Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

«Στροφή» της Τουρκίας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

«Στροφή» της Τουρκίας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ
Μετά την επίσκεψη Blinken η Αγκυρα εμφανίζεται πιο δεκτική στο ζήτημα της προς Βορράν διεύρυνσης του ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα
Πέρα από την πρώτη εντύπωση της κόντρας ανάμεσα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken και τον Τούρκο ομόλογό του Μevlut Cavusoglu για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, διαφαίνονται ήδη πρώτα σημάδια για μία αλλαγή πλεύσης, μετά από την επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου στην Τουρκία.
Τελικά θα συνεχιστούν στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ οι συνομιλίες, με την Τουρκία, του τριμερούς μηχανισμού για την ένταξη της Σουηδίας και τη Φινλανδίας.
Ο μηχανισμός αυτός, τον οποίο ουσιαστικά είχε παγώσει η Άγκυρα, ενεργοποιείται και πάλι.
Έτσι, η αρχική αρνητική στάση της Άγκυρας κατά την επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ φαίνεται πως αφήνει τη θέση της σε ένα πρώτο βήμα, που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μία θετική στάση μέχρι τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα γίνει τον Ιούνιο.
Η ένταξη της Άγκυρας στην περιοδεία Blinken αποφασίστηκε μετά τον σεισμό, ο οποίος άλλαξε άρδην τα δεδομένα στην περιοχή.
Τώρα φαίνεται πως η επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου δίνει τους πρώτους καρπούς.
Οι ΗΠΑ, που θέλουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους δίνοντας βαρύτητα στην ευρύτερη περιοχή- ενεργειακά και στρατιωτικά- φαίνεται πως πλησιάζουν περισσότερο στους στόχους τους μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
Διόλου τυχαία και η επίσκεψη του Μπάιντεν στην Ουκρανία, αλλά και γενικότερα στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς θέλει να εδραιώσει και να αυξήσει τις πιέσεις που ασκούνται στη Ρωσία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης