Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ποια εξομάλυνση; Νέα εχθρική κίνηση της Τουρκίας κατά της Ελλάδος – Αποκάλυψη και για χτύπημα με drones κατά κομβόι των ΗΠΑ

Ποια εξομάλυνση; Νέα εχθρική κίνηση της Τουρκίας κατά της Ελλάδος – Αποκάλυψη και για χτύπημα με drones κατά κομβόι των ΗΠΑ
Ορους αποστρατικοποποίησης θέτει η Τουρκία...
Σχετικά Άρθρα
Την ακύρωση της ΝΑΤΟϊκής Άσκησης «Ramstein Guard Greece 23» λόγω τουρκικής πρόκλησης ζήτησε η Ελλάδα, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο στρατηγός Λάζαρος Καμπουρίδης…
Όπως μας πληροφορεί, οι Τούρκοι αξιωματούχοι εντός του AIRCOM HQ, αξίωσαν την εξαίρεση των περιοχών Θάσου και Αγίου Ευστρατίου, με την απαράδεκτη αιτιολόγηση περί «αποστρατιωτικοποίησης» των ελληνικών νησιών.
Και όλα αυτάενώ υποτίθεται πως έχει στηθεί μηχανισμός αποκλιμάκωσης και εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων, όπως έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ibrahim Kalin.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον στρατηγό, «Η Ελλάδα ζήτησε την ακύρωση της ΝΑΤΟϊκής Άσκησης "Ramstein Guard Greece 23", λόγω τουρκικής πρόκλησης αφού κατά την διαδικασία έγκρισης των οδηγιών διεξαγωγής της άσκησης, οι Τούρκοι αξιωματούχοι εντός του AIRCOM HQ, αξίωσαν την εξαίρεση των περιοχών Θάσου και Αγίου Ευστρατίου, με την απαράδεκτη αιτιολόγηση περί «αποστρατιωτικοποίησης» των ελληνικών νησιών.
Από την άλλη μαθαίνουμε ότι, μετά την τελευταία «συγκινητική» επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Τουρκία και τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Χ. Ακάρ, δρομολογήθηκε η πραγματοποίηση κοινής στρατιωτικής άσκησης Ελλάδας – Τουρκίας.
Προτείνω λοιπόν στον σχεδιασμό της άσκησης αυτής να συμπεριληφθούν αυτά τα δύο νησιά για να δούμε τις τουρκικές αντιδράσεις, καθώς θα είναι αποκαλυπτικές των πραγματικών προθέσεων της Άγκυρας.
Εάν επιτρέψουμε να σχεδιασθεί άσκηση η οποία θα πραγματοποιηθεί στα Διεθνή Ύδατα χωρίς να συμπεριλαμβάνονται νησιά τα οποία η Τουρκία θέτει όρους αποστρατιωτικοποίησης, είναι σαν να αποδεχόμαστε τις τουρκικές θέσεις, αφού έχουμε βολευτεί στον ισχυρισμό ότι, όλα πάνε καλά μιας και είναι μηδενικές οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα να κλαίμε από τη χαρά μας.
Εάν από την άλλη πλευρά αποφύγουμε στον σχεδιασμό αυτής της άσκησης να συμπεριλάβουμε τέτοια νησιά, για να μην «στενοχωρήσουμε» τους Τούρκους και χαλάσουμε το θετικό κλίμα των ημερών, τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας».

Akar: Το προσεχές διάστημα αναμένουμε θετικές εξελίξεις σε ορισμένα θέματα με την Ελλάδα

Το προσεχές διάστημα, αναμένουμε θετικές εξελίξεις σε ορισμένα θέματα, όπως η παράταση της διάρκειας του μορατόριουμ που προβλέπει την αποφυγή ασκήσεων στα διεθνή ύδατα και στον εναέριο χώρο του Αιγαίου μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου οπότε υπάρχει πολύς τουρισμός, τόνισε την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Ηulusi Akar.
«Βέβαια, πρέπει να λύσουμε κάποια υπαρκτά προβλήματα μας. Ελπίζουμε ότι αυτά τα προβλήματα, η Ελλάδα και η Τουρκία, ως δυο πολιτισμένες χώρες, μπορούν να τα λύσουν στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, του διεθνούς δικαίου με ειρηνικό τρόπο, σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας, με διάλογο και με αλληλοσεβασμό» δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ, ερωτηθείς για την επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Παναγιωτόπουλου στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.
«Είναι σημαντικό να συνεχιστεί το θετικό και εποικοδομητικό κλίμα που διαμορφώθηκε μετά τους σεισμούς. Συνεχίζονται οι εργασίες και οι συνομιλίες μας σε αυτό το θέμα» σημείωσε ο Τούρκος υπουργός σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.
Ο Akar σημείωσε ότι «είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτές οι πύλες του διαλόγου. Η ευχή μας είναι το Αιγαίο και η Μεσόγειος πραγματικά να γίνουν πλέον θάλασσες φιλίας με την δημιουργία ενός μόνιμου περιβάλλοντος συνεργασίας».

Πρόκληση και στα ανατολικά...

Από την άλλη, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως τουρκικά drones έπληξαν κομβόι των ΗΠΑ που μετέφερε Κούρδους κοντά στο Sulaymani, πόλη στο ιρακινό Κουρδιστάν.
Αυτή την πληροφορία αποκαλύπτει ο γεωπολιτικός αναλυτής Michael Rubin, προτρέποντας την αμερικανική ηγεσία να λάβει μέτρα και να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα.
Στο μικροσκόπιο το εμπόριο με Ρωσία

Στο μεταξύ, η Τουρκία έχει συμφωνήσει να θέσει τέλος στη διαμετακόμιση δυτικών εμπορευμάτων με προορισμό τη Ρωσία, έπειτα από πιέσεις που άσκησαν στην Άγκυρα χώρες μέλη της Ομάδας των Επτά (G7), δήλωσε ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, προειδοποιώντας ότι η Ουάσινγκτον θα παρακολουθεί τα δεδομένα των εμπορικών συναλλαγών Τουρκίας-Ρωσίας, με την αναμονή της μείωσης αυτών.
Ο James O Brian, επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Κυρώσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε στο Reuters ότι Τούρκοι αξιωματούχοι ήταν "πολύ σαφείς" απέναντι σε πολυάριθμες κυβερνήσεις και υπηρεσίες, τονίζοντας ότι έχουν θέσει σε εφαρμογή μια απαγόρευση επανεξαγωγής εμπορευμάτων, που υπόκεινται σε κυρώσεις, με τελικό προορισμό αυτών τη Ρωσία.
Ωστόσο, η Ουάσινγκτον δεν βλέπει ακόμη τον αντίκτυπο αυτού του τουρκικού μέτρου, σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
"Αυτό θα μας πάρει λίγο χρόνο να το δούμε, αλλά θα δούμε τα δεδομένα των εμπορικών συναλλαγών από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και θα περιμένουμε να δούμε αυτές οι συναλλαγές να μειώνονται δραστικά", τόνισε ο Ο' Μπράιαν, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Τα πάντα έχουν να κάνουν με τους αριθμούς. Μόνο αυτό με νοιάζει".
Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει πρωτοφανείς κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία λόγω της εισβολής αυτής στην Ουκρανία, εντούτοις, δίαυλοι εφοδιασμού παραμένουν ανοιχτοί από τη γειτονική Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα και από άλλους εμπορικούς κόμβους, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ.
Η τουρκική κυβέρνηση παρέδωσε σε εταιρείες έναν κατάλογο με ξένα αγαθά που υπόκεινται σε κυρώσεις και τις διέταξε να μην τα μεταφορτώνουν στη Ρωσία, με έναρξη ισχύος της κυβερνητικής αυτής εντολής την 1η Μαρτίου, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα η ένωση εξαγωγέων σιδηρούχων και μη σιδηρούχων μετάλλων της Κωνσταντινούπολης.
Το μέτρο αυτό της Άγκυρας ελήφθη έπειτα από την προσπάθεια της Ουάσινγκτον και άλλων μελών της G7, της Ομάδας των επτά μεγαλύτερων οικονομιών, να πείσουν τρίτες χώρες να περιορίσουν τις πωλήσεις ειδών που η Ρωσία μπορεί να επαναχρησιμοποιήσει στο πεδίο της μάχης.
Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, επιδιώκει από την έναρξη της ρωσικής εισβολής να διατηρήσει καλές σχέσεις τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο.
Αντιτίθεται επί της αρχής στις δυτικές κυρώσεις, αλλά έχει ξεκαθαρίσει ότι οι τελευταίες δεν θα παρακάμπτονται μέσω της Τουρκίας και πως κανένα προϊόν που αποστέλλεται δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον ρωσικό στρατό.
Υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι συμπεριλαμβανομένου του υφυπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Γουάλι Αντεγιέμο, έχουν ταξιδέψει στην Τουρκία μετά την ρωσική εισβολή και έχουν προειδοποιήσει πολλάκις τουρκικές επιχειρήσεις και τράπεζες να επιβάλουν τους αμερικανικούς περιορισμούς ενάντια στη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης