Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ο γερουσιαστής Menendez έδωσε «πράσινο φως» στην πώληση F35 στην Ελλάδα, «τράβηξε χειρόφρενο» για τα F16 στην Τουρκία

Ο γερουσιαστής Menendez έδωσε «πράσινο φως» στην πώληση F35 στην Ελλάδα, «τράβηξε χειρόφρενο» για τα F16 στην Τουρκία
Ο Αμερικανός Γερουσιαστής έδωσε το ΟΚ στην πώληση F-35 Stealth Fighters για την Ελλάδα και απειλεί να σταματήσει την πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία
Σχετικά Άρθρα
Ο Αμερικανός γερουσιαστής Bob Menendez, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, φέρεται να ανακοίνωσε ότι έδωσε το πράσινο φως για την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς της Lockheed Martin στην Ελλάδα.
Ο Menendez, ο οποίος έχει επίσης απειλήσει να σταματήσει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία, εκτός εάν «προσαρμόσει τη συμπεριφορά της», δήλωσε την εξέλιξη στις 8 Φεβρουαρίου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσιγκτον.
«Είμαι ευχαριστημένος που πριν από δύο μέρες υπέγραψα για τα F35-s στην Ελληνική Δημοκρατία, και το έκανα όχι επειδή είμαι απλά οπαδός του ελληνικού λαού.
Το έκανα επειδή αυτή είναι μια χώρα που μοιράζεται τις αξίες μας, που είναι ευθυγραμμισμένη μαζί μας σε πράγματα που είναι σημαντικά στον κόσμο την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, μια χώρα που δεν είναι εμπόλεμη με τους γείτονές της», δήλωσε ο Menendez, σύμφωνα με τους Eurasian Times.

Ο γερουσιαστής είπε ότι θα πράξει το ίδιο για κάθε άλλο έθνος του οποίου οι αξίες και τα συμφέροντα ευθυγραμμίζονται με εκείνα των ΗΠΑ.

Ως εκ τούτου, δεν είχε καμία δικαιολογία να μειώσει τις πωλήσεις όπλων υπό την ιδιότητά του ως προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων.
Ωστόσο, ο γερουσιαστής Jim Risch, ο ανώτερος Ρεπουμπλικανός της επιτροπής, ο βουλευτής Michael McCaul, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και ο εκπρόσωπος Gregory Meeks της Νέας Υόρκης, ο κορυφαίος Δημοκρατικός της επιτροπής, πρέπει όλοι να παράσχουν την έγκρισή τους για αυτήν την απόφαση.
Με την επίτευξη της συναίνεσης, η οποία αναμένεται να πάρει αρκετό χρόνο, η αμερικανική κυβέρνηση θα ενημερώσει επίσημα το Κογκρέσο για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα.

Αυτό θα επιτρέψει στο Κογκρέσο να ορίσει την επίσημη διαδικασία επικύρωσης.
Η Ελλάδα υπέβαλε Επιστολή Αίτησης για 20 μαχητικά F-35A στην Ουάσιγκτον, DC, μέσω της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2022.
Αυτό ήταν το πρώτο βήμα σε μια διαδικασία πολλαπλών βημάτων για την απόκτηση μαχητικών stealth.
Ο Menendez είναι αντίθετος στην παροχή αμερικανικών όπλων στην Τουρκία λόγω των σχέσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη Ρωσία και της καταστολής των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης της χώρας και των ομάδων της αντιπολίτευσης.

Οι ΗΠΑ θέλουν να πουλήσουν στην Τουρκία F-16 και στην Ελλάδα F-35

Η Ελλάδα έχει αγωνιστεί ενεργά κατά της προσπάθειας της Άγκυρας να αγοράσει πολλά μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Στις 30 Ιανουαρίου, ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έδωσαν στην Τουρκία τα υποσχεθέντα μαχητικά αεροσκάφη F-35, ούτε έχουν επιστρέψει τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια που ξόδεψαν για την αγορά των αεροσκαφών.
Ο Erdogan σημείωσε επίσης ότι οι συζητήσεις για την παράδοση των F-16 έχουν σταματήσει.
Τον Ιανουάριο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu δήλωσε ότι η Άγκυρα ζητά την έγκριση των ΗΠΑ για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση Biden ζητά την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση αεροσκαφών stealth F-35 Lightning II πέμπτης γενιάς στην Ελλάδα και εκσυγχρονισμένων F-16 στην Τουρκία.
Αυτές οι εξαγορές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων πιθανότατα θα επηρεάσουν σημαντικά τη δυναμική ισχύος του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, εάν εγκριθούν.
Η Τουρκία ζήτησε για πρώτη φορά να αγοράσει 40 ολοκαίνουργια αεροσκάφη F-16 Block 70 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα F-16 της σε μια συμφωνία 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Οκτώβριο του 2021.

Η Τουρκία αφαιρέθηκε από το πρόγραμμα F-35 μετά την παραλαβή του ρωσικού αέρα S-400 αμυντικά πυραυλικά συστήματα.

Ο Πρόεδρος Joe Biden έχει εκφράσει με συνέπεια την υποστήριξή του για την πώληση ολοκαίνουργιων F-16 στην Τουρκία και την πεποίθηση ότι μπορεί να εξασφαλίσει την έγκριση του Κογκρέσου.
Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο του 2022 στη Μαδρίτη, δήλωσε ότι η πώληση των F-16 δεν θα χρησιμεύσει ως «quid pro quo» για την αποδοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία, η οποία χρειάζεται την ομόφωνη συναίνεση όλων των κρατών μελών.
Ωστόσο, στις 3 Φεβρουαρίου, ένας δικομματικός συνασπισμός 29 γερουσιαστών προέτρεψε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden να αναβάλει την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 από την Τουρκία 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως ότου η Άγκυρα συναινέσει στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά της Wall Street Journal, η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει ότι με την εξασφάλιση έγκρισης για την αγορά των τουρκικών F-16, η Άγκυρα θα τερματίσει την αντίθεσή της στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία έχει αρνηθεί την είσοδο στο ΝΑΤΟ και από τα δύο σκανδιναβικά έθνη, απαιτώντας να διακόψουν όλες τις σχέσεις με διάφορες κουρδικές ομάδες.
Ωστόσο, η απόκτηση F-35 από την Ελλάδα, μαζί με τη συνεχιζόμενη αγορά δύο δωδεκάδων μαχητικών Dassault Rafale F3R 4,5 γενιάς από το Παρίσι και η αναβάθμιση της πλειονότητας του στόλου της F-16 στην πιο προηγμένη διαμόρφωση Block 72, θα δώσει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι της πολύ μεγαλύτερης τουρκικής αντίστοιχης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης