιθανότητες να τα καταφέρουμε, άλλα είναι εθνική μας υποχρέωση να το επιχειρήσουμε και εγκληματικό να το αγνοήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αλλαγή κλίματος μετά τους σεισμούς

Εξάλλου, ο κ. Δένδιας σχολίσε πως μετά τους σεισμούς στην Τουρκία, άλλαξαν όλα, ενώ διευκρίνισε πως δεν υπήρξε εξωτερική πίεση για την εξομάλυνση. «Δεν έχω κάτι δει κάτι χειρότερο στη ζωή μου στην Αντιόχεια… Μετά την τραγική επίσκεψη είναι γεγονός ότι πράγματι άλλαξαν όλα, η Τουρκία όχι μόνο δεν παραβιάζει στο Αιγαίο, ή δεν κάνει υπερπτήσεις, δεν έχει πτητική δραστηριότητα στο Αιγαίο. Η απόφαση προέρχεται από την τουρκική κορυφή. Η Ελλάδα έχει υποχρέωση απέναντι σε αυτή τη συμπεριφορά να δείξει ότι την αντιλαμβάνεται και ότι είναι και η ίδια έτοιμη και να προσέλθει σε μια έντιμη συζήτηση» είπε.

Το Κυπριακό

Την ίδια στιγμή, ο κ. Δένδιας συνέδεσε το Κυπριακό με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
«Η Κύπρος δεν κείται μακράν, αν συμβεί κάτι στην Κύπρο είναι προφανές ότι θα δηλητηριάσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Ελλάδα, όπως και η Τουρκία φαντάζομαι, συζήτα πάντα με τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας. Η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να συζητήσει με την τουρκική πλευρά με οποία κυβέρνηση επιλέξει η τουρκική κοινωνία, εμείς πιστεύουμε θα κερδίσουμε εκλογές θα έχουμε κυβέρνηση με τον ίδιο πρωθυπουργό και με όποιον επιλέξει ΥΠΕΞ θα έχει στόχο να συζητήσει με την τουρκική πλευρά» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι «συζήτηση για τον ενεργειακό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου δεν μπορεί να γίνει ερήμην της Κύπρου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης