Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Χρησμός Erdogan για εκλογές στις 14 Μαΐου - Εκλογικός συναγερμός και στην Ελλάδα - Το τελευταίο σενάριο

Χρησμός Erdogan για εκλογές στις 14 Μαΐου - Εκλογικός συναγερμός και στην Ελλάδα - Το τελευταίο σενάριο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ξορκίζει» το σενάριο της ακυβερνησίας πριν τις τουρκικές εκλογές
Σχετικά Άρθρα
Η 14η Μαΐου «κλειδώνει» ως ημερομηνία για τις εκλογές στην Τουρκία μετά το νέο «χρησμό» του προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του.
«Το έθνος μας θα πει "φτάνει" σε αυτούς τους πραξικοπηματίες. Η υπόσχεση της αντιπολίτευσης δεν είναι να βάλει υποψήφιο μπροστά στο έθνος, αλλά να κυβερνήσει τη χώρα με 10 άτομα. Θέλουν να κυβερνήσουν τη χώρα μέσω ενός προέδρου-μαριονέτα. Υπάρχει αυτός ο φασισμός στους κώδικες του CHP. Τι γίνεται με τους άλλους; Αυτά, με τη σειρά τους, φέρνουν ένα είδος πολιτικού déjà vu στο έθνος μας με την κρίση τους, που επιδεικνύουν κάθε εβδομάδα. Στις 14 Μαΐου 1950, ο αείμνηστος Menderes είπε "φτάνει πια" και βγήκε από την κάλπη με μεγάλη νίκη. Το έθνος θα απαντήσει στο Τραπέζι των Έξι την ίδια μέρα μετά από 73 χρόνια» δήλωσε ο Erdogan.

Εκλογές στις 14 Μαΐου «βλέπουν» τα τουρκικά ΜΜΕ

Πάντως, για τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι εκλογές στην Τουρκία θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου.
Σε αυτή την περίπτωση, οι εκλογές στην Τουρκία θα είναι πρόωρες, λόγω της διαφοράς των λίγων εβδομάδων από την κανονική ημερομηνία (τον Ιούνιο). Έτσι, όμως, ο Erdogan θα καταφέρει να ξεπεράσει το εμπόδιο που βάζει το δικό του Σύνταγμα για απαγόρευση τρίτης προεδρικής θητείας.

Οι εκλογές στην Τουρκία κρίνουν και τις ελληνικές

Οι εκλογές στην Τουρκία «κρίνουν» και την ημερομηνία των εκλογών στην Ελλάδα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «ξορκίζει» το σενάριο της ακυβερνησίας πριν τις εκλογές στη γειτονική χώρα. Κι αυτό διότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αποκλείεται το σενάριο πυροδότησης από την Τουρκία ενός… επεισοδίου με την Ελλάδα, προκειμένου να ενισχυθούν τα ποσοστά του Erdogan πριν τις εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση το βάρος της ευθύνης θα πέσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα έχει οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες.
Σε κάθε περίπτωση, στην Ελλάδα έχει σημάνει εκλογικός συναγερμός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όρισε την επιτροπή εκλογικού αγώνα της ΝΔ, πρόεδρος της οποίας είναι ο Γιάννης Μπρατάκος.

Το σενάριο για παράλληλες κάλπες

«Πιστεύω ότι και εδώ και στην Τουρκία θα έχουμε εκλογές λίγο-πολύ την ίδια χρονική περίοδο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες σε περιφερειακά ΜΜΕ στην Αλέξανδρούπολη. Πρόκειται για μια δήλωση που στρώνει το έδαφος για παράλληλες κάλπες σε Ελλάδα και Τουρκία.

Σε αυτή την περίπτωση, οι κάλπες στην Ελλάδα θα στηθούν είτε τη 14η Μαΐου είτε μια εβδομάδα αργότερα, προκειμένου οι δεύτερες εκλογές να μην «πέσουν» μαζί με τις πανελλαδικές εξετάσεις. «Το ρολόι χτυπά ανάποδα. Οι εκλογές θα γίνουν είτε τον Απρίλιο είτε τον Μάιο, οι πρώτες εκλογές. Οι δεύτερες, θα γίνουν 4 με 5 εβδομάδες μετά» διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Διαγραμματειακού Οργάνου της κυβερνητικής παράταξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης