Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Akar σε FT: Ένα ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία είναι αδιανόητο - Θα περιμέναμε από τη Δύση να ευχαριστεί τον Erdogan

tags :
Akar σε FT: Ένα ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία είναι αδιανόητο - Θα περιμέναμε από τη Δύση να ευχαριστεί τον Erdogan
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι χωρίς τους ανοιχτούς διαύλους Erdogan και Putin θα υπήρχε αδιέξοδο
Σχετικά Άρθρα

Τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ υπερασπίστηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, επισημαίνοντας παράλληλα το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, είναι από τους λίγους ηγέτες που συνομιλεί με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin.
«Ένα ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία είναι αδιανόητο», δήλωσε ο Akar μιλώντας στους Financial Times πριν τη συνάντηση του με τον Βρετανό υπουργό Άμυνας, Ben Wallace, στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Είμαστε μια δοκιμασμένη χώρα, ένας δοκιμασμένος στρατός, που ποτέ δεν θα ενεργούσε αντίθετα στους συμμάχους μας. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» τόνισε ο Akar.

Η θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Στο δημοσίευμα των Financial Times επισημαίνεται ότι η Τουρκία έχει στρατηγική θέση στη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ, ενώ τονίζεται ότι φιλοξενεί αμερικανικά πυρηνικά όπλα σε αεροπορική βάση κοντά στα σύνορα με Συρία, Ιράν και Ιράκ. Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη περιπολούν στον ουρανό πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα υπέρ του ΝΑΤΟ και η κυβέρνηση έχει εμποδίσει τα ρωσικά πολεμικά πλοία να χρησιμοποιούν τα Στενά στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.
Όμως, αρνήθηκε να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ζητώντας την έκδοση αιτούντων άσυλο.
«Υποστηρίζουμε πλήρως την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ. Ακριβώς όπως σεβόμαστε την επιθυμία των υποψηφίων να γίνουν μέλη, πρέπει να σέβονται τις ανησυχίες μας για την ασφάλεια», υποστήριξε ο Akar για να συμπληρώσει «θέλουμε να λυθεί το πρόβλημα, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Περιμένουμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ολοκληρώσουν το έργο τους».

Η αγορά αμερικανικών F-16

Ο Akar εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το Κογκρέσο θα επιτρέψει την πώληση αεροσκαφών F-16. «Θέλουμε να ενισχύσουμε τον στρατό μας και οι ΗΠΑ θέλουν οι χώρες του ΝΑΤΟ να ξοδεύουν περισσότερα για την άμυνα, αλλά στη συνέχεια θέτουν περιορισμούς στις στρατιωτικές μας αγορές», τόνισε.

Ο σχέσεις Τουρκίας με Ρωσία

Όσον αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία, ο Akar υπογράμμισε πως «κάποιος πρέπει να μιλάει με τη Ρωσία.  
Χωρίς αυτόν τον διάλογο θα υπήρχε αδιέξοδο.
Θα περιμέναμε από τη Δύση να ευχαριστήσει τον πρόεδρό μας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Erdogan μιλούσε συχνά τηλεφωνικά με τον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelensky, και στη συνέχεια τηλεφωνούσε στον Putin για να μεταφέρει τα μηνύματά του.
Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ουκρανικών σιτηρών, πρόσθεσε ο Ακάρ, θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως πρότυπο για μια ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης